Mac har inslag av Ios

Min övergripande reflektion av Mac OS X är annars att Apple på ett bra sätt lyckats sammanfoga ett traditionellt datorgränssnitt med funktionalitet vi vant oss vid på den mobila marknaden. Ett tydligt exempel på detta är notifieringsfältet i Mac OS X som blivit något av min favoritfunktion. Fältet dras enkelt fram med två fingrar över musplattan och jag är sällan så aktiv på Twitter och Facebook som när jag sitter vid min Macbook Pro. Ironiskt nog har jag trots en längre tids Ios 6-användande aldrig lärt mig att nyttja snabbknapparna för tweets och facebook, men i Mac OS X kommer det av någon anledning mer naturligt. Att jag även får mail, kalender, skype och programnotifieringar samlade i detta fält gör det ännu trevligare. 

SamsungvsApple02

Jag har också märkt att jag med den väl fungerande musplattan börjat använda mig mer av gester för att växla mellan program, dra fram notifieringsfältet osv. 

Ett ekosystem man har svårt att lämna

En av Apples största styrkor är annars deras ekosystem. Jag skriver ”Apples största styrkor” då det för användaren både kan vara något av en välsignelse och förbannelse. Välsignelsen kommer när du medvetet bäddar in dig i Apples produktsortiment, förbannelsen börjar när du väljer att testa det gröna gräset på andra sidan staketet.

Kombinationen Mac, Iphone, Ipad och Apple TV t.ex. är svårslagen när det kommer till användarvänlighet. Med Icloud, och Imessage har man oavsett enhet synkroniserad information som foto, kalendrar, kontakter och meddelande. Airplay till Apple TV är ett lysande sätt att strömma musik trådlöst från både din Mac och dina mobila enheter. Även video och spel fungerar om än med blandat resultat beroende på format och applikation.

icloud_hero

Problemen kommer när du byter ut en produkt i ekosystemet, den där synkroniseringen och samarbetet inom produktkategorierna går då i gungning och med proprietära funktioner och tekniker gäller det att stanna inom Apples ekosystem ifall man vill få ut maximalt av sina produkter. Givetvis väl kalkylerat av Apple men även om det finns tredjeparts applikationer som gör liknande sammankopplingar möjliga även på andra enheter är det svårt att inte uppskatta smidigheten när man väljer att stanna inom Apples ekosystem.

Ingen plattform passar alla

Där kommer vi också till lite av min personliga syn på Mac OS X och Apples produkter generellt. Genom att ta full kontroll på hårdvara, mjukvara och till viss del användarupplevelsen har man skapat plattformar som tillsammans erbjuder ett kraftfullt ekosystem. Det rejält slitna uttrycket ”it just works” stämmer knappast in på någonting till hundra procent, men Apple kommer med sitt upplägg närmare än de flesta. Särskilt med arbetsmaskiner uppskattar jag verkligen produkter som bara gör det de ska och även när det kommer till förströelse som slösurfning på surfplattan. Även om varumärkesbyggande, industridesign och status också varit flera av Apples vapen till framgång är det ingen slump att företaget fått ett starkt fotfäste på marknaden för surfplattor och bland professionella användare.

Samtidigt finns det alltid eftergifter och i Mac OS X och hos Apples produkter generellt handlar det om kontroll. Det känns som att det finns ett extra lager mellan användaren och komponenterna i systemet. Något som för många användare inte är ett problem utan kanske till och med kan ses som en fördel. Men för många andra är det en källa till frustration och irritation. Det är också en anledning till varför Mac eller Apple aldrig kommer vara en plattform för alla. De som vill vara i mer kontroll över sina produkter och skräddarsy dem efter eget behag väljer exempelvis Windows på datorn och Android i telefonen eller surfplattan.

Jag personligen faller nog inom den kategorin som ser fördelar med båda alternativen. Jag gillar Apples industridesign och hur Macbook Pro känts att arbeta och resa med. Jag har också väldigt svårt att ge upp funktioner som Airplay och gillar även Apples inslag av Ios i Mac OS X. Jag ser verkligen fram emot att se nästa generations Macbook Pro-serie samtidigt som jag saknar funktioner som Quicksync-funktionalitet i Mac OS X och fortfarande kan tycka att Apples produkter kostar lite väl mycket. PC och Windows är fortfarande det solklara valet för min stationära dator när det kommer till spel och det är något jag har svårt att se ändring på inom en förutsägbar framtid. Men jag kan garantera att detta inte är den sista Mac-upplevelsen i mitt liv, troligtvis inte ens i år.

Innehåll

Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Carl HolmbergMicke123darrenjEnannanKorven Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Jag befinner mig om vartannat i Windows, OS X och Linux och även om alla tre har sina styrkor är det inget som är komplett eller perfekt.

Det handlar helt enkelt om vad som är närmast ens egna behov och hur mycket tid och energi man är beredd att lägga på att få systemet som man vill ha det.

Micke
Medlem
Micke

Fan om bara Apple kunde släppa macbooks med standardtangentbord. Samt kanske bättre drivrutiner för hårdvaran till andra operativ.

Då djävlar hade sådana som jag, som är väldigt tveksamma till MacOS, åtminstone fått en plattform som man kan experimentera på och kanske ge det en chans. Ska dem sätta andra operativ i underläge dock så är det liksom inte intressant.

/s

Andreas G
Medlem

[quote name=”shaglord”]Fan om bara Apple kunde släppa macbooks med standardtangentbord. Samt kanske bättre drivrutiner för hårdvaran till andra operativ. Då djävlar hade man nog hoppat på.

/s[/quote]

Det faktum att de inte skriver ut väldigt många av de tecken som går att göra på tangentbordet är väldigt frustrerande. De har en vettig keymap, men de döljer stora delar av den 🙁

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

En intressant artikel. Det är dock en del saker som jag inte riktigt hpåller med om då jag tror att Apples Appstore-tänk kommer att gå till deras fördärv. Det kommer inte att funka på Windows heller.
Sen är det smått omöjligt att avinstallera lite större program från OSX. Gör ett försök att avinstallera Office eller Final Cut så får du se 😛
Dock måste jag hålla med om att moutchpaden är GRYM. Även deras Magsafe AC-Adaptrar är riktigt grymma.
Bra hårdvara, dålig mjukvara är mitt tycke 🙂

Fantoon
Medlem
Fantoon

Det är riktigt synd att Apples mobila datorer inte säljs med ”professionella” grapfikkort ur quadro serien. Något som är också tråkigt är att det saknas stöd för en hel del mjukvara som jag är beroende av tyvärr. Designen har alltid varit tilltalande!

EnannanKorven
Gäst
EnannanKorven

Ja, det var intressant läsning såhär på förmiddagen. Samtidigt vore det roligt att få läsa något liknande om Linux. Jag antar att det skulle bli mer kritiskt eftersom det på sina håll är ännu mer begränsat vad det gäller programutbud och sånt (baserat på hur jag läser kommentarer om val av operativsystem). För mig som datoranalfabet, student och internetsurfare har jag dock aldrig upplevt det svårare att varken skriva uppsatser, betala räkningar eller göra annat mer fritidsbetonat på datorn. Därför har jag aldrig begränsats av Linux. (Men så kan man knappast kalla mig professionell användare heller.) En annan sak: Kan… Läs hela »

virtual void
Gäst
virtual void

”Det tragiska är dock att jag som var inställd på att köra en högre upplösning (mindre text och mer arbetsyta) än standard fick backa tillbaka till OS X standardvärde efter att jag börjat kisa mot skärmen på 13-tummaren. Men här kan jag nog bara skylla på dåliga gener och inget annat.” Jag tror inte detta beror på dåliga gener. Upplever exakt samma sak (och har enligt alla undersökningar alltid haft perfekt syn). Kör man inte på ”effektivt” upplösning 1280×800 (2560×1600) eller 1440×900 på 15″ (2880×1800) så blir bilden klart mindre skarp än när skalningen är exakt 2x. Själv föredrar jag… Läs hela »

Medlem
Json_81

Jag är nyfiken på vad det är för kontroll du saknar i OS X?
iOS förstår jag.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det som stör mig lite är att MAC fått ett oförkänt bra rykte. OSX är inte mer stabilt än Windows är i dagsläget. Det var det innan Windows 7 kom, men efter det är det snarare tvärtom. Apples egna program fungerar ofta bra men många tredjeparts program är oftare buggiga och bråkar i största almänhet. MAC är inte heller bättre för ljud, bild och video. Flera av anledningarna beskrivs i artikeln där standarder inte stöds osv. Jag läste lite i Adobes forum och det finns nästan ingen som rekomenderar MAC längre, på grund av att PC är billigare. Det är… Läs hela »

EnannanKorven
Gäst
EnannanKorven

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja det hade ju kunnat bli en intressant artikel, särskilt då jag alltid på något sätt lyckats hålla mig undan från Linux. Aldrig blivit av att jag kört det bara. Visst har jag labbat lite med Ubuntu osv men knappt värt att tala om. Får se om jag eller någon annan kan kika närmare på en sådan artikel. :)[/quote]Det vore högst uppskattat, särskilt som det blir som att upptäcka en dator på nytt när man provar helt nya OS (nåja, hyfsat annorlunda i alla fall). Dessutom är det extremt flexibelt för den som förstår sig på det. 🙂… Läs hela »

darrenj
Medlem
darrenj

Ömtålig konstruktion och dyrt är Apple produkter. Själv tycker jag att Windows PC laptop medium tåla mer för pengar. Jag har även jobbat med Chromebooks senaste månader. Fiffiga och med visa smarta funktioner har Apple OSX, inte sååå stabilt som man tror men gediget känslan och smack av status i dem.
Jag prata som IKT inspiratör för en grundskolan som har ansvar för alla tre olika produkter i skolans miljö.
Oh förresten glömt att vi kör Ipads (iOS) och Andriod platta.

Micke123
Gäst
Micke123

[quote name=”-Tjalve-”]Det som stör mig lite är att MAC fått ett oförkänt bra rykte. OSX är inte mer stabilt än Windows är i dagsläget. Det var det innan Windows 7 kom, men efter det är det snarare tvärtom.[/quote]Främsta skälet att Mac är stabilare än Windows, är för att det finns så få Mac modeller. När det är så få modeller, så är det möjligt att testa många olika kombinationer av den lilla hårdvara som finns. Windows körs på så mycket olika hårdvara som kan bete sig oväntat i vissa lägen, så det blir svårare för MS att få Windows stabilt.… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

Riktigt grym blogg Anton, så tänkte jag skulle ta mig tid att kommentera utifrån egen erfarenhet också 🙂 Jag har använt både Windows och OS X tillsammans dagligen i ungefär tre år nu, Windows (och Linux, någon gång då och då) på den stationära datorn och OS X och Windows parallellt på en Macbook Pro. Efter den här tiden kan jag konstatera två saker. För det första är jag ännu inte redo att helt ersätta en stationär lösning med en bärbar. Och för det andra att Mac och OS X för åtminstone mitt arbetssätt är en svårslagen mobil plattform. En… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]Jag är nyfiken på vad det är för kontroll du saknar i OS X?iOS förstår jag.[/quote]Bland annat filhanteringen där man i Windows är van att kunna hålla koll på hela ”filträdet” i explorer och exempelvis ville Macen inte ens visa mig mina MTS-filer på SD-kortet som jag filmat med videokameran innan jag installerade kompatibel mjukvara.Mycket är det ju en vanesak men även hur exempelvis hade jag problem med att flytta bilder från iphoto till vanliga kataloger på en windows-maskin osv.[/quote] Ok, du lägger lite annat i ordet kontroll än vad jag trodde.Första går att lösa genom annan… Läs hela »