Strömförbrukning och effektivitet

När vi testade Toshiba OCZ RV400 för någon månad sedan presenterade vi några preliminära resultat när vi börjat testa strömförbrukning på ett helt nytt sätt. Sedan dess har testsystemet gått varmt och vi har nu testat strömförbrukning på ett 50-tal SSD-enheter i 2,5-tum- såväl som M.2- och AIC-formaten.

I ett samarbete med Quarch Technology kan Nordichardware göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt för ett givet arbete. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

Precis som de alla moderna SATA-enheter så har SU800 stöd för HIPM och DIPM och därför är strömförbrukningen i vila väldigt låg.

Nästa test är baserat på vårt NHSB-Office test. Här är det inte bara hur mycket energi som enheten drar som spelar roll, utan även enhetens prestanda vägs in. Ju snabbare enheten kör igenom testet, desto mindre energi drar den. Det är alltså den totala mängden energi som krävs för att köra igenom NHSB-Office.

I effektivitetstesterna så såg vi att MX300 presterade riktigt bra. SU800 är inte fullt lika bra men de ger ändå dugliga siffror. Modellen på 512GB är förstås mer effektiv på grund av högre prestanda.

Precis som förra testet så räknar vi den totala energin som går åt för att utföra ett visst arbete. I det här fallet så är arbetet vårt NHSB Virtualization-test. Precis som tidigare så är resultatet en kombination av prestanda och strömförbrukning. Ju snabbare testet körs klart, destå mindre energi går det åt. Några enheter i botten på diagrammet presterar så pass uselt så de fick hamna utanför diagrammet. Köp inte någon av de enheterna…

Med tyngre belastning så sjunker 256GB-modellen ner i listan. Det ser onekligen ut som om strömförbrukningen är ok men då prestandan är lägre så blir effektiviteten lägre.

Vi har givetvis testat strömförbrukning vid slumpmässig läs och skriv, samt sekventiell läs/skriv.

Märkligt nog så ser det ut som om sekventiell läsning drar inte så mycket, men slumpmässig drar desto mer. Skrivning är på ungefär samma nivå oavsett om det är sekventiell eller slumpmässig.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid