Birdie är en av Sveriges största och äldsta datorfestivaler som under torsdagseftermiddagen öppnade upp för 2015 års festival. Eventet som huserar i Fyrishovshallen i Uppsala invigdes med hjälp av kommunalrådet Caroline Andersson (S) som inte bara förklarade att Uppsala satsar på Esport utan samtidigt slog tillbaka negativa nidbilder om datorspelare.

Birdie-festivalen har drygt 20-åriga anor och anordnades för första gången redan 1993. När datorfestivalen slog upp portarna i Fyrishovshallen var det med fullt stöd och backning av Uppsala kommun som deltog i invigningen av festivalen. Kommunalrådet Caroline Andersson tog plats på scen och förklarade att hon precis som de flesta Birdie-besökarna är en spelentusiast och att detta är något som ofta ifrågasätts med falska föreställningar. Spelare tros få allt från fyrkantiga ögon till asociala beteende, något Carolina Andersson skarpt motsatte sig.

– Men så fel de kritkerna har! Jag tror att ert engegemang för spel och spelutveckling är fantastisk personlig utveckling, det är en intellektuell utmaning och det ger möjlighet till nya sociala nätverk, förklarade kommunalrådet under sitt invigningstal.

Birdie som i år satsade större än någonsin på spel, datormoddning och andra aktiviteter på sitt LAN har siktet inställt på 2 500 besökare under de 3 dagar datorfestivalen. På schemat står tävlingar i datormoddning, turneringsspel i CS: Go samt LoL men även mindre tävlingar och event under festivalens gång.

Satsningen på Esport är stor hos Birdie och det var något som föll Uppsala kommun i smaken när man beslutade sig för att stödja den 25:e upplagan av datorfestivalen.

– Vi i Uppsala kommun tycker ju att det här är särskilt roligt att som sponsor få vara delaktig i, eftersom att vi vet att spelbranschen är framtidens bransch. Jag ser framför mig att ni kommer delta och bidra till både Uppsala kommuns och Sveriges utveckling genom att bidra till den kreativa näringen, bidra till ny kultur och nya företag inom det här området, var uppmuntrande ord från Caroline Andersson till Birdies besökare under invigningen.

Extra positivit var också blandningen av både tjejer och killar på datorfestivalen, något som kommunalrådet påpekade i sitt invigningstal och där hon även slog ett slag för Esportens tävlingsmoment som ger unga möjligheten att utmana varandra i en kreativ gren.

Birdie 2015 slog upp sina dörrar under torsdagen den 14:e maj och den ideella datorfestivalen har i år även utökat med en Expo-del samt huserat Peppconfestivalen under samma tak. Under eventet som håller på tills söndagen den 17:e maj finns det möjlighet att följa spelturneringar, möta Star Wars kändisar som R2D2,  spana in häftiga datormodifikationer på festivalgolvet eller stå öga mot öga med Xenomorphen från Alien-filmerna.

Att festivalen nu har backning av Uppsala kommun som verkar satsa hårt på Esport lovar gott både för Birdie och Esportkulturen i Sverige.

Fotograf: Orlando Andersson, Birdie

Läs även

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Rataxez_P789xemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rataxez_P789
Gäst
Rataxez_P789

Märks att radikalfeminister kapat evenemanget.
Kan man vänta sig obligatorisk könspolitik och politisering av gaming?

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote]Att festivalen nu har backning av Uppsala kommun som verkar satsa hårt på Esport lovar gott både för Birdie och Esportkulturen i Sverige.[/quote]

Nej, definitivt inte. När politiker ger sig in i vad som helst så blir det, alltid och utan undantag, i längden sämre än om de hållit sig borta.

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Rataxez_P789″]Märks att radikalfeminister kapat evenemanget.
Kan man vänta sig obligatorisk könspolitik och politisering av gaming?[/quote]

Ursäkta men hur har du kommit fram till detta?

Rataxez_P789
Gäst
Rataxez_P789

[quote name=”GammalRäv”][quote name=”Rataxez_P789″]Märks att radikalfeminister kapat evenemanget.
Kan man vänta sig obligatorisk könspolitik och politisering av gaming?[/quote]

Ursäkta men hur har du kommit fram till detta?[/quote]

Delvis för att fokus ligger på deltagarnas kön snarare än spelande, om man utgår från bilderna.
Feminister har länge jobbat med att föra in sin ideologi i spelbranchen om du följt gamergate.
Blir inte bättre av att de står ett gäng med typisk radfem-stil på scen, med tillhörande feministväska.
Missförstå mig dock inte, jag har inget emot kvinnliga gamers. Det jag ogillar är det ideologiska, det hör inte hemma inom gaming.

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Rataxez_P789″][quote name=”GammalRäv”][quote name=”Rataxez_P789″]Märks att radikalfeminister kapat evenemanget.Kan man vänta sig obligatorisk könspolitik och politisering av gaming?[/quote] Ursäkta men hur har du kommit fram till detta?[/quote] Delvis för att fokus ligger på deltagarnas kön snarare än spelande, om man utgår från bilderna.Feminister har länge jobbat med att föra in sin ideologi i spelbranchen om du följt gamergate.Blir inte bättre av att de står ett gäng med typisk radfem-stil på scen, med tillhörande feministväska.Missförstå mig dock inte, jag har inget emot kvinnliga gamers. Det jag ogillar är det ideologiska, det hör inte hemma inom gaming.[/quote] hmm, vi ser nog detta på… Läs hela »