För första gången i Nordichardwares historia gjorde vi en kort intervju genom två telepresencerobotar på mässgolvet i Las Vegas. Suitabletech visade upp sin Beam Pro-robot och vi testkörde den riktigt dyra men ganska häftiga lilla roboten och fick en intervju med en kvinna från Bermuda.

Telepresencerobotar är egentligen inget nytt men det är inte alltid vi får tillfället att testa en av de dyrare modellerna. På CES i Las Vegas fick redaktionen tag på en Beam Pro från Suitabletech som kostar runt 150 000 kronor. För det ganska höga priset får användare tillgång till en robot som kan styras över Internet för att förflytta sig och för att kommunicera med andra. Roboten använder sig av ett flertal hjul för att förflytta sig och kan nå hastigheter på upp till tre kilometer per timme. Den relativt låga hastigheten är en begränsning som är bra att ha eftersom responstid kan vara ett problem när roboten används på avstånd.

17 tum skärm som huvud

Beam Pro är stabil, även om den kanske ser lite klumpig ut. Den vinglar inte trots att den har ett huvud som består av en 17 tum skärm med ett aspektratio på 4:3. På skärmen visas bilden från användarens webbkamera och en kamera inbyggd i roboten skickar tillbaka sin video till piloten. Ytterligare en kamera finns monterad strax under skärmen som ger användaren en vy av allt som finns rakt framför robotens fot, vilket ska göra det lätt att undvika att köra på fotgängare eller objekt som ligger på golvet.

Ljudet från roboten hörs ganska bra och robotens mikrofoner är helt klart tillräckliga även på ett högljutt mässgolv. Enligt tillverkaren används sammanlagt sex mikrofoner för att filtrera bort bakgrundsljud så att användaren tydligt kan höra de personer som står framför den.

Åtta timmars batteritid

Roboten skickar all data via Wifi och laddas via en basstation som den automatiskt hittar tillbaka till när batteriet är slut. Batteriet håller i åtta aktiva timmar eller i ett dygn i standbyläge och laddas sedan upp till max på fyra timmar.

Beam Pro är tänkt att användas för speciella användningsområden där kraven på tillförlitlighet är särskilt höga. Suitabletech säljer också mindre versioner av sina Beam-robotar som är betydligt billigare och bättre lämpade för konsumenter. Beam+ säljs exempelvis till vanliga konsumenter för runt 20 000 kronor.

 

Se fler klipp från CES 2016:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Niabureth Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

Vi använder en liknande produkt på jobbet, eller inte jag men det är tänkt att ha dom vi köpt in på museerna i kulturförvaltningen. Den ser faktiskt lite coolar vi ut för den har bara två hjul, och har istället för två stag som går upp bara en stång. Skärmen består av en ipad i ett fäste. Kika gärna på dessa:

http://www.toolbox.nu/produkter/double-robotics
http://www.doublerobotics.com/