Grafikkort

Är det en speldator du ska bygga så går det inte att komma undan faktumet att grafikkortet blir en hörnsten. Ingen annan komponent påverkar prestandan i samma grad. Medan du inte nödvändigtvis ska snåla med övriga komponenter så är det i regel klokt att ge grafikkortet samma eller högre budget än valet av processor.

Värt att tänka på vid köp av grafikkort:

  • Ska du använda G-Sync eller Freesync? Använder du redan en skärm med stöd för någon av dessa tekniker kan det vara värt att fortsätta använda Nvidia respektive AMD.
  • Grafikkortet vi valt till vårt exempelsystem är bäst lämpat för spelande i 1080p eller 1440p. Vill du spela i 4K kommer du behöva bygga ett överlag dyrare system.
  • Grafikkortet är en av de enklaste komponenterna i datorn att uppgradera i efterhand.

Vår rekommendation: EVGA Geforce GTX 1060 Superclocked 6GB

”Valet av grafikkort landar på två mycket prisvärda grafikkort, nämligen Geforce GTX 1060 och Radeon RX 480. Det är två grafikkort som kan leverera bra spelprestanda utan att kosta skjortan. För den här datorn väljer vi ut ett grafikkort som vi rekommenderar i grafikkortsguiden, nämligen EVGA Geforce GTX 1060 Gaming ACX 2.0. Det är ett prisvärt alternativ med en kapabel kylarlösning och bra fabriksöverklockning.”
– Hamit Sen, grafikkortsexpert på Nordichardware

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Alternativ

Medan grafikkortet ovanför kommer passa för de flesta användare och i de flesta chassin så finns det anledningar att vilja ha någonting annat i ditt bygge. De olika alternativen kommer påverka budgeten – vi har med både dyrare och billigare alternativ.

  • EVGA Geforce GTX 1060 Gaming 3GB – 700 kronor billigare (Lägst på Prisjakt: )
    Mindre grafikminne innebär att du kan behöva sänka texturupplösning och andra inställningar, och 3GB-versionen av GTX 1060 har färre beräkningsenheter än 6GB-versionen. Vill du strama åt budgeten och kunna lägga mer pengar på exempelvis en större SSD kan det dock vara ett alternativ. Du kan trots allt alltid uppgradera längre fram!
  • Asus Radeon RX 480 Strix Gaming OC 8GB – Freesync för 400 kronor mer (Lägst på Prisjakt: )
    Sett till ren råprestanda är det är ett något svagare alternativ än GTX 1060, men det är inte helt utan fördelar. Använder du en skärm med Freesync kan du bara nyttja den fullt ut med ett AMD-grafikkort. Asus använder dessutom en av marknadens bästa kylarlösningar.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Innehåll

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Påminner rätt mycket om den nuvarande iterationen av min dator. Kommentarer angående komponentval, särskilt om man vill sänka kostnaden ytterligare: * Grafikkort. Någonting med GeForce GTX 1050Ti ger lite sämre men fortfarande bra prestanda för 1080p och kostar ~1000kr mindre. Drar dessutom mindre energi. * Lagring. SSD i all ära, för mig är 1TB utrymme absolut minimum. Bara spelkatalogerna upptar mer än 500GB, och sedan ska operativsystem och annan programvara få plats också. Min rekommendation är en HDD på *minst* 1TB (2-3TB kostar väldigt lite extra). Vill man sedan ha upp prestandan kan en mindre SSD på 100GB duga som… Läs hela »

Medlem
Olle P

Tillägg som jag glömde i föregående kommentar:
CPU: Core i5-6600K är bästa alternativ för den här typen av dator OM MAN VILL ÖVERKLOCKA, och då är det även bra att ha ganska snabbt RAM-minne.
Om man inte ska överklocka så bör en Core i5-6400 kombineras med ett billigare moderkort, så att den totala prisskillnaden snarare hamnar på 1000kr än de 400kr som processorerna skiljer i pris.
Lägger man in det till mina rekommendationer ovan så hamnar prislappen på hela datorn nära 7000kr!