Mac OS X blandar och ger

I takt med att PC-tillverkare lagt större fokus på sin industridesign har Apple fått det svårare att stå ut på denna punkt. Tidigare hade Apple med lanseringen av exempelvis Macbook Air och sina unibody-aluminiumchassi få konkurrenter inom detta område men numera är det snarare mjukvaran och kombinationen av mjuk- och hårdvara som är Apples kanske största säljargument.

För mig som inbiten Windows-användare är det inte en självklarhet att känna sig bekväm när man flyttar över till Mac OS X och för den som aldrig tidigare testat en Mac kan det bli en tuff instegsport. Det märkte jag senast när mitt ex gick från en windows-netbook till en Macbook Air, svordomarna duggade tätt och handlade om allt från saknade delete-tangenter till begränsade filhanteringsmöjligheter.

För mig som inte var helt grön på Mac har det troligtvis varit lite lättare men Apple har också tagit fram en enkel och lättförstålig installationsguide som underlättar för nya användare.

Jag skulle aldrig påstå att jag efter ett par veckors tid fått full koll på Apples operativsystem eller för den delen är kvalificerad att jämföra det på alla punkter mot Windows. Det jag kan konstatera är att det handlar om två olika system och upplägg med för- och nackdelar i båda.

Lätt programinstallation men omständigare kortkommando

macappstore_hero

Att installera program genom att dra en ikon från en plats till en annan eller det faktum att Apple använder sig av andra hotkey-tangenter är småsaker som kontinuerligt påminner dig om att du inte sitter vid en Windows-dator. Just programinstallationen känns om än ovan så mer enhetlig och innehåller sällan onödiga steg. Hämtar du program från App Store är det ännu smidigare och programmet blir direkt installerat, precis som i en mobil eller surfplatta. Det fungerar på liknande sätt i Windows 8 och Microsofts App Store men då oftast bara för applikationer i Modern UI. Hotkeys är åtminstone inledningsvis en källa till frustration, jag saknar min klassiska delete-knapp och även F5-uppdatering. Dessa funktioner finns givetvis även i Mac OS X men då är det minst två samtida knapptryckningar som gäller (fn + delete eller ctrl + D för delete, cmd + R för uppdatering). 

De flesta farthinder jag sprungit på under min tid med Mac OS X och Macbook Pro är generellt förpassade till mjukvara och program som inte fungerar riktigt som jag vill eller är van vid från Windows. Exempelvis hade jag stora problem att få till videoredigering med Panasonics 1080p50 MTS-format som vi använder kontinuerligt under mässor och andra videoreportage. Mac OS X och Imovie ville inte alls hantera formatet och Final Cut Pro X kunde jag importera filmerna till, men någon bugg vid renderingen gjorde att ett enkelt klipp tog 1-2 timmar att exportera. Vår Premier Pro CS6 nyckel var inte kompatibel med Mac OS X och inte förrän vi fick tag på Premier Pro CC fick jag fart på grejerna. Tyvärr är GPGPU-stödet i Premier Pro ganska begränsat och omfattar varken Intels HD Graphics 4000 GPU i 13-tummaren eller Geforce GT 650M i 15-tummaren. Just begränsningarna i videoomkodning är mitt största aber när det kommer till att använda Mac i alla arbetssituationer.

Likaså gör jag mycket arbete i Word och Excel för våra artiklar och recensioner vilket krävde att jag fick fixa en kopia av Office 2011 för Mac. Nu har jag fått det mesta att fungera på ett smidigt sätt även i Mac OS X men det är värt att notera, vilket håll du än byter plattform mellan Mac och Windows kommer det dyka upp kompabilitetsproblem.

Innehåll

Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Carl HolmbergMicke123darrenjEnannanKorven Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Jag befinner mig om vartannat i Windows, OS X och Linux och även om alla tre har sina styrkor är det inget som är komplett eller perfekt.

Det handlar helt enkelt om vad som är närmast ens egna behov och hur mycket tid och energi man är beredd att lägga på att få systemet som man vill ha det.

Micke
Medlem
Micke

Fan om bara Apple kunde släppa macbooks med standardtangentbord. Samt kanske bättre drivrutiner för hårdvaran till andra operativ.

Då djävlar hade sådana som jag, som är väldigt tveksamma till MacOS, åtminstone fått en plattform som man kan experimentera på och kanske ge det en chans. Ska dem sätta andra operativ i underläge dock så är det liksom inte intressant.

/s

Andreas G
Medlem

[quote name=”shaglord”]Fan om bara Apple kunde släppa macbooks med standardtangentbord. Samt kanske bättre drivrutiner för hårdvaran till andra operativ. Då djävlar hade man nog hoppat på.

/s[/quote]

Det faktum att de inte skriver ut väldigt många av de tecken som går att göra på tangentbordet är väldigt frustrerande. De har en vettig keymap, men de döljer stora delar av den 🙁

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

En intressant artikel. Det är dock en del saker som jag inte riktigt hpåller med om då jag tror att Apples Appstore-tänk kommer att gå till deras fördärv. Det kommer inte att funka på Windows heller.
Sen är det smått omöjligt att avinstallera lite större program från OSX. Gör ett försök att avinstallera Office eller Final Cut så får du se 😛
Dock måste jag hålla med om att moutchpaden är GRYM. Även deras Magsafe AC-Adaptrar är riktigt grymma.
Bra hårdvara, dålig mjukvara är mitt tycke 🙂

Fantoon
Medlem
Fantoon

Det är riktigt synd att Apples mobila datorer inte säljs med ”professionella” grapfikkort ur quadro serien. Något som är också tråkigt är att det saknas stöd för en hel del mjukvara som jag är beroende av tyvärr. Designen har alltid varit tilltalande!

EnannanKorven
Gäst
EnannanKorven

Ja, det var intressant läsning såhär på förmiddagen. Samtidigt vore det roligt att få läsa något liknande om Linux. Jag antar att det skulle bli mer kritiskt eftersom det på sina håll är ännu mer begränsat vad det gäller programutbud och sånt (baserat på hur jag läser kommentarer om val av operativsystem). För mig som datoranalfabet, student och internetsurfare har jag dock aldrig upplevt det svårare att varken skriva uppsatser, betala räkningar eller göra annat mer fritidsbetonat på datorn. Därför har jag aldrig begränsats av Linux. (Men så kan man knappast kalla mig professionell användare heller.) En annan sak: Kan… Läs hela »

virtual void
Gäst
virtual void

”Det tragiska är dock att jag som var inställd på att köra en högre upplösning (mindre text och mer arbetsyta) än standard fick backa tillbaka till OS X standardvärde efter att jag börjat kisa mot skärmen på 13-tummaren. Men här kan jag nog bara skylla på dåliga gener och inget annat.” Jag tror inte detta beror på dåliga gener. Upplever exakt samma sak (och har enligt alla undersökningar alltid haft perfekt syn). Kör man inte på ”effektivt” upplösning 1280×800 (2560×1600) eller 1440×900 på 15″ (2880×1800) så blir bilden klart mindre skarp än när skalningen är exakt 2x. Själv föredrar jag… Läs hela »

Medlem
Json_81

Jag är nyfiken på vad det är för kontroll du saknar i OS X?
iOS förstår jag.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det som stör mig lite är att MAC fått ett oförkänt bra rykte. OSX är inte mer stabilt än Windows är i dagsläget. Det var det innan Windows 7 kom, men efter det är det snarare tvärtom. Apples egna program fungerar ofta bra men många tredjeparts program är oftare buggiga och bråkar i största almänhet. MAC är inte heller bättre för ljud, bild och video. Flera av anledningarna beskrivs i artikeln där standarder inte stöds osv. Jag läste lite i Adobes forum och det finns nästan ingen som rekomenderar MAC längre, på grund av att PC är billigare. Det är… Läs hela »

EnannanKorven
Gäst
EnannanKorven

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja det hade ju kunnat bli en intressant artikel, särskilt då jag alltid på något sätt lyckats hålla mig undan från Linux. Aldrig blivit av att jag kört det bara. Visst har jag labbat lite med Ubuntu osv men knappt värt att tala om. Får se om jag eller någon annan kan kika närmare på en sådan artikel. :)[/quote]Det vore högst uppskattat, särskilt som det blir som att upptäcka en dator på nytt när man provar helt nya OS (nåja, hyfsat annorlunda i alla fall). Dessutom är det extremt flexibelt för den som förstår sig på det. 🙂… Läs hela »

darrenj
Medlem
darrenj

Ömtålig konstruktion och dyrt är Apple produkter. Själv tycker jag att Windows PC laptop medium tåla mer för pengar. Jag har även jobbat med Chromebooks senaste månader. Fiffiga och med visa smarta funktioner har Apple OSX, inte sååå stabilt som man tror men gediget känslan och smack av status i dem.
Jag prata som IKT inspiratör för en grundskolan som har ansvar för alla tre olika produkter i skolans miljö.
Oh förresten glömt att vi kör Ipads (iOS) och Andriod platta.

Micke123
Gäst
Micke123

[quote name=”-Tjalve-”]Det som stör mig lite är att MAC fått ett oförkänt bra rykte. OSX är inte mer stabilt än Windows är i dagsläget. Det var det innan Windows 7 kom, men efter det är det snarare tvärtom.[/quote]Främsta skälet att Mac är stabilare än Windows, är för att det finns så få Mac modeller. När det är så få modeller, så är det möjligt att testa många olika kombinationer av den lilla hårdvara som finns. Windows körs på så mycket olika hårdvara som kan bete sig oväntat i vissa lägen, så det blir svårare för MS att få Windows stabilt.… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

Riktigt grym blogg Anton, så tänkte jag skulle ta mig tid att kommentera utifrån egen erfarenhet också 🙂 Jag har använt både Windows och OS X tillsammans dagligen i ungefär tre år nu, Windows (och Linux, någon gång då och då) på den stationära datorn och OS X och Windows parallellt på en Macbook Pro. Efter den här tiden kan jag konstatera två saker. För det första är jag ännu inte redo att helt ersätta en stationär lösning med en bärbar. Och för det andra att Mac och OS X för åtminstone mitt arbetssätt är en svårslagen mobil plattform. En… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]Jag är nyfiken på vad det är för kontroll du saknar i OS X?iOS förstår jag.[/quote]Bland annat filhanteringen där man i Windows är van att kunna hålla koll på hela ”filträdet” i explorer och exempelvis ville Macen inte ens visa mig mina MTS-filer på SD-kortet som jag filmat med videokameran innan jag installerade kompatibel mjukvara.Mycket är det ju en vanesak men även hur exempelvis hade jag problem med att flytta bilder från iphoto till vanliga kataloger på en windows-maskin osv.[/quote] Ok, du lägger lite annat i ordet kontroll än vad jag trodde.Första går att lösa genom annan… Läs hela »