SAF-kolumnen: Sambo och katt tycker till

Sist men ABSOLUT inte minst blir ”SAF/WAF-kolumnen” ett återkommande inslag i artikelserien. Det är kort och gott (ocensurerade) kommentarer och betyg på smarta hem-projektets status från min oftast smärtsamt ärliga sambo och katten Elsa. En kolumn som startar idag med första tankarna kring mina planer på ett smart hem och förväntningar på projektets framfart.

Sambons synvinkel – ”Planerna på ett smart hem”

– Jag ska göra vår nya lägenhet till ett smart hem, vad tycker du om det? Utbrister Anton med tindrande ögon och väntar ivrigt på ett svar från mig.

-Ja, så länge det funkar, svarar jag med en suck och himlar med ögonen som bara jag kan, enligt Anton.

Det är oftast så jag brukar svara, för det måste bara fungera och teknik kan ha en tendens  att göra det motsatta vilket kan göra mig totalt vansinnig.

Jag har som person inget emot att fysiskt utföra de sysslor och manuella knapptryckningar som krävs i ett icke smart hem. Det är en djupt rotad rutin utvecklad sen barnsben. Samtidigt är jag för ung för att inte ta till mig teknikens under och eleganza, det går inte att skylla på ålder. Men i ärlighetens namn är jag bara inte särskilt intresserad.

Men, även jag har intressen som jag förhoppningsvis kommer att kunna nyttja mer i utveckligen av vårt smarta hem. Det jag ser fram emot mest är synkroniserade multiroomhögtalare. Fasiken så upplyftande med musik på toaletten when putting my face on en lördagskväll med ett glas vin i andra näven. Stay tuned för att höra mer om det och andra bravader en redan lyckats åstadkomma på klosetten i det ”smarta hemmet”.

Nu hör dammsugning inte till min lista av hobbys och Elsa the cat är mer en buddy än intresse men ni ser sammanhanget, katthår, loads of it. Jag är fullkomligt frenetisk när det kommer till att ha ett rent golv. Är det något jag verkligen ser fram emot är det kontinuerlig basstädning i hemmet a’la robotdammsugare. Bäst av allt, den kan bo i vårt hem.

Med allt det sagt förhåller jag mig, med rätta, skeptisk till att detta projekt kommer att skrida smärtfritt fram.

Avslutningsvis vill jag tillägga: Om Siri hade älskat Anton lika mycket som Anton älskar Siri hade vårt hem blivit både en smartare och lugnare plats.

/Sambo Anna, produktionsledare på webbyrå som helst av allt vill att saker och ting ska fungera.

Elsa the cat har varit ganska fåordig om ”smarta hem”-planerna hittills men handling säger mer än ord och inget sker utan ett, ibland två, vakande ögon.

Elsa iaktar skeptiskt husses mekande med Philips Hue.

Följ gärna min personliga och kontinuerliga resa mot det smarta hemmet i NordicHardwares forum. Här kommer jag att göra mindre och mer frekventa uppdateringar under projektets framfart. Bidrag gärna till projektet genom att dela med dig av dina egna erfarenheter, tankar och frågor både i forumet och kommentarerna. Tillsammans är vi starka!

Nyttiga sajter för ditt smarta hem

Uppdatering: Vill du veta mer om hur projektet gått tills nu och se mer av kommande produkter jag kommer att testa kan du se vårt livesända ”smarta hem”-snack här nedan.

Tack till Webhallen.com som bidragit med produkter till dessa artiklar!

Rubrik

Innehåll

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Emil OtterstenAnton KarmehedEmil OtterstenFaulisto Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu är jag i och för sig en person som hellre tar fram lödkolven och gör någonting själv, inklusive mjukvaran. Tycker dock fortfarande att du borde ta dig en titt på öppna lösningar så som OpenHAB eller Home Assistant. Utvecklingen utav dessa går betydligt fortare än någon kommersiell lösning och har lösningar som förenklar mycket av de små hinder som kommersiella löningar har. Dessutom har fler och fler företag börjat titta på dessa öppna lösningar. Med det sagt så skulle jag vara extremt försiktig med att ha en röststyrd lösning i dagsläget. Så väl Sonys, Apples som Googles lösningar har… Läs hela »

Faulisto
Medlem
Faulisto

Tanken är ett mer bekvämt liv, varken mer eller mindre. Frågan är ju om man kan hitta något som kan plocka upp saker? Känns som att dammsugare är begränsade där. En annan sak är ju hur du löser det där om att plocka ur diskmaskinen? Även att sätta saker i diskmaskinen.

Emil Ottersten
Medlem
Emil Ottersten

Ska bli intressant att följa!
Jag har två frågor som du kanske kan hjälpa mej med:
Mesh. Är det Orbit som gäller eller? Hur funkar dom? Behöver man modem också eller det finns inbyggt?
Sen angående robotdammsugare. Har du några tips? Har försökt hitta någon som stödjer Apple Homekit men det verkar ju inte helt enkelt.