Ethereum - en ny guldrusch

Bitcoin blev världens första regelrätta kryptovaluta, och har varit dominant sedan den först lanserades. Men eftersom den underliggande tekniken är öppen kan vem som helst bygga vidare på den och skapa sin egen kryptovaluta. De senaste åren har flera alternativ lanserats, såsom Litecoin, Dash och Dogecoin, men ingen av dessa har kommit i närheten av samma värde och användningsgrad som Bitcoin.

Ethereum – andra generationens kryptovaluta

Den saken kan komma att ändras med Ethereum, en ny valuta som lanserades 2015 och som nu har fått ett markant fotfäste. Förutom att fungera som betalningsmedel har Ethereums blockkedja stöd för mer avancerade script, vilket gör Ethereum till en hel mjukvaruplattform. Scriptmöjligheten innebär att det går att skriva program som fungerar som kontrakt, eller att skapa helt decentraliserade ”företag”.

Källa: Coindesk

Under våren har Ethereum exploderat i värde, och ligger nu på en andra plats i totalt börsvärde (antal Ethereum-”mynt” i omlopp multiplicerat med värdet per mynt), till stor del just för att blockkedjan är lovande inte bara som en valuta utan som ett ekosystem. Tillsammans med det ökande värdet har också Ethereum-mining åter gjort vanlig grafikkortsmining någorlunda lönsam igen, vilket inte är fallet med Bitcoin.

En viktig egenskap hos Ethereum är att skaparna har använt en annan algoritm än Bitcoin, och på så sätt gjort det svårt eller rent av omöjligt att använda ASICs. Därför är det endast grafikkort som gäller för Ethereum-mining i nuläget, vilket förhoppningsvis kommer innebära att entusiaster kan tjäna åtminstone mindre summor på mining med vanliga grafikkort ett tag framöver.

I nuläget är AMD:s grafikkort betydligt vassare än konkurrenten Nvidias alternativ för OpenCL-beräkningar, vilket är vad som används för mining. Som konsekvens har också en stor del av AMD:s grafikkortssortiment sålts slut i jakten på Ethereum-guldruschen.

Att generera mycket kryptovaluta kräver också en del investeringar. Bild: Bitcointalk.org

Möjlighet att tjäna pengar – på egen risk

Vare sig du överväger att börja investera i kryptovalutor genom mining eller genom att köpa till dig en mängd så finns det flera risker värda att ta i beaktning. Precis som när du investerar i ett företag på börsen kan du inte räkna med att riskfritt öka din investering.

Mining – tänk på:

  • Att din dator behöver jobba under lång tid, helst dygnet runt, för att generera pengar. Det sliter på din hårdvara och kan allvarligt förkorta livslängden på dina komponenter.
  • Beroende på vad du har för elavtal och komponenter är det inte säkert att du går med vinst ifall elräkningen kostar mer än vad din dator genererar.
  • Om din el ingår i hyran ska du inte förutsätta att du kan starta en miningfarm hemma utan konsekvenser. Om din elförbrukning skjuter i höjden kan det anses som extremanvändning som inte täcks av avtalet, och du kan i värsta fall bli av med din bostad. Se alltid till att ha hyresvärdens godkännande!

Investering – tänk på:

  • Tappar du bort lösenordet eller krypteringsnyckeln till ditt konto (din ”plånbok”) finns det ingen bank eller myndighet som kan hjälpa dig. Pengarna kan vara borta för evigt.
  • Skickar du din kryptovaluta till fel konto kan det vara omöjligt att få tillbaka pengarna om du inte vet vem kontot tillhör.
  • Kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum har historiskt ökat i värde, men det gör dem inte nödvändigtvis till en säker investering. Investera aldrig mer pengar än vad du är villig att förlora.

Dela med dig av dina erfarenheter

Det här är en artikel i en serie om just kryptovalutor och vad du behöver veta som konsument och entusiast. Har du några frågor om kryptovalutor, eller några egna insikter om området du vill dela med dig av, får du gärna lämna en kommentar under artikeln.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
erik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
erik
Gäst
erik

Glöm inte att tänka på skatten när du handlar (avyttrar) kryptovaluta,
http://kryptokoll.nu/hur-beskattas-kryptovaluta/