Samsung 8K QLED – ska du välja OLED eller QLED i höst?

Samsungs 8K-upplösning och höga ljusstyrka imponerar på IFA

8

Samsung lanserar världens första kommersiella 8K TV-apparater med Q900R-serien. Efter att ha synat de de extremt högupplösta TV-apparaterna på IFA-mässan ställer vi oss frågan – ska du köpa QLED eller OLED?

Fajten mellan de två bildskärmsteknikerna QLED och OLED har pågått under flera år men under hösten 2018 blir det extra tufft för TV-konsumenter att välja sida. Under IFA 2018 avslöjar Samsung nämligen att företaget lanserar sina, och världens, första kommersiella 8K TV-apparater i oktober månad. Samsung Q900R heter familjen och omfattar i norden tre olika modeller på 65-, 75- respektive 85 tum.

Redaktionen fick chansen att syna de nya 8K QLED-modellerna under IFA-mässan och förhandstitten gav mersmak. Samsungs demoslingor i äkta 8K-upplösning var otroligt skarpa och visade samtidigt på ett häftigt dynamiskt omfång tack vare en riktigt hög ljusstyrka.

På grund av en närmast totalt avsaknad av äkta 8K-material att konsumera på marknaden var det samtidigt nästan viktigare att se hur 8K QLED hanterar material i lägre upplösning. Samsung demonstrerade passande nog en imponerande uppskalningsteknik för att få, inte bara 4K, och 1080p-material utan även rejält lågupplöst SD-material, att se trevligt ut på sina 8K-panaler. Medan vi alltid tar tillverkarnas egna jämförande demonstrationer med en rejäl nypa salt var resultaten imponerande. Samsung menar att de effektiva uppskalningarna görs möjligt genom maskininlärning där man lagrar uppskalningsformler i en stor databas. Databasen fylls på kontinuerligt desto mer material TV:n tuggar sig igenom och kommer efter tid att hitta allt mer effektiva uppskalningsmetoder. Samsungs 8K AI-uppskalning blir givetvis en nyckelkomponent i nya Q900R-serien som inte lär få se något äkta 8K-material att tala om inom den närmsta framtiden.

Intressant är samtidigt att den kommande HDMI 2.1-standarden som är utvecklad bland annat just för att leverera 8K-signaler över en ensam kabel inte ännu finns ute på marknaden. Uppgifter från Samsung säger att en av portarna på Q900R-modellerna ska stödja 8K vid 30 bilder per sekund men det är i skrivande stund oklart om det handlar om en fullfjädrad HDMI 2.1 anslutning. I värsta fall får 8K QLED-konsumenter förlita sig på kommande 8K-material från TV-apparaternas integrerade appar och tjänster.

Ljusstyrkan kan bli avgörande

Medan 8K av förklarliga skäl är det stora dragplåstret i Samsung lansering av Q900R-familjen är det en annan specifikation som är nästan lika imponerande. Samsungs nya 8K QLED-modeller ska nå en ljusstyrka på upp till 4 000 nits, närmare 4 gånger högre än vad dagens mest ljusstarka OLED-modeller mäktar med. Detta blir en rejäl fjäder i hatten för Samsungs nya QLED-apparater som på detta sätt kan matcha många av de 4K UltraHD-produktioner som görs idag då dessa oftast skapas med skärmar kalibrerade till just 4 000 nits.

Med färska intryck från mässgolvet ställde sig både NordicHardware och Surfas TV-intresserade redaktion frågan; vilken TV-teknik tar titeln under hösten? Utan en direkt jämförelse sida vid sida finns det givetvis inget snabbt svar på frågan men med säkerhet blir valet svårare än någonsin. Bildkvalitén som Samsungs 8K QLED bjuder på är minst sagt imponerande och i många lägen kan den mäktiga ljusstyrkan vara viktigare än absolut svärta. Medan QLED gått mycket framåt även inom hanteringen av mörka scener har OLED alltid en teknisk fördel när det kommer till svärta men vilken spetskompetens som väger tyngst blir troligtvis en smaksak.

Något som i alla fall är säkert är följande; smakar det så kostar det. Samsungs nya 8K QLED-apparater har en prislapp som börjar vid knappt 50 000 kronor för 65-tums modellen. Vilket får flera av årets nya OLED-modeller att se närmast prisvärda ut.

Riktpriser för Samsung Q900R QLED 8K

  • 65″ Samsung QE65Q900RATXXC: 49 990 SEK inkl moms.
  • 75″ Samsung QE75Q900RATXXC: 69 990 SEK inkl moms.
  • 85″ Samsung QE85Q900RATXXC: 149 990 SEK inkl moms.

Se till att inte missa något reportage från IFA 2018 genom att hålla koll här på NordicHardware, våran Youtube-kanal och även vår systersajt Surfa.se

IFA bakom kulisserna

Fler artiklar från IFA 2018

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
Morkul
5 Årtal sedan

Men rätta mig om jag helt fel, även de nya QLED apparaterna kommer inte att klara DisplayHDR 1000 certifiering.

Sedan skulle jag av rent personliga skäl aldrig köpa en QLED då det är på gränsen till falsk marknadsföring då det inte har någonting med LED att göra utan är en helt vanlig LCD ,ed Quantum matris.

Nisse K
Nisse K
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Inget med LED att göra? Bakgrundsbelysningen är ju LED?
Jag ser dock fram emot QOLED!

Morkul
Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Nisse K

Jo men LED i det hela har ingenting i sig med bilden att göra utan endast belysning. Tilläggas ska då att flera QLED skärmar inte har bakgrundsbelysta utan ensat bakbelysta. Med tanke på QLED skärmarna sig ut i videon och på bilderna är dessa antagligen kantbelysta också.

Edit: För att förtydliga: Personligen tycker jag hela LED-TV är ett felaktiskt uttryck när det kom eftersom det fortfarande handlade om LCD paneler, vilket det fortfarande är med QLED. Sedan har själv Q tekniken har ingenting med LED att göra utan någonting men sätter mellan helt vanliga LED och LCD skärmen.

Nisse K
Nisse K
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Missade svaret nedan.

Morkul
Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

UHD Alliance har förståss sin egen certifiering vilket, ler eller mindre, vilket TV som helst klarar av. Där stora antalet HUD märkta TV apparater som finns på marknaden nu. Pratade med representant för Philips i helgen och fick veta att de ska certifiera vissa av deras modeller enligt DisplayHDR 1000. Så även om certifieringen är framtagen för monitorer så kommer det snart TV:n på marknaden so klarar certifieringen. Angående Edge lit så fick jag faktiskt det från en tysk YouTuber som sade att det inte var back lit där min slutsats. Dock har vi båda fel, typ. Efter att ha… Läs hela »

Nils K
Nils K
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

För att stora massan va mer intresserade av om en tvn va strömsnål än om det sitter en TN eller VA-panel eller något annat i den. Marknadsföring. Namnen är inte tänkta för de intresserade.

Morkul
Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Nils K

Namnet inte tänkt för intresserade, nä där av att det blir en marknadsförings ploy och ingenting annat. Frågar du de intresserade så vet de mycket väl att QLED inte är någon ny LED teknik men frågar du vilket ”Svennson” som helst på Elgiganten som är på väg och handla TV får du antagligen ett halt annat svar. Lägg där till säljare som matar in felaktig information i okunniga köpare- Observera att till viss gram gäller detta även OLED. Straxt innan Fotbolls VM köpte jobbarkompis TV, var först inne på Elgiganten där det faktiskt fanns personer med Samsung tröjor som stod… Läs hela »