Dagen D har så kommit. Jag sitter nu och ska för första gången installera Windows 8 på min egen dator och kliva in i Microsofts pekvänliga framtid. Jag kommer göra samma resa som andra Windows 7-användare och i denna bloggserie tänkte jag bjuda på mina tankar och erfarenheter kring flytten till Windows 8.

Ingressen till denna artikel skrivs i Windows 7 medan jag förbereder mitt USB-minne med Microsofts nya skarpa RTM-version av Windows 8 Pro. Tankarna som flyger genom huvudet är mest funderingar över hur jag egentligen hållt mig ifrån att testa Windows 8 närmare det senaste halvåret sedan Microsoft började trycka ut sina betaversioner och lanseringskandidater. Svaren och undanförklaringarna kan egentligen kvitta, huvudsaken är att mina tidigare erfarenheter i Microsofts nya operativsystem är närmast obefintliga, vilket faktiskt känns som en fördel i detta fallet. Min tanke är att ta samma väg som många konsumenter, alltså gå direkt från den säkra och välkända tillvaron i Windows 7, in i det nya och enligt internethypen skrämmande Windows 8.

Jag kommer inte göra någon guide för hur man installerar Windows 8 på sin dator, men för dem som laddar hem Microsofts 90 dagars testversion eller har tillgång till ett TechNet eller MSDN-konto med imagefiler kan jag rekommendera verktyget WinUSB Maker som skapar ditt bootbara USB-minne med Windows 8-installationen med några få enkla klick. Nu vidare till installation och uppstart!

Windows 8 – Första känslan

Ni får ursäkta om mitt första blogginlägg i den här serien blir lite hattigt men jag gav mig fasen på att få med lite äkta första intryck av Windows 8. Jag har för en knapp 10-15 minuter sedan blivit klar med installationen och för första gången startat upp operativsystemet. Installationsfasen är ganska snarlik den för Windows 7, men med en mer minimalistisk design, inga direkta konstigheter här även om konfigureringen av operativsystemet tog lite längre tid än vad jag hade väntat mig.

Mitt system som är en stationär dator med ett Intel P67-moderkort, Intel Core i7-2600K processor samt ett GeForce GTX 560 Ti 448 grafikkort behövde inte installera en enda extra drivrutin för att fungera, till och med mitt trådlösa Creative SoundBlaster Tactical 3D Omega headset fungerade klockrent från start. Jag har däremot laddat ned och installerat de senaste Windows 8-drivrutinerna för Nvidias grafikkort, för lite framtida övningar förutom att lura runt i operativsystemet.

metroshiftSkifta mellan appar på flera olika sätt i Windows 8, här genom windowsknappen+shift.

Efter lite snabba inställningar och val av färgtema för det så omtalade Metro, förlåt Windows 8, gränssnittet kastas man in i ”hemskärmen” – som jag hädanefter kommer kalla det nya Windows 8-gränssnittet. Min första känsla var nyfikenhet, den andra var ”hur går jag tillbaka ur en app?”. Men bara efter någon minut började jag hitta runt och tog mig ganska snabbt till det klassiska skrivbordet. Hemskärmen och Windows 8-gränssnittet är stilrent så det förslår med sina levande programrutor men även skrivbordet är som bekant av betydligt mer minimalistiskt snitt. Något som faller i alla fall mig i smaken, det känns fräscht!

Windowsknappen är inget som saknas ännu

Windows 8 saknar som bekant en Windows-knapp, något som retat upp många. För mig var det initialt lite förvirrande när jag ville starta en ny applikation eller leta upp en inställning. Tills jag kom ihåg ett tips jag läst – ok jag har kanske fuskat lite – att man i hemskärmen kan starta en sökning i hela systemet genom att trycka vilken bokstavstangent som helst. Så från skrivbordet trycker man bara Windows-knappen på tangentbordet som tar dig till hemskärmen och sedan börja skriv din sökning, superenkelt och med bra uppdelade sökresultat närmast bättre än hur det hela fungerade i Windows 7. Det känns i alla fall bra mycket smidigare än att föra musen upp i höger hörn och ta sig till sökverktyget där.

Jag har försökt komma fram till scenarion där jag skulle kunna sakna windowsknappen men inte kommit på något riktigt bra ännu. Att starta applikationer är både snabbt och enkelt med sökfunktionen och även inställningar som kontrollpanelen och filer hittas på liknande sätt. Men det är mycket möjligt att det kommer dyka upp något här framöver när man börjar komma in i användandet mer.

systemLite lätt multitasking på skrivbordet i Windows 8.

Smidigare än väntat att växla mellan ”hemskärmen” och skrivbordet

Något som många beklagat sig över är det faktum att man behöver växla mellan hemskärmens mer pekvänliga gränssnitt och skrivbordet även på en traditionell PC. Detta var något som allvarligt talat oroade även mig. När jag nu insett att sökningar och inställningar görs enklast genom att just växla till hemskärmen har jag insett att detta blir något man får leva med. Men i ärlighetens namn har jag ännu inte haft några som helst problem med detta. Ett tryck på tangentbordets windowsknapp tar dig fram och tillbaka mellan de två gränssnitten och det sker verkligen blixtsnabbt – åtminstone på min förhållandevis kraftfulla dator.

Växlar man mellan öppna applikationer på skrivbordet använder man sig enklast av den traditionella alt+tab kommandot och när man vill växla mellan gränssnitten och olika metro-appar går det bra att använda windows+tab.

Med bara en knapp timmes kvalitetstid oss emellan är det knappast så att min relation till Windows 8 är på något sätt satt i sten. Jag förväntar mig att det komer dyka upp både det ena och andra irritationsmomenten framöver, men det faktum att mina egna första intryck och känslor är överlag riktigt positiva känns trots allt viktigt att poängtera. Då just första intrycket verkar vara något som avskräckt många ”early adopters” tidigare.

Ska jag försöka sätta ord på upplevelsen hittills så är det att Windows 8 känns fräscht, rappt och responsivt. Växlingar mellan gränssnitt, sökningar och navigeringar i gränssnittet går överlag snabbt och smidigt. Visst finns det lite frågetecken att räta ut, som exempelvis det undermåliga utbudet av appar i Store, men bara det att jag faktiskt ser fram emot att gräva vidare i Windows 8 snarare än ha blivit avskräckt bör betyda att det kanske blir ett bra slut på den här resan trots allt.

Risken finns givetvis att jag efter en längre tid med Microsofts nya alster kommer tillbaka med gråten i halsen, men starten kunde blivit betydligt sämre!

Obs! Dela gärna med er av era egna erfarenheter och tips i kommentarerna så kanske vi kan hjälpas åt att undvika onödiga farthinder på vägen.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
MASSSWEDES0urcerr0RAnton KarmehedJacob Hugossoneppebansen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dan Bergsten
Medlem
Dan Bergsten

Alt+shift – En resa in i det okända.

Alt+shift är det bästa windows-kommandot jag vet. Förberedd på att vad som helst ska hända – men allt är sig likt. Aah, jag älskar rutin.

dj christian
Gäst
dj christian

Tack för en utförlig preview/förstahandsintryck (om man får säga det?). I vilket fall kan jag inte förstå hur man kan föredra att söka program med tangentbordet än att klicka på en ikon i aktivitetsfältet? Hur kan det på något sätt vara enklare, förklara snälla!? Ibland kanske man bara vill starta ett program som man annars inte hade tänkt på men nu vill Microsoft att jag ska dra musen till någon sökruta och skriva programmet jag vill starta. It makes no sense! Windows 8 fallerar på så många punkter och det enda det vinner på är snabbheten och lite mer minimalistisk… Läs hela »

Zy
Gäst
Zy

Vill man starta från aktivitetsfältet så finns ”pin to taskbar” och ”quick launch” fortfarande.

Personligen så använder jag de nya gänssnittet till alla mina spel. Innan win8 hade jag 20-30 genvägar till spelen på skrivbordet. Nu får dom bo i ”windows 8?” istället 😀

Mitt favoritkommando är Win + X
Det äger alla andra kommandon! 😀

Nicklas
Medlem
Nicklas

[quote name=”dj christian”] Ibland kanske man bara vill starta ett program som man annars inte hade tänkt på men nu vill Microsoft att jag ska dra musen till någon sökruta och skriva programmet jag vill starta. It makes no sense! [/quote] Jag kör fortfarande W8 release preview men när jag vill söka så trycker jag på ”win-knapp” sen börjar skriva utan att gå till någon ruta, först som syns är program sen inställningar sist filer som är associera med det du börjat skriva. väldigt simpelt tycker jag sen lägger man ju de program man använder mest i grupper i ”metro”.… Läs hela »

Azodan
Gäst
Azodan

[quote name=”CiiD”][quote name=”dj christian”]Men det som jag störde mig brutalt i början var i helvete man stänger av datorn… denna lösningen i RP versionen e ju bara dum men de har väl knappt ändrat det ”win+c, inställningar, av/vila”. Som tur var hittade jag en liten patch där man får med dessa alternativ genom att bara trycka på win+x sen välj shutdown…gjorde tillvaron bättre igen :D[/quote] Själv stänger jag nästan aldrig av datorn men när jag gör det fungerar ett tryck på on/off knappen utmärkt, eller så fungerar Win+I i Windows 8 utmärkt det är även en bra genväg till kontrollpanelel… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

ser fram emot ett snabbare OS i desktop.
Väntar till oktober.

Henry de Kruijf
Medlem

Trevlig läsning. Kanske blir dags att faktiskt testa Win8 själv. Eller nya Linux Mint för den delen.

Förresten.. P68-moderkort? 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

Det som jag tycker skall bli intressant framöver är hur det fungerar med spel och metro biten. Finns en del spel man vill köra Windowed, samt en del andra spel som inte alls gillar att man växlar gränsnitt. Har för mig jag läste om något där en spelutvecklare gnällde över någon funktion. Hittar det inte nu dock, typiskt nog.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Men finns det någon anledning att byta från Win7?

Känns det inte omständigt att växla till ”the interface previously known as Metro” varje gång man ska starta ett nytt program? Jag använder Win-knappen + skriva för att starta program och filer hela tiden samtidigt som jag har minst 20-30 fönster uppe redan. I Win7 så dyker ju bara startmanyn upp, men som jag förstått det ändras hela desktopen när du trycker på Win-knappen i Win8?

IgelQott
Gäst
IgelQott

Ledsen…

Jag brukar vara framåtsträvare men..

Jag ser ingen fundamental förändring som är possitiv nog, som får mig att vilja byta från Win7 till Win8 på en stationär dator.

ctrl
Gäst
ctrl

Minns inte var artikeln var, men hade väl att göra med MS design filosofi gällnade ”metro”. Att applikationer skall köras i fullskärm eller delad skärm. Just nu kanske det inte är så många program som kör så. Men frågan vad som sker när MS tvingar in mer program i den filosofin, vad händer då med multipla fönster?

Jag kan många ggr ha flera fönster sida vid sida. Något som jag inte sett på någon win8 genomgång hittils. Dvs alla jag sett hittils har allt som oftast växlat program helt.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Är otroligt nöjd med det jag upplevt med Win8, det som görs fel är juh egentligen bara en smaksak som Microsoft kan enkelt lösa med att leverera egna anpassningsverktyg istället för att ladda ned ett 3e parts tillägg som kommer med buggar.

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

Jag ser fram emot METRO METRO METRO!!! 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

Antons propaganda på Skype idag börjar övertyga även mig 😆

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack Anton för att du gör en analys av windows 8! det uppskattas skarpt från min sida iaf! 🙂 Nånting som ja själv är skeptisk inför, är hur filhantering kommer fungera i Win8. Enligt mej så har filhantering bara funkat sämre o sämre sedan windows 2000.Exempelvis så har ”My documents” fyllts med massa dolt skit sedan windows vista, o allt ser ut som en enda röra.Windows mapparna och userdata har ett skumt upplägg – för mycket ”bloat”.Dessutom så arbetar ja en del med filhanteraren o det har bl.a. blivit jobbigare att markera en stor mängd filer för att sedan kunna… Läs hela »

Magnus
Medlem
Magnus

Tacka vet jag det ur[ldriga kortkommandot CTRL+ESC.