År 2018 är inne på sista versen och medans vi har sett en hel del spännande hårdvara bli tillgänglig under året kommer även 2019 att bjuda på en rad hårdvarulanseringar.

Under de senaste 12 månaderna har vi sett flera hårdvarulanseringar som definierade år 2018 för datorintresserade konsumenter. Vi såg Nvidia lansera grafikarkitekturen Turing. AMD tog ett steg framåt med andra generationens Ryzen och Threadripper-processorer. Även Intel lanserade en ny uppsättning processorer i form av Core 9000-familjen.

Spänningen kommer dock inte att avta under nästa år. Flera stora lanseringar inom processorer och grafikkort kommer att inträffa under 2019. Låt oss gå igenom några av lanseringarna som kan komma att definiera år 2019.

AMD Zen 2

AMD:s nyaste processorarkitektur går under namnet Zen 2. Till skillnad från så kallade ”Zen+” som utgör grunden för 2000-serierna av Ryzen och Threadripper-processorer är den nya arkitekturen inte en vidareutveckling av arkitekturen Zen som såg dagens ljus år 2017. AMD:s nya arkitektur blir även den första arkitekturen för datorprocessorer baserad på 7 nanometers tillverkningsteknik som lanseras för konsumenter.

I dagsläget är det oklart vad konsumenter kan komma att se för prestanda ur de Zen 2-baserade processorenheterna. I skrivande stund är de enda processorerna baserade på den nya arkitekturen som visats upp serverenheter ur Epyc ”Rome”-familjen. Enligt AMD kommer Rome att presentera upp till 1,25 gånger bättre prestanda vid samma nivå av strömkonsumtion jämfört med första generationens Epyc-processorer. Rome kommer även att konsumera hälften så mycket ström första generationens enheter vid samma klockfrekvenser.

Vad dessa siffror för Rome betyder för konsumentprocessorer baserade på samma arkitektur återstår dock att se. AMD har ännu inte avslöjat när vi kan förvänta oss konsumentprocessorer baserade på Zen 2 ta sin plats på butikshyllorna. Epyc ”Rome” kommer att lanseras i början av år 2019.

Intel Ice Lake och Sunny Cove

Även Intel kommer attackera år 2019 med en ny processorarkitektur. Denna får namnet ”Sunny Cove” och till skillnad från företagets senaste arkitektur ”Coffee Lake Refresh” kommer Sunny Cove inte att bygga vidare på arkitekturen Skylake som introducerades år 2016. Tidigare var det trott att arkitekturen i sig skulle bära namnet ”Ice Lake”, något som nu bekräftats vara kodnamnet för Sunny Cove.

Med Sunny Cove utlovar Intel högre antal instruktioner per klockcykel (IPC), bättre skalbarhet som ska leda till att arkitekturen hittar sin väg till fler marknadssegment samt stöd för fler instruktioner än hos föregångarna. Intel passar även på att öka mängden L1 och L2 cache hos samtliga Sunny Cove-processorer jämfört med dagens tillgängliga enheter.

Sunny Cove kommer även att introducera Intels elfte generation av integrerade grafikkretsar. De nya kretsarna som går under samlingsnamnet ”Gen11” blir de första integrerade grafikkretsarna från tillverkaren som erbjuder upp till en teraflops beräkningskraft.

Likt AMD:s kommande processorenheter har Sunny Cove från Intel inget bekräftat lanseringsdatum i dagsläget.

AMD Navi

Under 2018 såg vi den första vågens lanseringar av grafikkort baserade på Nvidias grafikarkitektur Turing. AMD däremot fokuserar på 2019 för lanseringen av nästa generations Radeon-grafikkort.

Den nya grafikarkitekturen från ”det röda laget” kommer att bära namnet ”Navi”. I dagsläget är det, likt Sunny Cove och Zen 2-baserade Ryzen och Threadripper, väldigt lite information som finns tillgänglig kring AMD:s kommande grafikarkitektur. Det har från AMD:s egna produktplaner bekräftats att Navi kommer att baseras på 7 nanometers tillverkningsteknik, likt beräkningskortet Instict MI60. Däremot finns det inga konkreta indikationer på hur konsumentmodeller baserade på arkitekturen kan komma att prestera.

Tidigare rapporter har pekat mot att Navi kommer att först och främst rikta sig mot marknadens budget- och mellansegment. Dock har det även ryktats att Navi visats prestera bättre än vad AMD först förväntade sig.

2019

Det kommande året kommer förhoppningsvis att bjuda på minst lika mycket intressant och spännande hårdvara som år 2018 gett oss. Vi ser med spänning fram mot nästa år och hoppas att våra läsare är lika uppspelta.

Avslutningsvis önskar vi alla våra läsare ett riktigt gott nytt år!

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
JB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Och PCIE 4.0, och DDR5…, samt hårvaruskyddade CPU-arkitekturer (ffa Intel då, så de kan bli aktuella igen), jo det blir nog en del nyanskaffning nästa år, och därmed tyvärr en massa skrot:( En förhoppning jag har, det är att Intel planerar sina socklar på längre sikt, så att det skall gå att uppgradera med nya CPU-generationer utan att behöva byta moderkort. Önskvärt både ur plånboks- & miljösynpunkt.

Och därmed – Gott nytt år till alla som vill ha det (mycket hänger ju på en själv;)