Minne

För vissa användare är rätt minne oerhört viktigt, men det gäller att titta på rätt egenskaper. Minnen med högre frekvens kommer inte nödvändigtvis göra någon nytta annat än i specifika sysslor som kan dra nytta av bandbredden. Inte heller kommer 32 eller 64 GB minne få ett spel att gå snabbare.

Hur mycket behöver du göra?

När du väljer minne är det desto viktigare att göra en bedömning av hur mycket som behövs, vilket för de flesta datorspelare är 8 GB. Mer än så, som 16 GB, kommer till nytta i vissa av de allra mest krävande spelen, samt för dig som även vill syssla med saker som videoredigering eller underhålla extrema mängder flikar i webbläsaren.

För vår budget rekommenderar vi just 8 GB, och ”standardfrekvensen” 2 133 MHz. Vet du med dig att du vill göra mer avancerade saker än spel med datorn kan det vara värt att antingen köpa till mer minne i efterhand, eller att betala lite mer redan nu för ett paket på 16 GB. Men då får du också vara beredd på att andra komponenter får stryka på foten, eller att du kan behöva öka budgeten.

Att tänka på när du köper minne:

  • De snabbaste och mest påkostade minneskiten med höga frekvenser är främst avsedda för överklockning, och hastigheten gör inte mycket praktisk nytta för exempelvis gaming.
  • När du använder processorns integrerade grafik använder du arbetsminnet som grafikminne, så i det fallet kan snabbare minnen vara en fördel.
  • Är du mån om utseendet inuti datorn finns det mängder av olika stilar på kylningsanordningen att välja bland, om du är villig att betala extra.
  • Tänk på att höga minnesmoduler kan få problem att få plats under vissa kylare.
  • Latenserna, exempelvis CL-latensen (skrivs exempelvis CL13) är ett mått på minnets svarstid, hur lång tid det tar att exempelvis läsa, skriva eller kopiera data.
    • Latenserna är relativa till klockfrekvensen. CL13 i ett 2 600 MHz-minne är snabbare än CL13 i ett 1 866 MHz-minne.

Vår rekommendation: Corsair Vengeance LPX 8 (2×4) GB

Corsairs LPX-minnen används för närvarande i Nordichardwares testsystem med DDR4-stöd, så även om det här är minnen som för närvarande inte har fått ett formellt test så är det en produkt vi har god praktisk erfarenhet av. Den relativt låga profilen gör att LPX passar under de flesta processorkylare, och Corsair har träffat en bra balans mellan pris och minnesmängd.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Alternativ

För dig som är villig att betala lite mer finns det en uppsjö av andra moduler och kit som kan passa dina behov bättre. Vi listar några av dem här nedanför. Tänk dock på att ett dyrare kit innebär att du går utanför budgeten.

  • Corsair Vengeance LPX 3 000 MHz CL15 16 (2×8) GB – Snabbare med dubbel kapacitet för 500 kronor extra (Lägst på Prisjakt: )
  • Crucial Ballistix Sport 2 400 MHz CL16 8 GB – Spara 100 kronor och lämna en plats för uppgradering (Lägst på Prisjakt: )

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Påminner rätt mycket om den nuvarande iterationen av min dator. Kommentarer angående komponentval, särskilt om man vill sänka kostnaden ytterligare: * Grafikkort. Någonting med GeForce GTX 1050Ti ger lite sämre men fortfarande bra prestanda för 1080p och kostar ~1000kr mindre. Drar dessutom mindre energi. * Lagring. SSD i all ära, för mig är 1TB utrymme absolut minimum. Bara spelkatalogerna upptar mer än 500GB, och sedan ska operativsystem och annan programvara få plats också. Min rekommendation är en HDD på *minst* 1TB (2-3TB kostar väldigt lite extra). Vill man sedan ha upp prestandan kan en mindre SSD på 100GB duga som… Läs hela »

Medlem
Olle P

Tillägg som jag glömde i föregående kommentar:
CPU: Core i5-6600K är bästa alternativ för den här typen av dator OM MAN VILL ÖVERKLOCKA, och då är det även bra att ha ganska snabbt RAM-minne.
Om man inte ska överklocka så bör en Core i5-6400 kombineras med ett billigare moderkort, så att den totala prisskillnaden snarare hamnar på 1000kr än de 400kr som processorerna skiljer i pris.
Lägger man in det till mina rekommendationer ovan så hamnar prislappen på hela datorn nära 7000kr!