De olika anslutningarna: X1, 4, 8, 16?

PCIe x1 – x16

PCI Express kommer inte i endast ett utförande. Mer specifikt rör det sig om fyra olika anslutningar vi ser bland konsumentmoderkort. Dessa går till exempel under namnen PCI Express 3.0 x1, x4, x8 och x16.

Exakt vad som menas med namnen är hur många banor som ingår i varje typ av anslutning. En x1-anslutning är väsentligt mindre än en x16-anslutning, detta då den förstnämnda endast kommer utrustad med en bana medans den sistnämnde kommer med 16.

Olika anslutningar som x8 och x16 har dock inte olika utseenden. En fullstor anslutning som tekniskt sett skulle kunna användas som en x16-anslutning kan i själva verket vara en x4 eller x8-anslutning. Det beror på hur moderkortstillverkarna konfigurerar de anslutningar som varje moderkortsmodell utrustas med.

Storleken har ingen betydelse. Det är upp till moderkortstillverkare att bestämma det exakta antalet banor till anslutningarna.

Ovanstående bild visar till exempel en x16-anslutning och två andra fullstora anslutningar där den ena kan användas som x8 eller x4 medans den nedersta fullstora anslutningen fungerar endast som x4. Detta tillsammans med två x1-anslutningar mellan de fullstora.

Genom att mixa och matcha olika anslutningar kan moderkortstillverkare fokusera extra på att till exempel göra en moderkortsmodell bättre lämpad för system med flera grafikkort. Eller tillgodose en extra anslutning eller två av den typ som används flitigast av till eller PCIe-baserade SSD-enheter, ljudkort eller dylikt.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid