Sekventiell prestanda – Kameraprestanda

Innan vi går in på testresultat så vill vi försöka förklara hur de olika korten är namngivna i våra diagram. Som ni vet är det inte enkelt att skilja på olika kort eftersom det finns massor med olika versioner av varje kort. I de fall som tillverkaren skriver ut artikelnumret på kortet (Samsung) så försöker vi få med det i namnet. Annars så skriver vi ut namnet på följande sätt:

Sandisk Extreme Pro SDXC-I C10U3V30 64GB

Rött: Kortets officiella namn/serie.
Blått: Kortets format. Ex SDHC eller uSDXC plus vilken UHS version som används. -I betyder UHS-I (max 90 MB/s) och -II betyder UHS-II (max 300 MB/s)
Grönt: Kortets klasser Ex C10U3V30 betyder att kortet har klasserna C10, U3 och V30.
Svart: Kortets densitet.

Sekventiell prestanda – Kameraprestanda

Olika kort är bra för olika saker och därför har vi valt att dela upp våra prestanda tester i tre olika kategorier. Sekventiell skrivprestanda, sekventiell läsprestanda samt applikation och systemprestanda. Sekventiell prestanda är viktigast för de som vill ha ett kort till någon form av kamera eller vanlig datalagring. Exempelvis om du har en kamera som kan spela in i 4K-upplösning så måste du ha ett kort som klarar av att skriva kontinuerligt i en viss hastighet. Läsprestanda är viktigt när man vill få ut den information som man redan lagrat. Du behöver exempelvis hög läsprestanda för att kunna snabbt importera nya bilder/klipp till dina projekt och föra över dem till din dator.

Minneskort som sitter i en kamera eller lagringsenhet arbetar främst med kontinuerlig läsning och skrivning av stora filer. För att på ett kontrollerat och vetenskapligt sätt kunna jämföra kortens prestanda i detta scenario använder vi oss av testverktyget Iometer.

Våra två första test är helt vanliga IOMeter tester med IO på 128KB vid QD1.

Inte helt oväntat så är de flesta korten begränsade av gränssnittet. De flesta kort har UHS-I och toppar därför på ungefär 90 MB/s. De tre korten som har UHS-II toppar däremot på hela 300 MB/s. Några enheter underpresterar och det är primärt Sandisk Ultra 64GB (både det nya från 2017 och det äldre). Ett annat kort som är långsammare än vad vi hoppats är Kingstons SDA3.

Sekventiell skrivprestanda visar på lite mer spridda skurar. Inte helt överraskande så är det återigen de dyrare UHS-II korten som är de absolut snabbaste. Efter det så ser vi att Sandisks Extreme Pro kort presterar väldigt bra. Även Samsungs Evo+ kort presterar bra och är riktigt pigga trots att det är lite billigare kort. Sandisk Ultra är återigen i botten och presterar riktigt uselt. För säkerhetsskull så gjorde vi om testet och vi fick samma resultat.

I nästa test så bestämde vi oss för att fylla hela kortet och spela in hur skrivprestandan påverkas över tiden. Vi har sedan plottat ut hur prestandan ser ut under de första 100 sekunderna.

Det är egentligen 5 kort som står ut från mängden. Det första är Kingston SDA3 som har väldigt oregelbunden skrivprestanda. I korta stunder kan prestandan gå så pass lågt som 20 MB/s. I de flesta fall så ligger man dock en bra bit högre än de 30 MB/s som är kravet för U3. Sedan har vi de båda Evo korten som ser ut att halta lite emellan olika prestanda nivåer. Det skulle kunna vara SLC-cache som spelar in en viss roll här. De sista två korten är återigen Sandisks två Ultra kort (64GB och 128GB). Det är tydligt att Sandisk använder en SLC-cache för att ge kortet en initial hög skrivprestanda. Men vartefter cachen blir full så sjunker skrivprestandan rejält och i många fall så går man under de 10 MB/s som krävs för att klara kortets U1 klassning. Sandisk Ultra ser inte ut att vara ett bra kort för video videokameror.

Att fylla hela kortet är något som slår ut eventuella trick med SLC och liknande funktioner. Det gör också att mindre kort får bättre resultat så försök att ha det i åtanke när ni tittar på ovanstående diagram. Precis som tidigare så är det UHS-II korten om är snabbast tillsammans med de lite äldre (och mindre) Sandisk Extreme korten.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Gustav GagerStefanTerPan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Länken ”SD-kort. Storlekar, kapacitet och prestanda” fungerar inte.
Vore bra om det gick att läsa den artikeln, för de olika ”klasserna” säger mig absolut ingenting…

TerPan
Gäst
TerPan

Samsung Evo Plus – länken till prisjakt visar Evo+ som lär vara den äldre med sämre skrivprestanda?
Nu är jag helt förvirrad (o:

Stefan
Gäst
Stefan

Tack för testet. SD-kortmarknaden är totalförvirrad så detta var stor hjälp. Dessvärre verkar det vara alldeles för stor skillnad mellan korten så utan ett test är man hjälplös.