Mitt liv har förändrats totalt – det hade troligtvis varit det roligaste och mest uppseendeväckande att skriva såhär en dryg vecka in i mitt smartphone-experiment. Verkligheten är dock annorlunda och vågar jag säga det nästan lite tråkig.

För att mitt resonerande i detta blogginlägg inte ska verka helt taget ur luften rekommenderar jag att ni som missat mitt första inlägg om Android vs. iPhone läser om vad som lett fram till detta ”projekt” där jag alltså privat testar att gå över från Android till iOS.

Den närmast hysteriska rivalitet som finns mellan iPhone och Android-ägare världen över gör att ämnet är sällsynt laddat både bland användare och utomstående tyckare. Det finns givetvis många som inte är fullt lika besatta av endera sidan och känner sig mer öppna inför de två olika plattformarna. Jag skulle vilja placera mig själv i denna kategorin. Samtidigt hade jag närmast hoppats på att få starka känslouttryck under denna resans gång – Varför funkar inte detta!? Den här funktionen är ju underbar! Min mormor hade gjort detta bättre! osv.

I själva verket har min flytt från Android till iPhone varit ganska smärtfri och även om en vecka knappast är tillräckligt för att stöta på alla potentiella skillnader bör man samtidigt stött på de där uppenbara skillnaderna och problemen som nya produkter och användermiljöer ofta medför. Dessa har också funnits här och var, men inte lika uppenbart som jag hade trott och nästan hoppats.

Oavsett om jag hade hatat eller älskat bytet hade det blivit ”roligare” att skriva om. Men faktum är att både iPhone och Android har sina för- och nackdelar. Det jag redan idag kan säga är att jag har fullt förstående för de olika läger som finns på mobilmarknaden, iPhone har saker som man gör bättre än Android och vice versa. En djupare genomgång av detta kommer jag att gå in på efter att jag tagit mig genom hela testperioden. Tyvärr har det andra inlägget blivit väl försenat pga en jobbresa, men denna har samtidigt gett mig en bättre chans att verkligen hårdtesta iPhone 4S i fält, något som gett mig lite nya erfarenheter.

Tråkigt eller okontrollerat?

De hårdare Android-fantasterna är sällan sena på att beklaga sig över Apple och iPhones låsta system. Troligtvis lika ofta som iPhone-fanboys spyr galla över ett dåligt kontrollerat Android-system. Denna kritik och dessa slagord är inte tagna ur luften, även om mycket hänt sedan dessa ”sanningar” cementerades är det en ganska bra summering på hur situationen faktiskt ser ut mellan iOS och Android. Saken är ju samtidigt den att både Apple och Google valt varsin väg ut på marknaden och deras svagheter är också deras stora styrkor.

Min korta användarstint med iPhone 4S har i min ögon bekräftat att iOS är ett mer lättillgängligt operativsystem för mainstream-användare. Installationsguider och konfigurering av funktioner som ”Find my iPhone” sker på ett enkelt och smidigt sätt. Applikationer känns inte sällan mer polerade än motsvarigheterna hos konkurrenter, både egenutvecklade och tredjepart. Installerar du en applikation vet du alltid att ikonen ligger på ”hemskärmen och iOS till och med visar vart och när den placeras där. Samtidigt gör detta iPhone till en ”tråkigare” plattform, i alla fall om vi använder definitioner som enformig och ostimulerande.

Android är helt klart mer livligt där vi inte minst kan skräddarsy våra hemskärmar hejvilt efter eget tycke och behag. Där vi kan få en mer interaktiv användarmiljö med aktiva widgets och förstklassig integrering av exempelvis livsnödvändiga Google Maps. Men Android är samtidigt lite mer ostrukturerat och det kan exempelvis vara svårt att hitta rätt ens när man växlar mellan olika tillverkare eller för den delen modeller inom samma tillverkare. Gränssnittet är i bästa fall nästan lika rappt och som i iOS, men oftast märkbart segare och ibland frustrerande trögt.

Det finns givetvis mycket mer att säga om iPhone vs. Android och jämförelsen kommer att fortsätta när jag knyter ihop mitt lilla plattformsbytarprojekt. Detta är bara att snudda vid utan av dessa två – på sina egna sätt – häftiga mobila plattformar.

Apple kan faktiskt göra riktigt bra mobiltelefoner

iphoneblogg2Apple döljer bristerna i en liten skärm med bland annat god skalning i webbläsaren Safari.

Även om jag som bortskämd tekniknörd och skribent uppskattar den häftiga och konstanta utvecklingen vi ser på Android-marknaden måste jag lyfta på hatten för Apples arbete med iPhone 4S. Den är inte perfekt på något sätt, men det är heller ingen slump att Apple tagit sig dit man är idag. Företaget vet hur man bygger produkter med hög kvalitetskänsla och deras senaste iPhone har få riktiga svagheter för den som uppskattar plattformen.

Sist men inte minst måste jag ställa alla iPhone-intresserade en fråga, tror ni att Apple kör vidare på 3,5 tum  i skärmstorlek när man lanserar iPhone 5 eller är det äntligen dags för en större skärm? Det är närmast surrealistiskt att en nästan en hel iPhone får plats bara på skärmpanelen av HTC:s nya flaggskepp One X med sin maffiga 4,7 tums skärm. Vad som är bäst är en smakfråga, mina egna smaklökar säger att ett mellanting fortfarande är att föredra.

54
Leave a Reply

avatar
54 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
Sketafultobias_123Anton KarmehedcjbPetter Therén Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Faulisto
Medlem
Faulisto

Finns nog vissa skillnader, dock gör i praktiken alla mobila operativ samma saker.

Sebastiaaan
Gäst
Sebastiaaan

Angående skärmen så tror och hoppas jag att de aldrig gör en skärm större än 4,2″.

För trots allt, de skall tillhandahålla EN telefon för alla även för de med mindre händer. Företag som HTC kan trycka ut telefoner med olika skärmstorlekar lite när som helst.

Men Apple kanske tycker att de nu kan erbjuda en bra telefon med liten skärm ( iPhone 4S ) och en annan telefon med större skärm ( iPhone 5 ).

Medlem
WIRN

De lär ju ha valt namnet 4S eftersom den hade samma fysiska utseende som 4an. Gissar att 5an kommer se annorlunda ut med större skärm…

Vilken tror ni förresten kommer ut först, Iphone 5 el Samsung Galaxy S3?

Sebastiaaan
Gäst
Sebastiaaan

[quote name=”WIRN”]De lär ju ha valt namnet 4S eftersom den hade samma fysiska utseende som 4an. Gissar att 5an kommer se annorlunda ut med större skärm…

Vilken tror ni förresten kommer ut först, Iphone 5 el Samsung Galaxy S3?[/quote]

Garanterat S3. iPhone 5 släpps nog inte i sommar.

Djinn
Medlem
Djinn

Jag vill bara säga att jag har en Iphone 4s som jobbtelefon och en Samsung S2 som privat. Jag använder de lika mycket. Jag är varken Apple fan eller Android fan. Men jag måste säga iPhone har ett extremt tråkigt gränssnitt, upplevelse och plattform. Jag skulle i alla dagar i veckan välja en bra Android telefon (inte vilken som helst) istället för iPhone. Jag tycket jag gör saker mycket snabbare och lättare med Samsung än iPhone. Man tröttnar riktigt snabbt på Iphone. Jag har haft båda nu i snart 3 mån och redan bett min chef att byta ut min… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Var i stan och åt med gumman igår och på vägen hem på tricken satt man och kollade på folk runt om. En hel del yngre tjejer med sin iphone i handen och några av dom lyssnades på musik, alla hade givetvis sladd till lurarna. Själv sitter man på en S2a och kör givetvis via blåtand när man lyssnar. På nått sett så känns iphone även om den är polerad som nått gammaldags, folk utnyttjar inte tekniken som faktiskt finns i den utan det är lite för tjejer som lever sitt liv på facebook, kollar bloggar, fotar sig själva en… Läs hela »

Anonymous200
Gäst
Anonymous200

Håller med #6 och #7. iPhone ær tråkig.

Måste dock klaga på artikeln dær prestanda tas upp. Galaxy S2 ær en snabbare telefon æn 4S i riktiga tester. Menyer flyter på lika bra och den laddar websidor snabbare. Undantagsvis så har 4S en snabbare GPU, men till vad? sin 3.5″ skærm. S2’an har inga problem att køra ut spel via HDMI i 720p till TV’n med bra fps, och Galaxy S3 kommer nog ændra på vilken telefon som kommer innehålla mest power någonsin.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Iphone är inte lika mycket status symbol idag som det var för bara ett år sedan. Det är nästan mer fattigmans telefon idag. jag läste en undersökning om att de som har sämmre ekonomi köper en iphone, mendans de med bättre ekonmi hellre köper Android.

Waxinator
Medlem
Waxinator

Det är rätt uppenbart att Android är för tekniknördar som gillar att förändra upplevelsen, medan iOS riktar sig till användndare som är nöjda med det färdiga snittet. Jag har HTC telefon och iPAD2 webläsare.

Medlem
Json_81

[quote name=”Tempel”]En hel del yngre tjejer med sin iphone i handen och några av dom lyssnades på musik, alla hade givetvis sladd till lurarna. Själv sitter man på en S2a och kör givetvis via blåtand när man lyssnar. På nått sett så känns iphone även om den är polerad som nått gammaldags, folk utnyttjar inte tekniken som faktiskt finns i den utan det är lite för tjejer som lever sitt liv på facebook, kollar bloggar, fotar sig själva en hel del och sen är det inte mer telefonen används till. Det är helt enkelt lite konsum över den. Tråkigt och… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Anton Karmehed”]Det finns ingen, jag upprepar ingen, Android-telefon som är lika rapp i menyerna och lika följsam som en 4S. Det beror givetvis på att gränssnittet är betydligt mindre krävande och mer optimerat för hårdvaran.[/quote]

Min MS-DOS 6.22 startar mycket snabbare och är rappare i utskrifter än min Windows 7. Det beror givetvis på att gränssnittet är betydligt mindre krävande och mer optimerat för hårdvaran (Fråga min inte hur jag vet det här).
Jag överdriver självklart för att få fram min poäng. 😆

Tempel
Medlem
Tempel

@Tjalve, inte statussymbol i som man har mycket pengar utan i inne, hip, ball, kreativ… osv.

@Waxinator, jag kan inte hålla med om att man måste vara tekniknörd, inte mer än att man kan ändra bakgrund i windows etc. Så länge man inte håller på med customroms och dom är inte så många som man tror så är Android för vem som helst faktiskt och det är inga problem att fixa till lite widgets även för en tekniskt tämligen okunnig medelålders kvinna.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”UT_lol”]Min MS-DOS 6.22 startar mycket snabbare och är rappare i utskrifter än min Windows 7. Det beror givetvis på att gränssnittet är betydligt mindre krävande och mer optimerat för hårdvaran (Fråga min inte hur jag vet det här).Jag överdriver självklart för att få fram min poäng. :lol:[/quote]En mycket bra poäng, i slutändan bryr sig inte slutanvändare om vad som sitter i. Idag presterar allt så bra att man som vanlig konsument inte behöver forska efter specar i en mobil eller dator, utan det är hur användarupplevelsen ser ut som styr ett köp. Sen om det är sämre hårdvara med… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Anton Karmehed”]Json_81: Jag håller med om App-delen. Det är generellt dyrare att hålla sin telefon uppdaterad med appar på iOS vilket är tråkigt. Sen verkar de flesta utvecklare lägga mer tid på iOS-versionerna dock så inte sällan får man lite mer genomarbetade appar. Även om jag tror att detta börjar plana ut mer och mer.Verkar i övrigt som att vi har ett liknande förhållningssätt till iPhone 4S, även om jag tror att mitt tekniknörderi kommer få mig att vilja byta telefon lite oftare än en gång per år. :)[/quote] Jag försöker hålla mig till en två-årscykel på telefoner, klarar… Läs hela »

Segen01
Gäst
Segen01

Hej. Jag har en fråga till Anton om vad han menar med att man ska välja en iphone för en smärtfri användarupplevelse? Jag har kanske missförstått vad du menar.
Jag äger inte en smartphone. Väntar på GS3 kommer ut och hoppas den ska bli min första.

Segen01
Gäst
Segen01

Tack för ditt svar Anton.
Ang. kvalitet på appar: kan det bero på att Apple har strängre kvalitetskrav på vad dom ”släpper genom” till sina kunder? Och isf borde inte Google göra lika så för att få upp sitt anseende bland den generella folkmassan?

Daniel K
Gäst
Daniel K

Jag tycker att din blogg är jättebra, och de fortsatta jämförelserna kommer att bli intressanta att läsa om.

Jag skulle önska att när du är klar sen med det här, hoppar på och gör en jämförelse med WP7.5 också. Det om något är ett användarvänligt gränssnitt, enligt mig då. Väldigt snyggt och väldigt fräscht. Det vore intressant att se vad som sägs om de telefonerna, iom att det ändå är såpass nytt.

Poontus
Medlem
Poontus

Angående kvalitén på apparna, ja det är ju lite lustigt att iOS appar kraschar oftare än Androids appar, så kanske bör Äpple öka sin kontroll?

this
Medlem
this

[quote name=”Tempel”]Var i stan och åt med gumman igår och på vägen hem på tricken satt man och kollade på folk runt om. En hel del yngre tjejer med sin iphone i handen och några av dom lyssnades på musik, alla hade givetvis sladd till lurarna. Själv sitter man på en S2a och kör givetvis via blåtand när man lyssnar. På nått sett så känns iphone även om den är polerad som nått gammaldags, folk utnyttjar inte tekniken som faktiskt finns i den utan det är lite för tjejer som lever sitt liv på facebook, kollar bloggar, fotar sig själva… Läs hela »

tja
Gäst
tja

Tycker det känns mäkta ironiskt att ni, självutnämnda tekniknördar, verkar missat helt att man kan jailbreak:a sina iPhone eller ens nämnt det/testat. Det är inte svårare än att ladda ned ett program och trycka ”next” två gånger när telefonen är ikopplad i datorn.

Helt öppet ekosystem och precis allt blir gratis (om man vill.)

Om man ändå ska diskutera huruvida man kan modifiera telefonen/användarupplevelsen så bör man ju ta det into account. Känns som sak samma att det inte går från ”grunden”.

Den som inte klarar av att jailbreak:a klarar nog inte av att modifiera sin Android-telefon heller…

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”tja”]Tycker det känns mäkta ironiskt att ni, självutnämnda tekniknördar, verkar missat helt att man kan jailbreak:a sina iPhone eller ens nämnt det/testat. Det är inte svårare än att ladda ned ett program och trycka ”next” två gånger när telefonen är ikopplad i datorn. Helt öppet ekosystem och precis allt blir gratis (om man vill.) Om man ändå ska diskutera huruvida man kan modifiera telefonen/användarupplevelsen så bör man ju ta det into account. Känns som sak samma att det inte går från ”grunden”. Den som inte klarar av att jailbreak:a klarar nog inte av att modifiera sin Android-telefon heller…[/quote]I detta… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”tja”]Tycker det känns mäkta ironiskt att ni, självutnämnda tekniknördar, verkar missat helt att man kan jailbreak:a sina iPhone eller ens nämnt det/testat. Det är inte svårare än att ladda ned ett program och trycka ”next” två gånger när telefonen är ikopplad i datorn. Helt öppet ekosystem och precis allt blir gratis (om man vill.) Om man ändå ska diskutera huruvida man kan modifiera telefonen/användarupplevelsen så bör man ju ta det into account. Känns som sak samma att det inte går från ”grunden”. Den som inte klarar av att jailbreak:a klarar nog inte av att modifiera sin Android-telefon heller…[/quote] Om… Läs hela »

Martin L
Medlem

[quote name=”Tempel”]Var i stan och åt med gumman igår och på vägen hem på tricken satt man och kollade på folk runt om. En hel del yngre tjejer med sin iphone i handen och några av dom lyssnades på musik, alla hade givetvis sladd till lurarna. Själv sitter man på en S2a och kör givetvis via blåtand när man lyssnar. På nått sett så känns iphone även om den är polerad som nått gammaldags, folk utnyttjar inte tekniken som faktiskt finns i den utan det är lite för tjejer som lever sitt liv på facebook, kollar bloggar, fotar sig själva… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag vet ärligt talat inte vad det är för poäng du försöker få fram? 😛 Att jämföra ett nytt OS med ett stenålders som inte har en bråkdel av funktionerna är att jämföra äpplen och päron. Här är det två aktuella plattformar där den ena uppenbarligen kräver mindre kraft för att göra liknande saker, vilket är en ganska viktig aspekt.[/quote]Som sagt, jag överdrev för att få fram min poäng. Jag menar på inget sätt att iOS skulle vara (mycket) sämre OS än Android. Dock saknar den viktiga funktioner som har stor effekt på ”flyten” i menyerna.Jag syftar bl.a.… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Martin L”]Det här tyckte jag var ett mycket tråkigt inlägg. Eller så läser jag för mycket i vad du skriver.  Tycker du att det är objektivt bättre att lyssna via bluetooth istället för via ett par sladdlurar? Tolkar det som att du ser ner på tjejerna för att dom kör med sladdlurar? Själv har jag lagt ner det där med bluetoothhandsfree då det blir ännu en enhet att ladda, plus att brusreduceringen tappas. Men det var bara en parentes.  Sen snackar du skit om antons tjejkompisar bara för att de alla kör med iPhone. Det verkar ju som att… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”cjb”]
@Anton
Du säger att du aldrig testat en Android lur med samma flyt som iphone, har du testat en lur med ICS?
Sen säger du att man inte kan jämföra med de som installerar en coustom ROM som är anpassad till den lur du har, skulle vilja säga att det kan man visst och egentligen borde göra i så fall då ios just är anpassat för EN lur och inte många olika.
[/quote]

Jag har testat ICS både på min Desire Z och Iconia A500 ingen av dem flyter lika bra som iphone. Skillnaden är betydligt mindre, men märkbar.

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag förstår fortfarande inte varför vi ska jämföra äpplen med päron och dra in stock-telefoner i jämförelse mot rootade/jailbreakade. Det är som sagt en separat diskussion. Den stora majoriteten av konsumenter kör sina telefoner som de är från fabriken, både iPhone och Android. [/quote]Du jämför ju redan äpplen med robbotar, så varför inte päron 😉 Nä men visst om det är iphone du vill jämföra med en Android lur direkt från fabrik så förstår jag dig, dock har jag förstått det som att det är Android som OS du vill jämföra med iOS. Dock blir detta lite missvisande… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”cjb”][quote name=”Anton Karmehed”]Jag förstår fortfarande inte varför vi ska jämföra äpplen med päron och dra in stock-telefoner i jämförelse mot rootade/jailbreakade. Det är som sagt en separat diskussion. Den stora majoriteten av konsumenter kör sina telefoner som de är från fabriken, både iPhone och Android. [/quote]Du jämför ju redan äpplen med robbotar, så varför inte päron 😉 Nä men visst om det är iphone du vill jämföra med en Android lur direkt från fabrik så förstår jag dig, dock har jag förstått det som att det är Android som OS du vill jämföra med iOS. Dock blir detta lite… Läs hela »

Tintin
Gäst

Tack för ett trevligt skrivet blogginlägg, Anton.

Och till alla pajkastare, ni är lika fjantiga från båda håll. iPhone var en statussymbol för några år sedan, men nu är det tvärtom och Android är statussymbolen.

Android-fanatiker förnekar alltid att responsen är sämre på sina telefoner, vem hade förväntat sig något annat?

iPhone-fanatikerna förnekar alltid att inlåsningen är dålig. Att skärmen är i minsta laget och att det inte går göra mycket med UI:et

Tintin
Gäst

Vad jag menade var att det nu blivit populärt bland samma sorts folk som köpte iPhone att istället köpa en Android, just för att det är Android.

Statussymboler är lika mycket ”innegrejer” som allt annat. De som var först med en sak har ett sug att vara först med nästa nya ”innegrej”.

Att det anses fult bland statusjagarna att äga en iPhone är uppenbart. Nu när de inte kan vara en av få som äger en.

Då är det flaggskeppen hos Androidlurarna som gäller plötsligt.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

iPhone har inga startskärmar, det är appmappen som är öppen hela tiden om man ska vara korrekt.Det blir kraftigt fel att jämföra flytet när man skrollar i appmappen, mot att byta startskärmar som innehåller dynamiska widgets som synkas mot internet.Vad är det för skillnad mellan Ios och Android.Ios är helt beroende av att du startar appar för du ska ha glädja av mobilen.Android behöver man inte starta appar för att få den informationen man är mest intresserad av, startsidorna visar dynamisk info genom widgeterna.När man ser något man vill fördjupa sig i, först då startar man appen som widgeten är… Läs hela »

this
Medlem
this

[quote name=”Retur”]iPhone har inga startskärmar, det är appmappen som är öppen hela tiden om man ska vara korrekt.Det blir kraftigt fel att jämföra flytet när man skrollar i appmappen, mot att byta startskärmar som innehåller dynamiska widgets som synkas mot internet.Vad är det för skillnad mellan Ios och Android.Ios är helt beroende av att du startar appar för du ska ha glädja av mobilen.Android behöver man inte starta appar för att få den informationen man är mest intresserad av, startsidorna visar dynamisk info genom widgeterna.När man ser något man vill fördjupa sig i, först då startar man appen som widgeten… Läs hela »

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Trevligt att du vill komma över till den ”rätta” sidan 😆 (om än bara för 2 veckor..)

Detta känns f.ö. Som den mest sansade diskussionen om android/iOS på länge, vilket är trevligt att läsa.

Men om du fortfarande vill ha tips på bra appar till iOS:

Runkeeper,
Sparrow,
Downcast,
Tunein radio,
Sr play,
Vinvin,
Flipboard,
Shopshop,
WhatsApp,
Plex.

Och spel:

Rumble
The incident (bör testas med en iPad på en appltv, framtidens spelkonsol?)

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Jepp, samt en airport express till stereon. Det är det som jag ser som det största problemet med Apple, att man köper en pryl märker att de funkar bättre om jag köper nästa pryl osv. Sen sitter man fast i Apples ekosystem.. För mig skulle ett hopp till en t.ex. Nexus (Stock Ics känns riktigt trevligt och jag är besviken på de s2:or jag testat med Ics..) betyda att jag bryter många av funktionerna som jag lärt mig uppskatta med Apple. Det finns ju iofs vägar runt problemen, men då måste jag förmodligen lägga tid på att hålla det fungerande… Läs hela »

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

ja, det är just det som är grejen. det funkar. Streamar SVT play från telefonen/ipaden till TV:n, bilder syncas automatiskt mellan dator tv iphone ipad, musik kan skickas från valfri app(ipad/iphone), eller datorn, som styrs via telefonen eller ipaden till stereon. filmer som jag har på datorn kan skickas till tv:n via Plex på iphone/ipad m.m. och allt trådlöst så klart.. nej, jag är helnöjd, det är det som är problemet, det skulle bli svårt att byta ut telefonen och bryta ekosystemet. Ja, verkligen, men utbudet av TV i itunes är lite sådär, jag tror inte de kommer börja sälja… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Martin L”]Det här tyckte jag var ett mycket tråkigt inlägg. Eller så läser jag för mycket i vad du skriver.[/quote] Även om många anser företag som onda rakt igenom så finns det grader i helvetet oxå. Apples affärsmodell är inlåsning, kontroll och one size fits all, dessutom är dom patenttroll. Vidare är dom duktiga på nyord och stölder, det började ju redan med namnet (från Apple Records) och där har dom ju varit i strid med AR flera ggr angående intrång på deras domäner. Apple använder sig av en livstilsreklam som jag finner riktigt motbjudande. Samsung har på ett… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Jag har länge funderat på en MacBook Pro, inte tror jag att jag är bättre än alla andra för det 🙂 Vem vet, det kanske ändras när jag öppnar kartongen och börjar söka mig mot nya sociala kretsar som passar min överlägsna status bättre… 😉 Ska vi blanda in etik och moral i den här frågan, så kan vi ta oss en titt över på Microsoft och Intel som [u]detaljstyrt[/u] datortillverkarna under väldigt lång tid, och än idag sköter en del saker bakom kulisserna. Då föredrar jag nog Apple som företag eller som du kallar det ”sekt” bättre personligen, och… Läs hela »

Martin L
Medlem

[quote name=”Tempel”]Även om många anser företag som onda rakt igenom så finns det grader i helvetet oxå. Apples affärsmodell är inlåsning, kontroll och one size fits all, dessutom är dom patenttroll. Vidare är dom duktiga på nyord och stölder, det började ju redan med namnet (från Apple Records) och där har dom ju varit i strid med AR flera ggr angående intrång på deras domäner.[/quote]Jag gör ett försök att presentera min åsikt, men jag tror aldrig att vi kommer att vara överens eller knappt ens förstå varandras åsikt. Du verkar ha något underliggande hat mot Apple som jag nog inte… Läs hela »

Petter Therén
Gäst
Petter Therén

Kan det ha något med det som nämns i följande artikel eller är det något mer? Jag har sökt ett tag nu efter källor på det negativa somapple gör, men jag hittar inte speciellt mycket annat än bloggare som länkar till varandra. Lite välgrundade källor hade faktiskt varit trevligt att fördjupa sig i, http://www.guardian.co.uk/technology/2011/oct/06/why-do-people-hate-apple

Johan
Medlem
Johan

Kan inte svara på varför andra inte gillar apple, men anledningarna att jag själv har svårt för appel som företag (och många av deras anhängare) är att dom sätter WOW stämpel på många saker som införs i iOS fast det funnits i andra OS många år tidigare och att de mest hängivna fansen köper det som NY sak uppfunnen av Apple. En annan sak är att Jobs i tidigare intervjuer öppet erkännt att han inte hadde några problem med att ta saker från andra utvecklare om han ansåg det var bra saker, och detta utan att betala licens. Ytterliggare en… Läs hela »