CPU-kylare

CPU-kylaren är en komponent som lätt tenderar att förbises inte minst vid billigare datorbyggen. Men vill du ha en välmående och tyst dator är det värt att fundera lite extra på vad du vill använda för kylning. Idag har många chassin öppningar i moderkortsplåten för att göra det lättare att byta kylare i efterhand, men även med en sådan lösning är det i slutändan någonting du helst inte gör särskilt ofta.

Idag blir det dessutom allt vanligare att processorer säljs utan kylare. Sådant är fallet för många processorer i Intels Skylake-serie.

Att tänka på när du köper processorkylare

  • Ett bra kylarfäste kommer inte ge dig några extra fps eller påverka temperaturen. Men det kan bespara dig mycket frustration när du ska montera din dator.
  • Tänk på måtten! Inte minst när du tittar på stora kylare är det viktigt att vara säker på att kylaren får plats i chassit och att den inte slår i några andra komponenter.
  • Medföljer kylpasta? Du vill inte behöva sitta där mitt i datorbygget och inse att kylpastan saknas.

Vår rekommendation: Cooler Master Hyper 212 Evo

Det här är en av de mest populära budgetkylarna på marknaden idag, med en enkel men välbeprövad torndesign. Fläkten är inte inbyggd till skillnad från många andra billiga kylare, så det finns möjlighet att byta ut den efteråt om du vill ha en tystare eller svalare dator.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Alternativ

Det finns en hel djungel med alternativa kylare på marknaden, för alla tänkbara tycken och smaker. Här nedanför listar vi några andra alternativ som kan vara värda att kika närmare på om du känner att Hyper 212 Evo är för enkel eller om den kanske inte passar till ditt chassival.

  • Noctua NH-C14S – Smidig montering och flexibel höjd för 350 kronor extra (Lägst på Prisjakt: )
    Förutom god kylningsförmåga har NH-C14S ett mycket smidigt monteringssystem, vilket är en stor anledning till att det här är kylaren som används i samtliga av Nordichardwares testsystem för CPU och grafikkort. Genom att sätta fläkten antingen på ovan- eller undersidan av kylflänsen kan du antingen få ett system med låg profil överlag, eller ge extra utrymme för stora minnesmoduler.

Innehåll

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Påminner rätt mycket om den nuvarande iterationen av min dator. Kommentarer angående komponentval, särskilt om man vill sänka kostnaden ytterligare: * Grafikkort. Någonting med GeForce GTX 1050Ti ger lite sämre men fortfarande bra prestanda för 1080p och kostar ~1000kr mindre. Drar dessutom mindre energi. * Lagring. SSD i all ära, för mig är 1TB utrymme absolut minimum. Bara spelkatalogerna upptar mer än 500GB, och sedan ska operativsystem och annan programvara få plats också. Min rekommendation är en HDD på *minst* 1TB (2-3TB kostar väldigt lite extra). Vill man sedan ha upp prestandan kan en mindre SSD på 100GB duga som… Läs hela »

Medlem
Olle P

Tillägg som jag glömde i föregående kommentar:
CPU: Core i5-6600K är bästa alternativ för den här typen av dator OM MAN VILL ÖVERKLOCKA, och då är det även bra att ha ganska snabbt RAM-minne.
Om man inte ska överklocka så bör en Core i5-6400 kombineras med ett billigare moderkort, så att den totala prisskillnaden snarare hamnar på 1000kr än de 400kr som processorerna skiljer i pris.
Lägger man in det till mina rekommendationer ovan så hamnar prislappen på hela datorn nära 7000kr!