Intel och Samsung snodde rampljuset 2015 med sina snabba NVMe-baserade SSD-enheter, och i år vill flera konkurrenter få en del av kakan. Vi hälsade på OCZ på CES 2016 för att kika närmare på två nya enheter; den billiga TLC-baserade Trion 150 och det nya prestandamonstret Revodrive 400.

TLC och PCI Express är de två tekniker som definierar de parallella utvecklingslinjer som gäller för SSD-lagring idag; mer lagringsutrymme per krona, och bättre prestanda bortom vad det föråldrade SATA-gränssnittet klarar av. Toshiba-ägda OCZ har givetvis nya lösningar på båda punkter: Trion 150 och Revodrive 400.

Trion 150 är uppföljaren till OCZ:s förra TLC-baserade SSD, Trion 100, och precis som tidigare är det maximal lagring per krona som är fokus. Den stora skillnaden gentemot Trion 100 är att Trion 150 använder Toshibas senaste generation TLC-flash på 15 nanometer, istället för den 19-nanometersteknik som användes i föregångaren. SATA-gränssnittet lägger ett ganska lågt tak för prestandasiffrorna, men den nya tillverkningstekniken innebär att det går att tillverka fler lagringskretsar på samma gång vilket i sin tur innebär lägre priser.

Revodrive 400 tar upp kampen mot Samsung

I den andra delen av spektrumet hittar vi nya Revodrive 400, som blir OCZ:s svar på Samsung 950 Pro och Plextor M8Pe. Här används det kompakta M.2-formatet med PCI Express, samt NVMe som bland annat ska ge bättre prestanda och kortare svarstider. Du kommer kunna köpa enheten i två format, dels ett fristående M.2-kort för bärbara datorer eller montering direkt på moderkortet, eller ett tillsammans med en adapter till fullstor PCI Express för moderkort som saknar M.2-plats.

Prestandan hos Revodrive 400 ska vara jämförbar med vad Samsung erbjuder med 950 Pro, och som trumfkort erbjuder OCZ fem års garanti – krånglar enheten under den tiden kan OCZ skicka ut en ny enhet tillsammans med fraktsedel till den gamla, så att du slipper sitta utan SSD i väntan på reparation.

Revodrive 400 kommer erbjudas i storlekarna 256 gigabyte, 512 gigabyte och 1 terabyte, och Trion 150 kommer finnas från 120 gigabyte upp till 960 gigabyte. Båda modellerna kommer dyka upp i butik innan nästa kvartal.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid