Summering och lärda läxor

Tittar vi på de olika smarta belysningssystem som finns på konsumentmarknaden idag är Philips Hues plattform fortfarande den mest utvecklade och finslipade. Medan det finns konkurrenter som LIFX (kräver ingen brygga) och Ikea Trådfri (Betydligt billigare) är Hue det system som troligtvis kommer att vara mest smärtfritt att använda, särskilt för nybörjare. Det har också i särklass det bästa tredjepartsstödet samt ett imponerande utbud av ljuskällor och lampor.

Philips Hue är bäst men Ikea ett intressant budgetalternativ

Med risken att låta som en repad skiva är jag fortfarande fast besluten att många, i synnerhet alla som är sugna på ett smart hem, kommer att uppskatta smart belysning. I skrivande stund skulle jag hävda att Philips Hue är ett generellt bättre och betydligt mer moget val än Ikea Trådfri. Är man däremot medveten om bristerna med Ikeas lampor, vissa vilka kan minimeras med andra styrenheter, är det ett riktigt lockande budgetalternativ. Philips Hue är ett säkert och bra val, men det blir som sagt kostsamt när du börjar vilja byta ut alla lampor i hushållet. Så för all del, satsa på lite smart belysning om du har budget över. I synnerhet inför jul lär det vara både roligt för dig själv och inte minst för barnen som kan maximera sin julkänsla med rätt belysning.

Medan smart belysning är både häftigt och användbart finns det som sagt mycket att tänka på och vissa läxor samt utmaningar jag själv upplevt. Här är två av de mest uppenbara som kan vara värda att ha i åtanke.

Utmaning 1: Kombinera olika lampor

Det går bevisligen att koppla Ikea Trådfri-lampor till en Philips Hue-brygga. Med en senare Trådfri-mjukvara ska det vara förhållandevis enkelt men åtminstone i mitt fall krävdes det en hel del trixande. I slutändan krävdes det en specialapp i min Ipad för att få in Trådfri-lampan i Hue. Väl i Hue-appen har det fortfarande varit begränsningar i hur man kunnat styra Ikeas lampa genom Hue med olika röstassistenter som Google Home Mini. Kompatibilitet mellan olika smarta hem-lösningar är och kommer troligtvis alltid vara ett gissel. Även de lösningar som ska lira kan vara knepiga att få igång och har ofta begränsningar.

Utmaning 2: Känna efter vad som fungerar bäst

Ett annat återkommande problem är att veta exakt vilken konstellation man ska få på röstassistenter och fysiska knappar i hemmet. Alla har olika hem och vanor vilket kommer att påverkar hur du vill och behöver styra din belysning. Själv är jag mycket nöjd med vardagsrum och kök där jag förutom app har både bra kontroll med Hue Dimmer switch samt röstassistent. I sovrum och på kontoret har jag samtidigt bara appen, alternativt ett halvskrik för att röstassistenten i vardagsrummet ska höra mig. Vilket inte är direkt populärt när sambon ligger och sover på kvällen.

Jag har på senare veckor börjat få en bättre känsla för vart jag ska placera fler fysiska kontroller (Dimmer switch eller flic-knapp ligger närmast) eller röstassistenter och det är en process som nog måste ta tid. Så mitt tips är att helt enkelt acceptera att du kommer behöva tid på dig för att känna vilka delar och produkter du behöver komplettera dina smarta lampor med.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RobertAnton KarmehedMorkulDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu har jag ju varit inne på det förut, jag är lite mer an av hemma pulare som tycker saker som detta men alla produkter som visas här känns på tok för begränsade för min smak. Som exempel så kär jag ambilight bakom monitorn, det höjer så väl spel som TV upplevelsen. https://www.youtube.com/watch?v=tPJQLvw3U44 lite kött på benen angående detta. För den som endast är ute efter att se effekten hoppas fram till 14:40, gissar att ni sedan vill gå tillbaka och se hur det är gjort. Detta har jag som sagt både vid datorn och TV:n och kan monteras av… Läs hela »

Daniel
Gäst
Daniel

Bostaden ser inte dum ut, man ser tydligt att det finns ett intresse av inredning, stil osv, att du verkligen bryr dig om inredningen alltså.

Robert
Gäst
Robert

Hej Anton, tack för bra info. Vi renoverar ett gammalt hus från grunden upp och ska nu bestämma ny el och belysning. Funderar på om det finns några kloka val man kan göra om man kan ”bygga det smart från början” och inte behöva traditionella strömbrytare och dimrar för att sedan betala igen för ett smart system med Philips, IKEA etc.

Om du fick möjlighet att bygga och designa från början – hur hade du gjort?!
Tack på förhand
Robert