Har du någon gång undrat hur ett moderkort blir till? Eller hur en cpu-socket monteras så att den ska sitta bra eller varför inte hur alla komponenter löds fast? Det har i alla fall vi och därför tog vi chansen att hänga med till Gigabytes fabrik i Taiwan och se hur det går till!

Gigabytes Nan Ping fabrik öppnades år 2000 och det är svårt att tro när man kliver in på tillverkningsgolvet. Den känns ålderdomlig och är nog så nära, vad de flesta förknippar med en traditionell fabrik, man kan komma. I den här fabriken tillverkar man 250 000 moderkort, 50 000 grafikkort och ca 5 000 servermoderkort varje månad. Man tillverkar även servrar, Nas-enheter, All-In-One-enheter, Notebooks och mobiltelefoner. Gigabyte har 1 138 anställda som jobbar på fabriken och en stor del av tillverkningslinjen är, trots att det är 2013, faktiskt manuell. Till exempel rengörs moderkorten efter lödning förhand, man har manuell kontroll av lödning och för att se så att alla komponenter är med och inte är felmonterade. Packning av tillbehör, moderkort och större lådor görs också manuellt.

IMG_4749

Innan vi släpps in i fabriken tar vi på oss skoskydd och därefter går vi in i en båsliknande passage och blir ”avblåsta” för att ta bort damm och annat smuts. En typisk industrilukt gör sig påmind i luften när vi guidas genom avdelningarna och munskydden som man bara ser på tv påminner om att vi inte är hemma i Sverige.

I den första delen av produktionen monteras de ytmonterade komponenterna. Där hålls komponenterna på plats med hjälp av en lödpasta så att komponenterna fixeras inför lödningen.

 

Maskinen som monterar komponenterna tar 0,1 sekunder på sig per komponent, välbehövligt när det finns faktiskt så många som 1 500 till 1 800 komponenter på ett moderkort! I nästa steg monteras de större komponenterna (ungefär lika stora eller större än ett fingeravtryck) och sen löds moderkorten igen vid en temperatur på ca 245-250 grader.
Efteråt kontrolleras moderkorten manuellt men också automatiskt/maskinellt så att inga komponenter saknas eller monterats fel.

IMG_4766
IMG_4774 Sen är det dags att montera socklar, I/O-panel, SATA-platser, PCI Express och minneshållare etc. Man sätter även dit kondensatorer kring CPU-sockeln.

IMG_4785Sedan är det lödning som gäller igen och enligt receptet ska ugnen stå på 265 grader.

IMG_4780
IMG_4781

Rester från lödningen tas bort manuellt med en snurrande borste och man gör en manuell inspektion för att se om lödningen behövs bättras på förhand.
Nu är moderkortet närmast färdigt men först ska det testas med en ICT (Integrated Chip Tester) där man går igenom och testar alla delar av moderkortet. Man sätter på, slår av och testar kringutrustningen så att allt fungerar. Allt testas enligt Gigabyte till 100 procent innan moderkortet skepas iväg ut på marknaden.

IMG_4812

Sen är det slutligen dags att packa ner moderkortet i antistatpåse, lägga i tillbehör och manualer i kartongen och sen är det packat och klart. Ett Gigabyte-kort redo för leverans.

IMG_4822
IMG_4831Som avslutning mutas vi med en ”matlåda” som innehåller kakor, chokladkex och juice.

Vi tackar Gigabyte för en klart intressant och givande rundtur!

Relaterade artiklar:

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Henrik BerntssonFlyfishermanAnton Karmehed-Tjalve-Carl B Hamilton Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

Det var rätt kul att få läsa och se lite om detta. Tackar så mycket.

Carl B Hamilton
Gäst
Carl B Hamilton

Ja detta var intressant. Fick för mig när jag surfade runt på SweClockers att deras besök på Gigabyte var exklusivt men det visade det sig ju inte vara eftersom NordicHardware också varit där vid ungefär samma tidpunkt. 😛

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Fränt!
Det hade jag gärna velat se. Vad var det moderkort de tillverkade där?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”johnjensen”]Det var rätt kul att få läsa och se lite om detta. Tackar så mycket.[/quote]Kul att det uppskattades John, hoppas kunna bjuda på fler liknande reportage framöver! [quote name=”Carl B Hamilton”]Ja detta var intressant. Fick för mig när jag surfade runt på SweClockers att deras besök på Gigabyte var exklusivt men det visade det sig ju inte vara eftersom NordicHardware också varit där vid ungefär samma tidpunkt. :P[/quote]Det är en exklusiv rundtur, men inte exklusiv i att bara en media tar del av den. 🙂Passar bra för Gigabyte att köra detta då övriga tillverkare som sagt i videon flyttat… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”-Tjalve-”]Fränt!
Det hade jag gärna velat se. Vad var det moderkort de tillverkade där?[/quote]
Det var blandat, vi fick bara se delar av deras fabrik men kunde bland annat se hur de packade Z87-moderkort och även lite mer budgetbetonade modeller så tror de har ganska bred tillverkning på Nan Ping.

Flyfisherman
Medlem

Hej,Det var ett kul och intressant reportage. 🙂 Några små förtydlingar kanske;Processerna som används är stenciltryckning av blyfri lodpasta på mönsterkortets lod-paddar > montering av ytmonterade komponenter med chip-shooter och sfp (superfine pitch placement machine) så komponenternas elektriska uttag hamnar precis på lodpastan ovanför lod-paddarana > sedan in i en omsmältningsugn där lödning av ytmonterade komponenter och i vissa fall PIP-don (Pin-in paste kontaktdon) sker. Det är alltså inte frågan om bakning av mönsterkorten; bakning sker endast i dom fall där man vill driva ut fukt från mönsterkort eller lösa omonterade fuktkänsliga komponenter, vilket aldrig sker i produktionslinan. Det är… Läs hela »