Chassi

Chassit är kanske den komponent som mest av alla hänger på personlig preferens. Rätt chassi låter din dator smälta in bättre i hemmet, och sätter en personlig prägel på din datorhörna. Tester utifrån mätningar väger därför något mindre i det här fallet, annat än för dig som exempelvis ställer specifika krav på stöd för vattenkylning eller andra funktioner. Men känner du dig inte nöjd med estetiken på chassit är tekniska detaljer ofta en klen tröst.

Att tänka på när du väljer chassi:

  • Hur mycket plats har du? Ett stort chassi är lätt att bygga i och har gott om expansionsmöjligheter, men tar också upp mycket plats i datorhörnan.
  • Ett bra chassi kan du använda länge. Vi har valt ut lite billigare modeller för att passa budgeten, men tänk på att du kan återanvända samma chassi nästa gång du bygger om din dator. Om du inte tröttnar på utseendet eller behöver byta formfaktor kan du använda samma chassi under många år.

Vår rekommendation: Phanteks Eclipse P400

Phanteks fick ett större svenskt genomslag med sitt aluminiumchassi Evolv Eclipse P400 är ett billigare syskon som inte har samma metalldesign, men istället ett riktigt attraktivt pris på cirka 600 kronor.

Alternativ

Följande alternativ är något dyrare, men är populära av god anledning. Båda två levereras med ljuddämpning, och använder minimalistisk design som passar hos många. Uppgraderingen innebär dock att du går utanför budgeten med cirka 400 respektive 800 kronor.

  • Fractal Design Define C (Lägst på Prisjakt: )
    Fractal Design är en av de mest populära chassitillverkarna på den svenska marknaden, med minimalistisk design och fokus på låg ljudnivå. Define C är det senaste alstret, som siktar på en lite mildare prisklass.
  • NZXT H440W NE (Lägst på Prisjakt: )
    Det här är ett av NZXT:s mest populära chassin, med en stilren design och gott om små funktioner för att göra monteringen enklare och roligare. Det finns gott om utrymme för vattenkylning, och alla modeller är ljuddämpade.

Innehåll

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Påminner rätt mycket om den nuvarande iterationen av min dator. Kommentarer angående komponentval, särskilt om man vill sänka kostnaden ytterligare: * Grafikkort. Någonting med GeForce GTX 1050Ti ger lite sämre men fortfarande bra prestanda för 1080p och kostar ~1000kr mindre. Drar dessutom mindre energi. * Lagring. SSD i all ära, för mig är 1TB utrymme absolut minimum. Bara spelkatalogerna upptar mer än 500GB, och sedan ska operativsystem och annan programvara få plats också. Min rekommendation är en HDD på *minst* 1TB (2-3TB kostar väldigt lite extra). Vill man sedan ha upp prestandan kan en mindre SSD på 100GB duga som… Läs hela »

Medlem
Olle P

Tillägg som jag glömde i föregående kommentar:
CPU: Core i5-6600K är bästa alternativ för den här typen av dator OM MAN VILL ÖVERKLOCKA, och då är det även bra att ha ganska snabbt RAM-minne.
Om man inte ska överklocka så bör en Core i5-6400 kombineras med ett billigare moderkort, så att den totala prisskillnaden snarare hamnar på 1000kr än de 400kr som processorerna skiljer i pris.
Lägger man in det till mina rekommendationer ovan så hamnar prislappen på hela datorn nära 7000kr!