PCI Express genom tiderna

PCI Express genom tiderna

PCI Express utvecklades för att ersätta äldre standarder som PCI, PCI-X och AGP. De första officiella specifikationerna spikades av organisationen PCI-SIG (PCI Special Interest Group) år 2003. Samma organisation har sedan dess fortsatt utveckla standarden samt stå för de officiella specifikationerna för varje generation av gränssnittet.

Den första versionen av gränssnittet kallades PCI Express 1.0a och kunde ervbjuda överföringshastigheter på upp till 2,5 gigatransfer per sekund (GT/s). Något som särskiljde PCIe redan från början var att gränssnittet använder seriell överföringsteknik medans de äldre standarderna baserades runt parallell överföringsteknik.

PCI Express 1.1

Från introduktionen år 2003 skulle det dröja till 2007 innan en fullfjädrad uppföljare gränssnittet introducerades. Däremot specificerades PCIe 1.1 år 2005 som kan ses som en hållplats halvvägs till den andra generationen av gränssnittet. Denna upplaga introducerade en rad förbättringar jämfört med PCIe 1.0a men bakåtkompatibilitet bar hög fokus och standarden var kompatibel med äldre kontakter som den första upplagan bar med sig.

PCI Express 2.0

Ett instickskort baserat kring PCIe 2.0

Bakåtkompatibilitet fortsatte och fortsätter vara något PCI-SIG har i åtanke vid varje ny upplaga av gränssnittet. År 2007 fastställdes version 2.0 av PCIe och här såg vi hur överföringshastigheterna dubblerades jämfört med version 1.0 och låg nu på 5 GT/s. Varje ”bana” kunde nu hantera upp till 500 megabyte data per sekund, även det dubblerat sedan föregående generation.

Detta innebär att en PCIe 2.0-anslutning med 32 banor kan erbjuda 16 gigabyte per sekund (GB/s) av data att strömma genom kontakten.

Utöver högre bandbredd erbjuder PCIe 2.0 även förbättringar sett till mjukvara och ett förbättrat överföringsprotokoll mellan de två ändarna av banorna.

Extra trivia om PCIe 2.0
Den första styrkretsen från Intel som stödde PCIe 2.0 kallades X38 och introducerades i oktober år 2007. Från AMD:s sida var det 700-seriens styrkrets som för introducerades i november 2007 som var först ut med stöd för gränssnittet.

PCI Express 3.0

Än idag ser vi PCIe 3.0 användas flitigt. Trots att AMD introducerade kompatibilitet med PCIe 4.0 med styrkretsen X570 som lanserades i juli 2019 är det sällan övergångar till nya standarder går på ett ögonblick. Sett till hur USB 2.0 fortfarande används på många håll idag och dyker upp i många sprillans nya datorchassin är det inte helt omöjligt att vi får se PCIe 3.0 stanna kvar ett tag till.

Specifikationerna för PCIe 3.0 stod färdiga under 2010 och erbjuder bland annat bättre signal och dataintegritet över föregående generation. Här såg vi däremot ingen dubblering av datahastigheterna utan PCIe 3.0 erbjuder 8 GT/s och inte 10 GT/s som det hade varit om hastigheterna dubblerats jämförts med föregående generation.

PCI Express 4.0

Som tidigare nämnt var det under 2019 PCIe 4.0 gjorde sin debut för konsumenter. Detta tillsammans med AMD:s lansering av processorarkitekturen Zen 2 och Ryzen 3000-serien tillsammans med styrkretsen X570. Här kan vi se datahastigheterna dubblerade från PCIe 3.0 till 16 GT/s medans bakåt- och framåtkompatibilitet fortfarande står i fokus.

AMD lekte med idén att erbjuda PCIe 4.0-stöd hos äldre moderkort tidigare styrkretsar för Ryzen-processorerna. Dessvärre visade sig den plan inte vara genomförbar och det är således endast moderkort med styrkretsen X570 som i skrivande stund erbjuder PCIe 4.0.

PCI Express 5.0, 6.0 och framåt

Trots att de preliminära specifikationerna för PCIe 4.0 avtäcktes redan under 2011 dröjde det nästan ett årtionde från dess att PCIe 3.0 nådde konsumenter till att en efterträdare gjorde entré. Detta kommer dock inte vara fallet i framtiden om PCI-SIGs planer visar sig hållbara.

Organisationen avtäckte under 2019 års första halva de färdigställda specifikationerna för PCIe 5.0. Även de preliminära specifikationerna för uppföljaren PCIe 6.0 har redogjorts.

Den femte generationen fördubblar hastigheterna ännu en gång för gränssnittet vilket innebär en bit-hastighet på upp till 32 gigatransfer per sekund (GT/s). Detta betyder att PCI Express-anslutningar nu kan erbjuda hastigheter från 4 gigabyte per sekund (GB/s) för en x1-anslutning upp till 64 GB/s hos en fullstor x16-anslutning.

Likt den femte iterationen som kommer att fördubbla hastigheterna ser hur hos 4.0 kommer PCI Express 6.0 dubblera bandbredden ytterligare en gång. Detta innebär att en PCI Express 6.0 x16-anslutning får en bandbredd på upp till 128 GB/s och Bit-hastigheten ökas till 64 GT/s från den femte generationens 64 GB/s och 32 GT/s.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid