BenQ Zowie satsar helhjärtat på gamingskärmar för esport och förklarar i en intervju på DreamHack varför det är fokus på höga uppdateringsfrekvenser.

Zowie har skapat sig ett starkt namn på esport-scenen genom inte minst sina populära gamingmöss. När man köptes upp av skärmtillverkaren BenQ var det med ambitionen att fortsätta en satsning på esport och det är en linje man vidhåller. BenQ Zowie har under 2016 lanserat flertalet gaminginriktade skärmar och alla har en gemensam nämnare. De fokuserar på hög uppdateringsfrekvens före en adaptiv uppdateringsfrekvens som G-Sync eller Freesync.

Under DreamHack Winter 2016 passade redaktionen på att ta en pratstund med BenQ Zowies marknadsspecialist inom esport. Den forne esportspelare Prasad Paramajothi.

240 Hertz är för esportare

I intervjun förklarar Prasad att just maximala uppdateringsfrekvenser och följsamhet ska vara nyckeln till en bra prestanda i snabba esporttitlar. Specifikt Overwatch och Counter-strike där blixtsnabba rörelser och reaktioner kan hindras av latenser och inputlag. Detta görs bland annat med hjälp av marknadens första äkta 240 Hertz-skärm. Även genom egna hårdvarubaserade tekniker som DyAc (Dynamic Accuracy). Det senare är en teknik som framöver ska matchas med just företagets 240 hertz-paneler.

Parsad vill helst inte prata för mycket om varför man inte stödjer G-Sync eller Freesync i sina skärmar. Efter intervjun fastställer han dock att det just i högre upplösningar samt mer krävande titlar är effektivt att använda sig av teknik för adaptiv uppdateringsfrekvens. G-Sync för Nvidia Geforce och Freesync för AMD Radeon.

BenQ ZOWIE XL2540 får 240 Hz uppdateringsfrekvens

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
5 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anton KarmehedMorkulErikkarlssonpåtaketTellus82 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tellus82
Medlem
Tellus82

Man missar poängen med adaptiv sync rejält om man tror att det inte kan ge något även i höga frekvenser, microstutter får du oavsett frekvens och FPS utan synkad frekvens, det kan uppfattas som något mindre i 200+ fps/Hz men det tar absolut inte bort det. Enda som kan helt eliminera microstutter är G eller FreeSync och enda anledningen att inte implementera endera är produktionskostnader. Sen finns det dom som hävdar att G och FreeSync ger extra input lag kontra helt utan sync och det stämmer fast inte helt. Kikar du på total input lag mellan skärmar så ser du… Läs hela »

karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

G-sync och freesync är skräp för FPS spelarna, vem fan vill ha inputlag när man ska lira fort.

Erik
Gäst
Erik

Du menar för er som spelar vissa FPS spel och anser er vara så duktiga att ni tycker er påverkas av det lagg som kan tillkomma när en adaptiv uppdateringsfrekvensteknik finns med i bilden? Känns som en mycket liten grupp användare. Högre kvalitet i 99%+ av alla speltitlar, dvs spel som inte är CS:Go eller liknande, är för mig mycket mera värt än att fokusera totalt på lägsta möjliga inputlag. Gissar att väldigt få i ett blindtest skulle kunna märka av skillnaden mellan låg och väldigt låg input lag och att ännu färre i praktiken verkligen skulle prestera olika när… Läs hela »

karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Jag tror du behöver se på den här
https://www.youtube.com/watch?v=L07t_mY2LEU
För du har ingen aning om vad de flesta fps-spelare vill ha och är ute efter.

Erik
Gäst
Erik

Den youtube-filmen sa inte mycket. Beskrev hyfsat hur vsynk, adaptiv synk och fastsync fungerar samt lite mätningar på lagg (mus -> presenation på bildskärm) med vsync av/på samt med fast sync. Innehöll inga mätningar med adaptiv sync alls, men hade lite slutsatser om det ändå. (LinusTechTips gjorde för ett tag sedan lite mätningar med adativa uppdateringstekniker https://www.youtube.com/watch?v=MzHxhjcE0eQ som tyder på låg lagg vid höga frekvenser i det spel som användes där) Saker som sällan beaktas av mätningar som de i klippet är dock hur spelmotorn hanterar det hela. Spelmotorer jobbar vanligast minst i den frekvens som verkligen rendreras i buffer… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Tycker du gör en mycket välgenomtänkt analys Erik. Jag kan också hålla med om att videon inte gav lika mycket som jag personligen hade hoppats. Parsad är minst sagt mediatränad och problemet är också att de/BenQ är bundna en hel del till samarbeten med paneltillverkare, partnerskap med Nvidia osv. Så tyvärr inte lika öppenhjärtigt som jag hade hoppats. Men ändå lite insyn i deras tankar. Som du säger, det är extremt svårt att kvantifisera skillnaderna då det är många variabler med. Men kortfattat, G-sync/Freesync är awesome för merparten av spelare. Även de som kanske ofta spelar CS skulle jag säga.… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

När vi satt på jobbet och mätte imputlag på ett stort antal möss fick vi betydligt större differenser än vad han påvisar i det där testet så det säger inte speciellt mycket. Då vet det ändå skillnaden mellan top-end gaming möss vi pratar om.

Tycker det i sig bevisar att många överskattar sin förmåga att uppleva höga GPS och inputlag.