Intervju med Philips – Super Ultra Wide och 8K står på bordet

Nästa år blir det superbrett eller galet hög upplösnning

0

Super Ultra Wide och höga upplösningar ligger i tiden när man pratar display-utveckling. I en intervju med Philips tar vi reda på vilka skärmar vi bör se fram emot nästa år.

Vad är en monsterdator eller en hektiskt dag på kontoret om man inte kan njuta eller nyttja skärmytan på ett bra sätt. Inne hos Philips på IFA 2017 så tittar vi närmare på tillverkarens kommande skärmar och passar på att intervjua Philips representant Artem som berättar vad de sjösätter på marknaden under nästa år.

Snabb 4K-panel med HDR 1000 för konsol-gamers

På det första bordet så får vi se en kommande skärm från Philips där fokus ligger på konsol-gamers. Philips nya 43-tummare ska vara som handen i handsken för de nya spelkonsolerna då skärmen har en 4K VA-panel med stöd för HDR 1000, DTS ljud och USB typ-C uttag.

Lägg sedan till lite stämningsfullt ljus i form av AmbiGlow under apparaten som följer de färger som skärmen visar. Philips hoppas att kunna ha just denna skärmen ute på den svenska marknaden under första kvartalet nästa år till ett pris omkring 9 000 kronor.

Super Ultra Wide för den som villa ha koll på allt

Nästa skärm som vi väljer att titta närmare på är ett Super Ultra Wide-alternativ. Den bjuder på en ny formfaktor på 49 tum med ett 32:9 bildförhållande. Har ligger fokus på arbete där man enkelt vill kunna följa realtidstabeller och data så som börsen eller valutakurser. Vilket får oss att tänka på alla bitcoin-miners som skulle kunna monitorera sin jakt på ett riktigt snyggt och praktiskt vis.  Upplösningen på denna skärmen är 3840 x 1080. Vilket är densamma som om man skulle ställa två stycken 27-tums full-HD-skärmar bredvid varandra. Denna modellen förväntas kosta cirka 9 000 kronor och kommer förhoppningsvis någon gång under Februari/ Mars 2018.

Högre vertikal upplösning får vänta i Super Ultra Wide-segmentet

Vi ställer oss lite frågandes till den vertikala upplösningen och vi hade gärna sett möjligheten till en större arbetsyta på höjden. Philips menar att de kommande skärmarna är ett test för att ta tempen på marknaden, intresset och om efterfrågan finns på högre vertikal upplösning. Om så är fallet menar tillverkaren att de kommer kunna presentera sådana alternativ i framtiden.

8K-skärmar och TV-apparater är inte allt för långt från marknaden

Den sista skärmen som Artem visar oss är företagets första 8K-skärm och den drivs just nu tillfälligt av två DisplayPort-kablar i väntan på det nya HDMI-gränsnittet som ska kunna klara av att hantera 8K-upplösning. Det krävs verkligen en hel del grafikkräm för att driva denna upplösning i acceptabel frame rate.

Philips vet att de är tidigt ute men menar att de inte är ensamma på tåget. Flertalet stora TV-leverantörer strävar efter att sända i högre upplösning och TV-leverantörer i Tokyo kommer under 2020 att påbörja sändningar i 8K-upplösning. Vilket kan komma att vara en nödvändighet för oss slutkonsumenter då det påverkar konkurrensen och tillverkningskostnader om vi någonsin ska kunna ha råd att köpa en 8K-apparat . Just denna skärmen kommer förmodligen att lanseras i Sverige under andra kvartalet 2018 och priset är inte satt ännu men det kommer bli dyrt.

 

IFA bakom kulisserna

Fler artiklar från IFA 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid