Med en marknadsandel på nära nog 70 procent kan det låta som ett ganska enkelt konstaterande att Ipad är kungen bland surfplattor. Men att hylla Apples produkter är om inte förenat med livsfara så i alla fall inte okontroversiellt. Samtidigt finns det fler sidor av de flesta mynt, så även Ipad.

Jag har de senaste veckorna försökt få loss tid till att göra en recension av Apples tredje generations surfplatta och egentligen borde jag troligtvis skriva på den artikeln nu en lördagsförmiddag istället för att knåpa ihop detta blogginlägget. Men ibland har man bara saker som man vill få ner på papper – om än elektroniskt – innan det rinner ut i sanden.

Med ett flertal olika Android-surfplattor bakom bältet började min Ipad-resa på en semestervecka i mitten av juni och sedan dess har jag försökt att använda och analysera Apples surfplatta så mycket det gått. Det har tyvärr varit lättare sagt än gjort då arbetsbördan de senaste veckorna – semesterbaksmälla någon? – varit lite väl påfrestande. Men som tur var har det inte varit direkt jobbigt att tvinga mig till användning av Apples nya Ipad.

Den kanske mest uppenbara slutsats jag dragit hittills är att Ipad i mina ögon är den absolut bästa SURFplattan på marknaden idag. Anledningarna till detta är flera och jag kommer att gå in på detta mer i detalj under recensionen, som jag förhoppningsvis kan få klar innan sommaren lider mot sitt slut (Finns det bevis på att den ens börjat för övrigt?). Men innan dess ska jag försöka komprimera mina intryck av Ipad som surfplatta. Ni märkte kanske att jag skrev SURF med versaler i början av stycket? Det är ingen caps lock-miss utan högst medvetet, Ipad behöver nämligen inte vara den överlag bästa tabletprodukten, men enligt mig personligen utan tvekan den bästa surfplattan.

En skärm med digitalt tidningsformat

Apple har satsat på ett något kontroversiellt 4:3 bildformat för Ipad. Skärmen är alltså inte mycket bredare än den är hög, eller tvärtom då Ipad primärt är tänkt att användas i porträttläge. Det är en stor skillnad mot de flesta Android-surfplattor med 16:9 format som är en perfekt matchning för högupplösta videoklipp, men känns som att hålla en skateboard i porträttläge. Som ren mediaspelare är de flesta Android-surfplattor av senare snitt betydligt mer intressanta än Ipad, vilket jag kommer gräva djupare i under recensionen. Men Apples 4:3 format är som klippt och skuret för att surfa och konsumera text. De flesta tidningar har ett format på ungefär 4:3 och det är givetvis ingen slump att Apple valt en skärmpanel med denna form. Det känns helt enkelt mer naturligt att läsa både böcker och inte minst webbsidor på en Ipad än på en mer avlång surfplatta. Men det finns betydligt mer än bildformatet som ger Apple titeln som surfmästare.

Ipad_4.34:3 formatet är anpassat för läsning i porträttläge.

Löjligt högupplöst skärm

Jag har tyvärr för lite erfarenhet av de tidigare generationerna av Ipad för att ha en bra uppfattning om deras förmåga som surfplattor. Men jag är ganska övertygad om att även de tidigare generationerna legat i framkant vad gäller surfupplevelsen. Men med nya Ipad har Apple höjt ribban ytterligare och främsta framsteget stavas – Retina. Nya Ipads Retina-skärm har en upplösning på hissnande 2 048 x 1 536 pixlar, vilket får inte minst förra generationens Ipad men även alla andra surfplattor på marknaden att ställa sig i skamvrån. En extremt högupplöst skärmpanel kommer till nytta i de flesta lägen, men det är långt ifrån alla gånger det ger stora förtjänster. Men det tillfälle där panelens pixeltäthet (264 pixlar per tum) troligtvis är mest uppskattat är återigen vid surfning och konsumering av text. Skärpan i text på nya Ipad är fenomenal och gör det både trevligare och lättare att läsa en hemsida. Det gör däremot föga skillnad i dina 720p videoklipp – återigen det där med att Ipad inte nödvändigtvis är den bästa tabletenheten.

Ipad_screenNya Ipad har en skärm uppbyggd av 3,1 miljoner individuella pixlar.

Bäst webbläsarupplevelse

Den sista spiken i kistan för mig är webbläsarupplevelsen. Jag var nära att skriva webbläsare, men det är troligtvis en sanning med modifikation. Apple har med Safari lyckats få till en på det stora hela riktigt trevlig webbläsare som har exemplarisk hantering av textskalning (det gäller i synnerhet på Iphone som har större behov av detta). Men på Android finns det många intressanta lösningar där exempelvis Chrome har flera trevliga funktioner och lösningar som jag gärna hade sett i Safari. Så rent funktionsmässigt skulle jag inte kalla Safari den nödvändigtvis bästa webbläsaren på tabletmarknaden, men upplevelsen på Ipad och iOS överlag är fortfarande klassledande. Det kanske mest ironiska är att Chrome for iOS faktiskt i vissa fall fungerar bättre än Chrome for Android, trots att Apple inte låter Google göra Chrome till en så kallad native-applikation. Ett exempel är Aftonbladet vars webbtv knappt fungerar alls på Android, den webbläsare som klarar av det bäst verkar i dagsläget vara Opera. Men på Ipad och även Iphone är stödet fläckfritt, ironiskt nog även på Chrome for iOS, trots att webbläsaren inte fixar detta på Android.

Det finns massor av olika exempel men slutsatsen är att det helt enkelt känns betydligt mer bekymmersfritt att surfa på en Ipad än en surfplatta med exempelvis Android. Jag har testat Android-surfplattor i de flesta storlekar med allt från Android 3.0 Honeycomb till Android 4.04 Ice Cream Sandwich och kraftiga fyrkärniga systemprocessorer. Men oavsett webbläsare på Android-enheterna är det Ipad som gett bäst webbläsarupplevelse. Allt från generell responsivitet till scrollning på webbsidor.

Här handlar det givetvis till viss del om att exempelvis Aftonbladet, och även andra sajter, helt enkelt är bättre optimerade för iOS. Vilket ju knappast är överraskande eller svårt att förstå när Apple fortfarande har en marknadsandel på 68,3 procent (källa: IDC) av den globala tabletmarknaden. Att jag specifikt nämner Aftonbladet i detta fall kan säkert irritera en del, men med 5 miljoner besökare i veckan är det ett ganska tydligt exempel på försprånget Apple har i dagsläget. Även Svtplay.se har stora problem i Chrome for Android, medan det funkar fint i både Safari och Chrome for iOS.

Med det sagt är det faktiskt ganska sällan man stöter på situationer där det inte alls funkar. Även Android-plattor kan med fördel användas för att surfa och även om Flash-stödet är på upphällningen finns det faktiskt sajter som bara fungerar på Android och inte på iOS ifall de helt förlitar sig på flash.

Apple och Ipad går mot tuffare tider

Apple har fortfarande en dominerande position på tabletmarknaden och även om nya Ipad inte alltid är det bästa valet för dem som är intresserade av en tablet är det inte bara i försäljningssiffrorna som plattan har ett försprång. Tanken med denna blogg är inte att ge ett slutgiltigt utlåtande av nya Ipad. Jag hoppas inte heller att detta låter som en tanklös hyllning av Apples senaste surfplatta, då så verkligen inte är fallet. Nya Ipad har faktiskt även nackdelar som bland annat sämre mediaspelarfunktionalitet och ett format som inte passar alla. Men som sagt, mer om detta i den fullskaliga recensionen.

surfplattorKonkurrensen bland ”surfplattorna” kommer bara bli tuffare framöver.

Om något kommer det troligtvis bli tuffare för Apple och Ipad framöver. I takt med att Android växer till sig kommer stödet för operativsystemet att breddas även bland sajtdrivarna, för att inte tala om Microsofts spännande lansering av Windows 8 och Windows RT. Här finns det potential att vänd den bild vi har av en surfplatta idag på ända.

Ipad må vara den bästa surfplattan på marknaden idag, men när till och med svenska datatermgruppen vill att vi framöver kallar surfplattor för datorplatta eller pekplatta är det ganska uppenbart att det snart kommer krävas mer än bara en trevlig surfupplevelse för att fäkta undan konkurrenterna. Hur Apple och Ipad löser detta tror jag blir en av de mest spännande och viktiga IT-händelserna de närmaste åren.

Annons

31
Leave a Reply

avatar
31 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
TechExpressAnton KarmehedSilvervingeMerlinenUT_lol Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

retina skärmen gör den bäst.
70% av marknaden är hisnande.

flopper
Medlem
flopper

[b]surfplatta [/b]är klockrent ord.
surfa idag innebär mer än webläsare, söka info, konnecta med facebook etc…

pekplatta?
men snälla…

hawkie
Medlem
hawkie

Väl skrivet. En bra produkt är en bra produkt oavsett företaget bakom den. Förutom LG som ska envisas om att vara undantaget!

Tempel
Medlem
Tempel

Jaha? Leksak och låst plattform, move on nothing to see.

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

Hmm..återigen en lite märklig recension av just iPad 3 tycker jag. Argumenten vad gäller just surf blir så grymt subjektiva. Själv avskyr jag iPadens format, framförallt just vid surfning och textläsning. Jag älskar att ha överblick och det känns skönare för blicken att se mer av en webbsidas fortsättning än den lite ”inzoomade” effekt man får i ipad. Jag blir snabbare trött i ögonen framför en iPad än framför Prime:n. Det är trevligt att saker är så opixliga som det går. Till en viss gräns, sen skiter jag i det, eftersom det är rätt svårt att uppfatta för ögat ändå.… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Tempel”]Jaha? Leksak och låst plattform, move on nothing to see.[/quote]

Jag tänkte ungefär samma och valde en android-platta (Iconia A500, tegra2). Men jag ångrar mig. En android-platta har fram tills tegra3 varit sämre på mediastöd, 16:9/16:10 är sämre för allt utom film, och utbudet av appar är begränsat.

Androidplattorna är bättre om du ser på film (och antingen undviker HD eller köper tegra3+) eller om du behöver något som faktiskt fullt ut kan ersätta en dator, om än i lite stökigare format.

Jag är inte direkt missnöjd med min A500, men en ipad hade varit bättre val med facit i hand.

flopper
Medlem
flopper

Leksak ja, men just att den är enkel och rolig gör den användbar, surfa i soffan, kolla tv program, mail, fy tusan vad lat man vart nu…

Ali Abourghiba
Medlem
Ali Abourghiba

[quote name=”flopper”]Leksak ja, men just att den är enkel och rolig gör den användbar, surfa i soffan, kolla tv program, mail, fy tusan vad lat man vart nu…[/quote]

Det är precis det här jag förknippar surfplattor med.

Tempel
Medlem
Tempel

Har varken soffa eller tv så dom problemen har man inte… Men uppenbarligen är folk lata, själv har man precis varit ute och turfat på cykeln. 21 zoner plockade på 2h 😀 Men sitt ni och lek i soffan medans ni glor på allsång på skansen.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”DenSiste”][quote name=”flopper”]Leksak ja, men just att den är enkel och rolig gör den användbar, surfa i soffan, kolla tv program, mail, fy tusan vad lat man vart nu…[/quote]

Det är precis det här jag förknippar surfplattor med.[/quote]

Soffplatta? 😀

Andreas G
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Så vi kommer fortsätta använda det tills ”datorplatta” blir mer vedertaget, vilket jag faktiskt tror det kommer bli. [/quote]

Men då kommer ju alla korkade människor att säga ”dataplatta” och man vill dunka huvudet i väggen för de inte förstå skillnaden mellan data och dator 😥

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Anton Karmehed”]Så vi kommer fortsätta använda det tills ”datorplatta” blir mer vedertaget, vilket jag faktiskt tror det kommer bli. [/quote]

Men då kommer ju alla korkade människor att säga ”dataplatta” och man vill dunka huvudet i väggen för de inte förstå skillnaden mellan data och dator :cry:[/quote]
”Oinsatta människor” är mer (politiskt) korrekt. 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

Nu retirerar jag till soffan med min bärbara data!

Skämt åsido är enda argumentet emot en iPad för mig storleken. Nexus 7 har nåt rätt pris med allt jag söker så det får bli en sådan istället, om nu inte ryktena om en iPad Mini stämmer.

Andreas G
Medlem

[quote name=”UT_lol”][quote name=”Andreas G”][quote name=”Anton Karmehed”]Så vi kommer fortsätta använda det tills ”datorplatta” blir mer vedertaget, vilket jag faktiskt tror det kommer bli. [/quote]

Men då kommer ju alla korkade människor att säga ”dataplatta” och man vill dunka huvudet i väggen för de inte förstå skillnaden mellan data och dator :cry:[/quote]
”Oinsatta människor” är mer (politiskt) korrekt. :)[/quote]

Jag har jobbat 11½ timme idag. Jag har inte energi att vara politisk korrekt, bara ärlig.

ondjultomte_ext
Gäst
ondjultomte_ext

iPad har den bästa medidauppleveksen just nu och det är inte pga hårdvaran eller apple överhuvudtaget.

Det är pga av att xbmc är portat till iOS.
http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Install_XBMC_on_iPad/iPhone/iPod_touch

Jag hoppas att xbmc ska bli portat till android så jag kan slippa köpa en ipad och kan skaffa mig en nexus 7 istället.

Medlem
Json_81

[quote name=”ondjultomte_ext”]iPad har den bästa medidauppleveksen just nu och det är inte pga hårdvaran eller apple överhuvudtaget.

Det är pga av att xbmc är portat till iOS.
http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Install_XBMC_on_iPad/iPhone/iPod_touch

Jag hoppas att xbmc ska bli portat till android så jag kan slippa köpa en ipad och kan skaffa mig en nexus 7 istället.[/quote]

Plex finns, men kräver förstås en server och spelar inte lokalt lagrat material. Fungerar dåligt med ICS fortfarande dessutom 🙁

Medlem
Viktor Kock Appelgren

Har alltid…
aldrig använt en mac produkt utöver peta på någons iphone då och då.

Själv har jag inte riktigt förstått hur det kommer sig att surfplattorna rusar som skenande djur iväg när det kommer till upplösning när vanliga svensson tenderar att läsa lyckligt på sin 27″ ”Full HD” skärm!

Men innom iallafall surfplattorna skulle valet antagligen falla på Apple. Speciellt när ingen (samsung viskar) visar upp någon konkurrens mot Apple air.

Youtube remote från min älskade nexus, just don’t cut it like that! 😉

hawkie
Medlem
hawkie

[quote name=”MrKock”]Har alltid… aldrig använt en mac produkt utöver peta på någons iphone då och då. Själv har jag inte riktigt förstått hur det kommer sig att surfplattorna rusar som skenande djur iväg när det kommer till upplösning när vanliga svensson tenderar att läsa lyckligt på sin 27″ ”Full HD” skärm! Men innom iallafall surfplattorna skulle valet antagligen falla på Apple. Speciellt när ingen (samsung viskar) visar upp någon konkurrens mot Apple air. Youtube remote från min älskade nexus, just don’t cut it like that! ;)[/quote] Surfplattan är ju rätt mobil men större än telefonen, så folk som läste/skrev mycket… Läs hela »

ondjultomte_ext
Gäst
ondjultomte_ext

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”ondjultomte_ext”]iPad har den bästa medidauppleveksen just nu och det är inte pga hårdvaran eller apple överhuvudtaget. Det är pga av att xbmc är portat till iOS.http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Install_XBMC_on_iPad/iPhone/iPod_touch Jag hoppas att xbmc ska bli portat till android så jag kan slippa köpa en ipad och kan skaffa mig en nexus 7 istället.[/quote]Även om en jailbreak-lösning i min mening inte räknas för de flesta användare är det helt klart intressant. Hur funkar det med mediastöd osv? Finns det stöd även för 1080p mkv t.ex? Angående högupplösta skärmar så är det troligtvis på väg även för dedikerade skärmar. Ska bli riktigt… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”ondjultomte_ext”]iPad har den bästa medidauppleveksen just nu och det är inte pga hårdvaran eller apple överhuvudtaget. Det är pga av att xbmc är portat till iOS.http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Install_XBMC_on_iPad/iPhone/iPod_touch Jag hoppas att xbmc ska bli portat till android så jag kan slippa köpa en ipad och kan skaffa mig en nexus 7 istället.[/quote]Även om en jailbreak-lösning i min mening inte räknas för de flesta användare är det helt klart intressant. Hur funkar det med mediastöd osv? Finns det stöd även för 1080p mkv t.ex? Angående högupplösta skärmar så är det troligtvis på väg även för dedikerade skärmar. Ska bli riktigt… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag menar nu uppspelning lokalt givetvis, inte streamat. Låter som en intressant lösning för de som jailbreakar helt klart.
Själv ska jag bara få rätt med min HTPC så ska jag testa XBMC Constellation som jag suktat efter sedan det första utannonserades för iPad något år sedan.[/quote]

Japp både lokalt och streming fungerar.
Brukar köra mycket via SDHC kort.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”ondjultomte_ext”]iPad har den bästa medidauppleveksen just nu och det är inte pga hårdvaran eller apple överhuvudtaget.

Det är pga av att xbmc är portat till iOS.
http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Install_XBMC_on_iPad/iPhone/iPod_touch

Jag hoppas att xbmc ska bli portat till android så jag kan slippa köpa en ipad och kan skaffa mig en nexus 7 istället.[/quote]

Hur mycket än man jailbreakar så kommer man ju inte ifrån att det är en 4:3 format. Så jag tycker din påstående om ”bästa mediaupplevelsen” är högst subjektivt. 🙂

Merlinen
Medlem
Merlinen

[quote name=”Anton Karmehed”]

Najs annars med 1080p, kör du med Camera Connection kit eller något liknande för att koppla in SDHC-kortet?[/quote]

Japp.

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

[quote name=”Anton Karmehed”]Silvervinge: Som jag skriver klart och tydligt i inlägget så är det [b]inte[/b] en recension. Det är en blogg och är därför mer subjektiv, men jag har försökt hålla mig ifrån de allra mest subjektiva bedömningarna just för att de flesta har olika behov och preferenser. Som exempelvis att du då föredrar 16:9 formatet före 4:3. Om jag förstår rätt så kör du med porträttläge när du surfar även på en 16:9 platta? Har du ägt en Ipad innan eller är det andra erfarenheter du har av den? Jag vet inte om du testat nya Ipad men jag… Läs hela »

TechExpress
Gäst

Jag har en kompis som har en iPad Air och han är nöjd med den, jag själv tycker att priset är ganska stort och man kan köpa andra surfplattor billigare som gör typ samma sak som iPad. Men det är ju lite olika för varje person. 😉