Varför satsa på smart belysning?

Jag kan med stor säkerhet säga att smart belysning för de flesta konsumenter är den i särklass bästa instegsporten till ett smart hem. Jag har de senaste veckorna kunnat visa vänner och bekanta den förhållandevis enkla installation jag gjort hemma och alla har blivit både imponerade och sugna på att själva satsa på smart belysning. Jag fick även iväg ett startpaket till min partner in crime och NordicHardwares ansvarige utgivare Henrik. Redan efter en dag var domen att ”detta är nog den mest uppskattade prylen på länge”, signerat honom själv och inte minst hans två döttrar.

Vad är det då som gör smart belysning så jäkla bra och kul? För mig är det ett en kombination av flera viktiga aspekter.

Vad talar för smart belysning?

  1. Det är enkelt att förstå och att installera
  2. Ger stor skillnad och effekt i vardagen
  3. Både underhållande och användningsbart
  4. Kan styras smidigt med allt från appar, röst och olika sensorer

Ett smart hem är som vi tidigare varit inne på ofta väldigt svårt att definiera. Man vet inte riktigt hur det fungerar, vilka möjligheter som finns eller ens vad man ska ha grejerna till.

Smart belysning är i motsats till detta både enkelt och väldigt effektfullt. Även om jag personligen inte gjort en komplett make over av ljuset i lägenheten har jag ersatt merparten vanliga lampor med Philips Hue-lampor. Samtidigt har jag kompletterat med ett flertal light strips (ljuslister) och extra smarta ljuskällor som verkligen gett lägenheten och vardagen ett lyft.

Min nuvarande uppsättning smart belysning

Jag har hela tiden sagt att denna artikelserie är tänkt som ett fönster in i min smarta hem-resa och jag tänkte därför kort summera den installation jag gjort i skrivande stund. OBS. Exempel på installationen i videon som ligger inbäddad i denna artikel.

  • Hall – Philips Hue E27 RGB-lampa som styrs av Devolo-rörelsesensor, Hue Tap på skänken för fysiska knappar.
  • Kontor – 1x Hue E27 RGB i taklampan, 1x Hue Light strip + förlängning runt hela skrivbordet, 1x Hue E14 Vit i bordslampa.
  • Sovrum – 1x Philips Hue Go på nattygsbord, 1x Philips Hue Lightstrip under kortändan av sängen.
  • Vardagsrum – 1x Hue E27 i huvudtaklampa, 1x Hue Go lampa i hörnet bakom subwoofer, 1x Hue Light strip ovanför diskbänk, Hue Switch på väggen för fysiska knappar.

Hur hjälper det i vardagen?

Generellt är det bara att konstatera, dimbar belysning är fruktansvärt smidigt. Mysbelysning på kvällarna eller fullt blås när du ska leta igenom flyttkartonger efter en bortflugen mobilladdare. Du väljer själv och valmöjligheten är väldigt mycket värt. Även om man inte behöver eller kanske ens vill ha färgad belysning på alla platser i hemmet är det faktiskt få ställen där det inte är roligt eller faktiskt även skönt med lite färg.

Jag har personligen insett att ljusets färger gör väldigt mycket för min allmänkänsla. Lite gulröd belysning för myskvällar och en energisk blåton när jag behöver fokusera och koncentrera mig är riktigt schysst. Visst jag kör kanske sällan klarröd eller grönt men det kan i sämsta fall användas som lite roliga partytrick. På hemmakontoret har jag skapat två olika färgtema som verkligen ger kontoret en häftig känsla i antingen blått eller lilaaktig ton, det känns kul och upplyftande jämfört med vanliga vitlampor.

I sovrummet ger lite dämpad belysning i hörnet av rummet och under kortsidan av sängen en mysig känsla på kvällen. Feststämningen i vardagsrum/kök höjs rejält när du kan ändra färg på belysningen och det är ett svårslaget partytrick att stänga av eller styra all belysning i rummet med rösten. Jag ser även fram emot att testa ”party-appar” för att synka Hue-lamporna med musiken men det har ännu inte blivit läge för detta, hoppas dock att kunna återkommer till detta senare. Vilket för övrigt är något jag tycker att Philips borde löst själva vid detta laget, det kommer troligtvis mot årsskiftet med Philips Hue Entertainment.

Appar är bra men räcker inte hela vägen

Det som nästan är lika uppenbart som lampornas häftiga ljuseffekter är samtidigt hur beroende du samtidigt är av alternativa styrningsmöjligheter. Medan det är skitkul och spännande att välja mellan 16 miljoner färger i en app i telefonen är det inte lika ball att behöva dra upp telefonen för att tända på toa mitt i natten. Visst din vanliga lampknapp fungerar men varje gång du släcker strömmen till lampan nollställs dess inställningar. Det tog inte många minuter (ja minuter) innan min sambo, med rätta, började beklaga sig över att hon inte visste hur hon skulle tända lamporna längre.

Lösningen, som jag verkligen kan rekommendera att man från början satsar på är en kombination av olika sensorer, fysiska knappar och röstassistenter. Beroende på familjesituation tror jag att en väloptimerad röstassistent kan räcka för nästan allt utom mer detaljerade inställningar som du sköter i Hue-appen. Har du däremot andra i familjen som kanske inte uppskattar att du gormar Siri, Alexa eller Google stup i kvarten är de fysiska knapparna och sensorer riktigt sköna att falla tillbaka på.

Rörelsesensorn på toa – en game changer

För vår lägenhet har exempelvis en rörelsesensor på toa blivit något av en game changer. Rörelsesensorn tänder automatiskt ljuset när du kommer in och är även inställd på att tändas med olika ljusstyrka beroende på tiden på dygnet och omgivningsljuset. Med andra ord, du kan fumla in på toa mitt i natten, lyset tänds automatiskt och det med en ljusstyrka som inte bränner hål i näthinnan. Helt underbart skönt och numera tänker jag knappt på att det finns lampknappar i badrummet.

Jag har även laborerat med en rörelsesensor i hallen för att automatiskt få ljus när du kommer hem och här finns också potential. Här är det dock lite mer problematiskt att man passerar hallen på väg till kontoret och att det är lite mer oklart när du vill ha hög ljusstyrka eller svag effekt.

Light strips är inte bara effektfulla

Övrig belysning i vardagsrum, kontor och sovrum styrs annars ganska enkelt med en kombination av röstkommando, Philips Switch och Tap-kontrollers samt Hue-appen. Ett specifikt tips jag också kan bidra med är användandet av light strips. De flesta placerar dessa under eller bakom möbler, likt jag gjort i både sovrum och på kontoret.

Den light strip jag är mest glad över är dock den vi satt över diskbänken. En av få klagomål vi har på vår nya lägenhet är den obarmhärtigt skarpa och kraftiga diskbänkslampan. Att fixa disken kändes som att stå vid en slaktbänk med en fotolampa i nyllet. Ingen dimmerfunktion och väldigt koncentrerat vitt ljus förstörde både irisar och dödade myskänslan i den öppna planlösningen. Ganska omgående satte vi en light strip under lägsta hyllplanet direkt ovanför diskbänken och det har förändrat allt. Du kan få riktigt kraftig vit belysning om du vill men ofta räcker en mer nedtonad ljusstyrka och känslan i kök och vardagsrum förändrades radikalt till det bättre. Så detta är något jag verkligen kan rekommendera, den långa listen ger också ett jämt ljus över hela diskbänken vilket känns bra när man står och pular med sina matlådor och kvällsmiddagar.

Smart belysning som lyx och stämningshöjare

Att byta ut lampor i befintliga skärmar och ljuskällor är ett naturligt första steg när man satsar på smart belysning. Medan jag använt light strips på ett liknande sätt har jag även lagt in mer ”onödig” smart belysning. Exempelvis en light strip under kortsidan av sängen eller runt skrivbordet men också två stycken mobila Philips Hue Go lampor. Dessa har jag bland annat placerat bakom min subwoofer i vardagsrummet samt bakom en blomma i sovrummet. Men då dessa även kan drivas med ett integrerat batteri har jag faktiskt även kunnat flytta runt dem lite beroende på behov. Detta är kanske inte vad jag skulle kalla nödvändig belysning men det råder inget tvivel om att det har ett eget värde. Light strips ger en häftig belysning på möbler och de mobila Hue Go-lamporna kan användas på balkongen under sena sommarkvällar eller faktiskt som en portabel fotolampa vilket jag själv testat.

Visst kan det definieras som lyx men jag skulle inte kalla kompletterande smart belysning som onödig. Snarare kommer du troligtvis se det som ett spännande nästa steg efter att du investerat i dina första smarta lampor.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
10 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RobertAnton KarmehedMorkulDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Nu har jag ju varit inne på det förut, jag är lite mer an av hemma pulare som tycker saker som detta men alla produkter som visas här känns på tok för begränsade för min smak. Som exempel så kär jag ambilight bakom monitorn, det höjer så väl spel som TV upplevelsen. https://www.youtube.com/watch?v=tPJQLvw3U44 lite kött på benen angående detta. För den som endast är ute efter att se effekten hoppas fram till 14:40, gissar att ni sedan vill gå tillbaka och se hur det är gjort. Detta har jag som sagt både vid datorn och TV:n och kan monteras av… Läs hela »

Daniel
Gäst
Daniel

Bostaden ser inte dum ut, man ser tydligt att det finns ett intresse av inredning, stil osv, att du verkligen bryr dig om inredningen alltså.

Robert
Gäst
Robert

Hej Anton, tack för bra info. Vi renoverar ett gammalt hus från grunden upp och ska nu bestämma ny el och belysning. Funderar på om det finns några kloka val man kan göra om man kan ”bygga det smart från början” och inte behöva traditionella strömbrytare och dimrar för att sedan betala igen för ett smart system med Philips, IKEA etc.

Om du fick möjlighet att bygga och designa från början – hur hade du gjort?!
Tack på förhand
Robert