Calyos passiva kylsystem klarar entusiastprocessorer och prestandagrafikkort

Upp till 150 watt kyleffekt

2

Caylos visade under CES 2017 upp ett passivt kylsystem som kan klara av att kyla ett Geforce GTX 1080 och en Intel Core i7-6950X samtidigt.

Företaget Calyos visades upp en prototyp av sin produkt NSG-S0, en helt fläktlös kylarlösning för kompletta datorsystem.

Hela skapelsen fungerar i enkla termer som ett enda stort värmeledningsrör. Det sitter en kapillär pump (en passiv pump som använder kapillärkraft) över din CPU samt din GPU vars värme förångar den kylvätska som finns i systemet. Denna ånga färdas sedan i rör bort från dina komponenter och genom en stor radiator som sitter på systemets utsida.

Dessa rör går att göra flera meter långa, till skillnad från vanliga värmeledningsrör som vi ser i till exempel luftkylare för CPU:er. Vanliga värmeledningsrör har en viss maxgräns för sin längd innan den extra längden bara blir överflödig.

Det innebär att Calyos till exempel har kunnat dra rören som leder den förångade kylvätskan ut till radiatorn och sedan kunnat låta den löpa runt bland alla kylflänsar gång på gång medans ångan passivt kyls och sedan blir till vätskeform igen.

Calyos NSG-S0 klarar upp till 150 watt

Den produkt vi spanade in på CES kallas för NSG-S0 Fanless och klarar av att kyla processorer med TDP-värde upp till hela 150 watt. Det låter användaren kyla en 10-kärnig Intel CPU utan problem. Eller så går det att montera en mer strömsnål processor som Core i7-6700K och ha gott om svängrum för överklockning.

På GPU-sidan av radiatorn har vi en kylarkapacitet på upp till 250 watt. Alltså kan NSG-S0 hålla ett Nvidia GTX 1080 vid god temperatur även vid hög belastning. Däremot är grafikkort med ett högre TDP-värde, såsom GTX Titan X, inte rekommenderade. Det är inte omöjligt att montera ett GTX Titan X, men chansen för att grafikkortet begränsas på grund av att kylningen inte orkar med är större.

Dock är det inte omöjligt att tillverkaren kommer med produkter som har ännu större radiatorer och då större kylarförmåga. Dessa kylarblock och pumpar kan klara av att forsla bort uppåt 1 000 watt värme från systemet.

Pris och lansering

Lanseringsdatum och pris är ännu inte spikade. NSG-S0 kommer att dyka upp på Kickstarter under februari månad och priset lär bli runt 500 dollar, eller omkring cirka 5 000 svenska kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GadgetyFredrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Helt klart intressant.

Ni får återkomma med en nyhet när kickstarterkampanjen väl har startat.

Gadgety
Medlem
Gadgety

Undrade vart belgiska Calyos tagit vägen i nyhetsflödet från CES. Bra att ni fick med det! Väldigt intressant även om jag önskar att de plockade fram större radiatorer. Helst så att man kunde sätta ihop moduler för en viss Watt, och antal komponenter. Såg ett helt passivt Calyos system som kyler 800W ihopsatt av franska Grosbill med 3×1080 och 2 x Xeon E5 2634 V4: https://www.cowcotland.com/news/55085/pc-fanless-grosbill-puissant-monde.html.