Video: Asus Zenith Extreme med gigantisk sockel för AMD Threadripper

4 094 pins och påkostat nätverk

8

Tillverkarna gör sig klara för AMD:s hittills kraftfullaste CPU-plattform. Det handlar om Threadripper, med styrkretsen X399 och gigantiska sockel TR4.

Inne i den största mässhallen ptttta Computex 2017 hittar vi Asus bås där en smått absurd syn fångar vår uppmärksamhet. Det handlar om ASUS ROG Zenith Extreme, Asus toppmoderkort till AMD Threadripper och den nya X399-plattformen.

Den största sockeln vi någon sett på konsumentkort

Med sina 16 kärnor och 32 trådar är AMD Threadripper i praktiken två hela Ryzen 7-processorer inbakade i samma paket. Det kräver sin beskärda kretsyta, och som konsekvens använder den nya entusiastplattformen den i särklass största sockeln vi någonsin sett på ett konsumentmoderkort.

Sockeln kallas TR4 och har 4 094 kontaktpunkter, nästan dubbelt så många som Intels nylanserade LGA-2066. Med Threadripper har AMD även tagit efter Intels LGA-paketering, vilket innebär att pinnarna finns i sockeln snarare än på processorn. Vi rekommenderar verkligen att du tar en titt på det inbäddade videoklippet för att få perspektiv på hur gigantisk den faktiskt är.

PCIe och lagring i överflöd

Utöver den brutala processorsockeln är Zenith Extreme ett påkostat ROG-moderkort med alla de funktioner vi är vana vid att se i Asus toppskikt. Det innebär bland annat inbyggd RGB-belysning med Asus Aura, fyra fullstora PCIe-platser som ska kunna köras i full hastighet, och totalt åtta minnesplatser för fyrkanaligt DDR4-minne.

Bredvid minnesplatserna hittar vi även ytterligare en DDR3-minnesplats. Denna kallas DIMM.2 och kan inte användas till faktiska minnesmoduler. Istället är den tänkt att användas med en adapter som låter dig ansluta ytterligare två M.2-SSD-enheter.

Modernt nätverk med 802.11ad

I likhet med motsvarande moderkort till Intels X299-plattform, Rampage VI Extreme, har Zenith Extreme stöd för de senaste nätverksteknikerna. Det trådade nätverket har stöd för 10 Gbps, och det integrerade trådlösa nätverkskortet har stöd för 802.11ad för överföringar via 60 GHz-bandet.

För påkostade Ryzen-riggar

Asus Zenith Extreme lanseras under under juli månad i samband med att AMD släpper sina nya Threadripper-processorer. Vad vi däremot inte känner till i nuläget är prissättningen, men av erfarenhet räknar vi med att få gräva långt ner i plånboken för Asus nya AMD-flaggskepp.

Lägsta pris på Prisjakt.se

→ Följ NordicHardwares Computex-bevakning bakom kulisserna på Instagram.

8 KOMMENTARER

 1. Sånt språk! lol Okej att man blir entusiastisk, men tänk på professionalismen oxo. 😉

  Visst är detta ett fräckt moderkort, men själv har jag nått punkten i mitt liv då det största moderkortet inte längre är det mest lockande. Jag kommer aldrig att hitta användning för åtta SATA-enheter och fyra PCIe16-enheter/grafikkort. Den här ruggiga sockeln inknôdd på ett mikro-ITX-bord, fyra DIMMar, ett par M.2-platser och en PCIe16-plats så allt fått plats i ett Louqe Ghost S1-chassi hade varit riktigt spännande att se. Kanske en sådan lösning dyker upp i framtiden….

  • Hehe ja jag hade nästan lite dåligt samarbete efteråt Hans men hoppas att du/ni har överseende. 🙂

   Jag är nog mer exalterad ur en ren “jag älskar att se häftiga prylar och underdogs som får ny luft under vingarna”-vinkel. Mindre så ur “detta ska jag slänga mina egna slantar på”. 😉 Jag föredrar också personligen ITX och små smidiga datorer, men nördgenen i mig slår volter när man ser detta kortet! Louqe Ghost S1 är ju ett sjukt häftigt chassi men själv tar jag nog hellre Inwin Gaming Cube A1 som det kommer video på snart här. Grymt stilrent imo samt lite mer luft och utrymme att jobba i. 🙂

   • Haha, jag gogglade bilder på detdär inwin-chassit, och vem dyker upp då om inte en viss Karmehed, lyckligt kramandes ett datorchassi? lol

    Det ser väl fint ut ja, men förefaller ta större plats än Ghost S1. Dessutom, det är ju inte svenskdesignat… (Inte för att någon dator jag haft förut någonsin varit det. *host host*)

 2. @Hans Bergengren
  Föredrar själv små system och skulle gärna ha ett M-ITX system men får nöja mig med M-ATX så jag vill ha två PCIe X16 platser. Ser fram emot näste generations grafikkort som förhoppningsvis klarar 4k upplösning ordentligt.

  @Linus Wenell
  M-ITX eller Mini-ITX har funnits länge och det är antagligen det som Hans syftar på.

  • Har själv haft uATX-system i typ åtta år nu, och SLI i ett sådant chassi har inte funkat såvärst bra för mig. Hade dubbla Radeon 6890 i det första systemet, med standard AMD-kylare. Radialfläkten till den övre GPUn ströps helt och hållet av den undre och skenade i varv så fort man ville spela spel, jag fick knô in en sladd emellan de båda så det kom in lite kylluft…

   I mitt nyare system fick jag byta två ASUS Geforce 770 för att fläktlagren i det övre kortet torkat ur och började rassla och skramla som en gammel harv; detta upprepades sedan med det andra kortet jag fått utbytt på garantin. Då det bara tog några månader för fläktarna att torka ur (kassa glidlager, jäkla ASUS!) så hade jag avverkat en hel skörd med kort under garantitiden om jag hållit på och bytt dem sådär. Det funkar ju inte, så jag gick över till ett ensamt kort istället. Fick bli ett AMD Radeon R9 290X, som sedan small typ två år senare av att en konding rök. Hela lägenheten luktade apa och jag trodde nätdelen, kanske hela PCn dött. Inte en enda lysdiod ville tändas när burken var inkopplad till nätet. 😀

   Fick det kortet bytt på garantin till ett 390X (290 var ur produktion vid det laget), och det har snurrat på fram tills nu. Fläktarna är iofs utslitna på detta kortet också, de skramlar och rasslar, men snurrar iallafall än så länge. Hoppas de håller tills Vega kommer ut! 😀

LÄMNA ETT SVAR