CPU

Processorn är som bekant hjärtat i varje dator, och vilken processor som är bäst för dig beror på vad du tänker använda systemet till. I den här artikeln fokuserar vi i första hand på gamingsystem, och vårt förstaval för processorn blir därefter.

Värt att tänka på vid val av processor:

 • De flesta moderna spel är optimerade för fyra eller färre kärnor.
 • Fler än fyra kärnor eller trådar kommer till nytta om du även vill syssla med videoredigering, 3D-modellering och liknande sysslor.
 • En överklockningsbar processor ger dig ett mer flexibelt och framtidssäkert system.
 • När du spelar i upplösningar på 1080p och uppåt har processorn relativt lite inverkan när den väl är ”bra nog”.
 • I dagsläget har ligger AMD:s processorer långt bakom Intel i både bandbredd och råprestanda. AMD gör prisvärda processorer för surf och arbete, men idag otillräckliga för gaming.
 • Intels nya processorserie Kaby Lake ligger runt hörnet. Vårt produkttips är tänkt för dig som verkligen tänkt köpa en dator idag, men kan du tänka dig att hålla i pengarna i någon månad till så kan det vara värt att vänta och se hur de nya processorerna faktiskt presterar.

Vår rekommendation: Intel Core i5-6600K

6600K_award

”Det här är en av Intels mest populära processorer, och av god anledning. Gaming idag är i regel optimerat för fyra kärnor, så för den som inte arbetar med videoredigering eller liknande mediabehandling är fyrkärniga kretsar som i5-6600K en bra ”sweet spot” för speldatorer. Att processorn är upplåst för överklockning innebär ett något mer framtidssäkert – och roligare – köp.”
– Carl Holmberg, redaktionschef och CPU-expert på Nordichardware

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Alternativ

Intels fyrkärniga K-modell är en bra basnivå för en speldator, men det finns andra alternativ värda att kika på. Även om vi anser att det är en bra idé att bibehålla möjligheten att överklocka så är det inte för alla. Vill du även syssla med videoredigering, fotoredigering och liknande kan det även vara värt att öka budgeten för en kraftfullare processor.

 • Intel Core i5-6400 – 400 kronor billigare (Lägst på Prisjakt: )
  Om varje krona räknas så är det här Intels just nu billigaste fyrkärniga processor i Skylake-familjen. Jämfört med i5-6600K tappar du möjligheten att överklocka, och klockfrekvensen är lägre. Men ska du verkligen bara spela på datorn kommer prestandaskillnaden vara mycket liten.
 • Intel Core i7-6700K – Mer flertrådsprestanda för 1 100 kronor mer (Lägst på Prisjakt: )
  Det här är flaggskeppet i Skylake-familjen, och den kostar därefter. Men det här är en av Intels absolut snabbaste processorer för konsumenter, och med stöd för Hyperthreading får du totalt åtta trådar. Det hjälper sällan i spel, men desto mer för bild- och videoredigering, exempelvis om du vill börja spela in eller streama ditt spelande.

Svenska CPU-guiden

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Påminner rätt mycket om den nuvarande iterationen av min dator. Kommentarer angående komponentval, särskilt om man vill sänka kostnaden ytterligare: * Grafikkort. Någonting med GeForce GTX 1050Ti ger lite sämre men fortfarande bra prestanda för 1080p och kostar ~1000kr mindre. Drar dessutom mindre energi. * Lagring. SSD i all ära, för mig är 1TB utrymme absolut minimum. Bara spelkatalogerna upptar mer än 500GB, och sedan ska operativsystem och annan programvara få plats också. Min rekommendation är en HDD på *minst* 1TB (2-3TB kostar väldigt lite extra). Vill man sedan ha upp prestandan kan en mindre SSD på 100GB duga som… Läs hela »

Medlem
Olle P

Tillägg som jag glömde i föregående kommentar:
CPU: Core i5-6600K är bästa alternativ för den här typen av dator OM MAN VILL ÖVERKLOCKA, och då är det även bra att ha ganska snabbt RAM-minne.
Om man inte ska överklocka så bör en Core i5-6400 kombineras med ett billigare moderkort, så att den totala prisskillnaden snarare hamnar på 1000kr än de 400kr som processorerna skiljer i pris.
Lägger man in det till mina rekommendationer ovan så hamnar prislappen på hela datorn nära 7000kr!