Prestanda, användande och mjukvara

Samtliga knappar på M220 och M330 har en taktil känsla och varje klick känns tydligt under fingerspetsen. Dock så lämnar scrollhjulen hos de tysta råttorna en del att önska med något otydliga steg och byggkvalitet.

 

Logotypen för Quietmark

Tyst klickande

Både M220 och M330 har fått en Quite Mark-utmärkelse vilket innebär att de har ljudtestats av tredjepart och ligger inom inrättningens riktlinjer för en utmärkelse. Efter att ha testat båda mössen kan vi intyga att den är välförtjänt då mössens brytare för samtliga klickbara knappar är betydligt mycket tystare än en vanlig kontors- eller gamingmus.

Sensor

Sensorerna som tillverkaren valt att använda är inget de skyltar med utåt utan marknadsförs som optiska sensorer och vi kan snabbt konstatera att de inte fungerar särskilt bra på riktigt blanka ytor och glas. Men valet av sensor är inte så konstigt då sensorprestanda inte ligger i fokus hos dessa modeller utan snarare batteritid och portabilitet. Vilket för oss in på just batteritid och den trådlösa prestandan.

Batteridrift

Båda mössen kommer med ett förinstallerat AA-batteri som enkelt kan bytas ut när det tar slut, vilket det inte bör göra i första taget. Logitech M220 har en uttalad batteritid på 18 månader och en trådlös räckvidd på upp till tio meter. M330 ska enligt tillverkaren ha upp till hela två års batteritid och samma trådlösa räckvidd.

Givetvis har vi inte haft möjlighet att köra slut på batteriet under våra veckor av test men med tanke på strömsparfunktionen som aktiveras så snart musen är inaktiv och den sparsamma sensorprestandan så kan vi uppskatta att tillverkarens utlovade batteritid stämmer ganska väl.

Prestanda

Den trådlösa prestandan ligger inom det som tillverkaren utlovar och vid mellan 8-10 meter fri sikt så går det att använda mössen.

När det kommer till glidytorna hos M220 så blir vi dessvärre lite besvikna och kanske är det här som tillverkaren har sparat in på just den modellen. Glidytorna är små och har ovanligt vassa kanter i jämförelse med andra möss. Jämför vi M220 med andra möss i musguiden så är glidet inte alls lika bra och då har vi testat på de flesta tänkbara underlag.

I våra prestandatester så presterar mössen som förväntat av kontorsinriktade gnagare med en låg polling rate och avläsningspunkter i enhet med de knappa specifikationerna. Vilket inte är något konstigt då fokus ligger på högsta möjliga batteritid och inte sensorprestanda.

När vi precisionstestar för angle snapping och jitter så kan vi se att M330 visar tendenser på lite angle snapping men inget påtagligt brus syns från sensorn. M220 visar inga direkta tendenser på angle snapping eller brus.

Mjukvara

Logitech M220 och M330 använder båda två programmet Logitech Options som är en mycket simpel mjukvara och erbjuder endast de enklaste av justeringsmöjligheter.

Mjukvaran har ett stilrent och lättförståeligt upplägg och vi kan enkelt justera pekarhastighet och smidig rullning av scrollhjulet.

Logitech Options allokerar cirka 89 megabyte internminne när det körs i bakgrunden, vilket är ganska tungt för ett så simpelt program.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid