Moderkort

Likt valet av chassi är valet av moderkort mycket personligt, men (i regel) mindre beroende på estetiken. Anledningen är att det är mycket liten skillnad rent tekniskt mellan olika moderkortsmodeller idag, ifall de använder samma styrkrets.

Moderkortet – inte en prestandakomponent

Mycket av funktionaliteten som tidigare fanns på moderkortet sitter numera inbyggt direkt i processorn. Moderkortet agerar i allt större utsträckning mer som en ”hub” från processorn. Olika tillverkare använder de PCIe-banor och funktioner som finns tillgängliga på olika sätt – till exempel kan en tillverkare prioritera fler lagringsmöjligheter framför många PCI Express-platser till grafikkort, eller vice versa.

Med olika moderkort får du alltså olika portar och funktioner, men ingen nämnvärd skillnad i prestanda. Därför hänger köpet desto mer på vilka funktioner, eller rent av vilken design, du vill ha.

Att tänka på vid köp av moderkort

  • Tänker du överklocka? Valet av styrkrets påverkar dina möjligheter att överklocka din processor.
    • Intels Z-serie styrkretsar (som Z170) har fullt stöd för överklockning genom att ändra processorns multiplikator.
    • H-serien styrkretsar har inte stöd för överklockning.
  • Olika styrkretsar påverkar också möjligheten att köra dubbla grafikkort, vilket stöds på Intels Z-serie men inte på H-serien. Det kan vara värt att tänka på om du vill köpa till ett extra kort längre fram.
  • I och med lanseringen av Intel Skylake kommer det nya moderkort baserade på styrkretsen Z270. Vi kan inte rekommendera ett sådant moderkort ännu eftersom vi inte har detaljerna ännu, men är du villig att avvakta någon månad med ditt datorköp kan du antingen får bättre kort i januari eller hitta Z170-kort till nedsatt pris.

Vår rekommendation: Gigabyte GA-Z170-HD3

Det här är kanske inte det mest funktionsrika moderkortet av sitt slag på marknaden, men det sticker ut som ett av de absolut billigaste Z170-moderkorten. För vår budget är det en godtagbar nivå att ligga på för att få möjligheten att överklocka processorn fullt ut. Det finns fullt stöd för dubbla grafikkort och M.2-SSD-enheter med PCIe 3.0 X4. En trevlig bonus är att Gigabyte erbjuder instickskort för att lägga till stöd för Thunderbolt.

Alternativ

Ett grundläggande moderkort kommer fungera bra för de allra flesta. Men för dig som vill lägga till fler funktioner eller använda en annan formfaktor kommer vi även lista ett par alternativ. Dessa kostar något mer och innebär att du går utanför budgeten, men beroende på dina behov kan det vara en värd investering.

  • Asus Z170M-Plus – Byt till mATX för 300 kronor extra (Lägst på Prisjakt: )
    Vill du bygga en mindre dator utan att offra för mycket funktioner kan mATX som formfaktor vara en lagom kompromiss. Asus Z170M-Plus är ett av de billigaste mATX-moderkorten till Intel Skylake, om du vill ge mer utrymme till annat på skrivbordet.
  • MSI Z170A Tomahawk AC – Lägg till wifi och bluetooth för 650 kronor extra (Lägst på Prisjakt: )
    Vill du koppla upp dig trådlöst går det alltid att köpa till trådlöst nätverkskort och bluetooth-mottagare separat, men ibland är det helt enkelt smidigast att ha det inbyggt från början. Vanligtvis hittar vi wifi i moderkort i ITX-format eller i mer påkostade entusiastkort, men MSI:s ATX-variant är förhållandevis humant prissatt. Den extra kostnaden är jämförbar med vad separata nätverkskort och sändare hade kostat.

    Innehåll

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Påminner rätt mycket om den nuvarande iterationen av min dator. Kommentarer angående komponentval, särskilt om man vill sänka kostnaden ytterligare: * Grafikkort. Någonting med GeForce GTX 1050Ti ger lite sämre men fortfarande bra prestanda för 1080p och kostar ~1000kr mindre. Drar dessutom mindre energi. * Lagring. SSD i all ära, för mig är 1TB utrymme absolut minimum. Bara spelkatalogerna upptar mer än 500GB, och sedan ska operativsystem och annan programvara få plats också. Min rekommendation är en HDD på *minst* 1TB (2-3TB kostar väldigt lite extra). Vill man sedan ha upp prestandan kan en mindre SSD på 100GB duga som… Läs hela »

Medlem
Olle P

Tillägg som jag glömde i föregående kommentar:
CPU: Core i5-6600K är bästa alternativ för den här typen av dator OM MAN VILL ÖVERKLOCKA, och då är det även bra att ha ganska snabbt RAM-minne.
Om man inte ska överklocka så bör en Core i5-6400 kombineras med ett billigare moderkort, så att den totala prisskillnaden snarare hamnar på 1000kr än de 400kr som processorerna skiljer i pris.
Lägger man in det till mina rekommendationer ovan så hamnar prislappen på hela datorn nära 7000kr!