Komponentmarknaden går kräftgång och rapporterna från analytiker är dystra. Men flera svenska butiker ser en fortsatt lukurativ marknad framför sig, bland annat Netonnet som återigen ger sig in på komponentmarknaden. Vi passade på att ta en pratstund med marknadschefen Jonas Järrenfors.

Netonnet avslöjade tidigare i november att hemelektronikkjedjan återigen skulle börja sälja datorkomponenter. Ett beslut som givetvis togs emot med glädja från oss datorentusiaster men som samtidigt väckte frågor med tanke på de dystra analyser som presenterats för komponentmarknaden de närmaste åren.

Netonnet verkar precis som nyligen prisade datorbutiken Inet gå mot vågorna och vi passade på att haffa Netonnets marknadschef Jonas Järrenfors för en kort pratstund om allt från komponentförsäljning till mobilappar.

Vi kunde nyligen läsa att Netonnet återigen börjar sälja datorkomponenter. Vad ligger bakom detta beslutet och vad har förändrats under de två år som ni hållit datorkomponenter ur sortimentet?

– För två år sedan gjorde vi en stor genomlysning av vår sortimentsstrategi och valde att fokusera mer på vissa kategorier och lite mindre på andra. Det arbetet resulterade i att vi valde bort datorkomponenter i sortimentet. Efter stor efterfrågan från våra kunder och större möjligheter att göra ett bättre jobb med denna kategori har vi nu valt att återlansera komponenter.

Komponentmarknaden och datormarknaden i sin helhet spås inte någon fantastisk framtid de närmaste åren utan analytiker pekar istället på en minskad försäljning av PC och datorkomponenter. Är detta en bild som stämmer överrens med Netonnets analys av PC och komponentmarknaden?

– Inom en överskådlig framtid tror vi att marknaden för komponenter fortsättningsvis kommer vara stor med fina möjligheter för NetOnNet att ta marknadsandelar. Dessutom ser vi ett helhetsvärde i att komponentkunder också handlar sin övriga hemelektronik från NetOnNet.

Hur ska Netonnet ta sig an den tuffa konkurrensen på komponentmarknaden i Sverige, finns det något hemligt vapen ni kan dela med er av?

– Vi tror att vår distributionsmodell med både Internet och fysiska Lagershopar, med en enhetlig prissättning, skapar tillgänglighet som ger oss konkurrensfördelar.

netonnetlager

Om du skulle rangordna Netonnets tre största styrkor ur ett komponentperspektiv, hur skulle den listan se ut då?

1. Sortiment
2. Pris
3. Tillgänglighet

Flera svenska datorbutiker har det senaste året börjat satsa allt mer på egenkomponerade datorsystem. När nu Netonnet ger sig in på komponentmarknaden igen kan vi vänta oss någon form av ”Netonnet PC” framöver?

– Det är inget som just nu ligger i planen men om vi ser en ökad efterfrågan är det ingen omöjlighet.

Finns det i övrigt några specifika komponentprodukter som Netonnet vill satsa extra på?

– Vi kommer att utvärdera komponentsatsningen löpande och därefter se vilka produktgrupper som vi behöver lägga mest fokus på.                             

Den mobila marknaden växer så det knakar och detta anses vara en av de största anledningarna till den minskade PC-försäljningen. Är det en trend man på Netonnet också kan skönja, att många idag hellre lägger pengarna på en ny smartphone eller surfplatta istället för en traditionell PC?

– Mobiltelefoni och datorer är två av de största kategorierna inom hemelektronikbranschen och surfplattor har en enormt ökande utveckling. Sannolikt kommer konsumenterna inte välja den ena eller andra produkten i framtiden utan istället utöka antalet enheter man använder. Detta gäller i synnerhet den teknikintensiva kundgruppen som köper datorkomponenter.

Nyligen presenterade Netonnet appar för både Ios och Android. Kan du berätta mer om tanken kring dessa och vad man som kund har för nytta av apparna?

– Den mobila handeln växer i enorm takt och inom ett antal år spås mobilhandeln gå om e-handeln. Vi har utvecklat appar och mobilsite för att göra hemelektronik så tillgänglig som möjligt för våra kunder.

Hur har apparna tagits emot hittills och vad ser ni för potential i satsningen på just dedikerade appar för dator och elektronikbutiker?

– Vi ser redan en stor försäljning via dessa kanaler och är mycket glada för de goda betyg och omdömen vi fått via App Store och Google Play. Med tanke på den generella utvecklingen för mobilhandel tror vi att hemelektronik kommer vara minst lika framgångsrikt som andra kategorier.

Sist den ofrånkomliga frågan såhär års, vad tror du blir årets julklapp?

– Årets bästa julklapp ligger förstås i betraktarens öga men rent försäljningsmässigt tror jag att mobiltelefoni blir en svårslagen kategori.

Vi tackar Jonas Järrenfors för att han tog sig tid att svara på våra frågor och ser fram emot Netonnets ytterligare satsningar på komponentmarknaden i Sverige.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob Hugossonterjes_slavAnton KarmehedDjDiffCalathea Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marcus Heinemo
Medlem

Härligt med en till komponentaffär här i linköping. Var där i måndags, lite glest på hyllorna men de fyller nog på så småningom.

DjDiff
Medlem
DjDiff

Parkera en lagershop i Sundsvallsområdet, tack. 😛

terjes_slav
Medlem
terjes_slav

[quote name=”Anton Karmehed”]
Hur ligger lagershoppen i Linköping Calathea?[/quote]

Ligger bra till, framförallt om man som jag pendlar LKPG-NKPG, precis bredvid E4.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”terjes_slav”]
Ligger bra till, framförallt om man som jag pendlar LKPG-NKPG, precis bredvid E4.[/quote]
Har man bil, så visst ligger det bra till… 😆 Bra lagershop i alla fall, det händer att man lånar farsans bil och tar sig ut dit!