Tips och tricks för nya skrivbordsracers

För den som är sugen på att bli en skrivbordsracer i samband med Forza 7 så gör den nog bäst i att vänta något för att se hur situationen utvecklar sig. Som ett spel är det fantastiskt roligt och helheten är bra. Men det faller något på mållinjen om man är ute efter en renodlad racingsimulator. Då rekommenderar vi att man utvärderar andra alternativ. Men oavsett vilken titel man bestämmer sig finns det några detaljer som är bra att känna till när vi pratar om PC-racing.

Ett vanligt ”man-cave-skrivbord”

PC och spelkompabilitet

Detta är inte lika självklart som på Xbox/Playstation. Det är viktigt att du kollar så att just spelet du är intresserad av stöds av ratten som du är sugen på att köpa. Oftast hittar du listor på tillverkarnas hemsidor. Det är även bra att googla efter inställningar och profiler som funkar extra bra för särskilda kombinationer.

Dessutom fungerar inte alla rattar med alla system och konsoler. Bestäm dig därför tidigt om du vill endast kunna spela på PC, Xbox, Playstation eller på fler än en källa.

Vissa produkter använder särskilda anslutningar för till exempel pedaler och växelspak. Andra använder USB. De som använder USB går oftast att blanda tillbehör mellan tillverkarna då de ansluts som separata enheter. Något som ger PC-plattformen en fördel i frihet vid komponentval.

Miljö

Till skillnad från vardagsrummet där konsolerna ofta lever är det värt att vara medveten om hur skrivbordsmiljön påverkar bilkörandet. Det första är att stora skärmar är att föredra, gärna ultrawide-modeller. Detta för att få en verkligt bra spelinlevelse samt bra överblick på vägen. Det andra är att bordskivan inte bör vara för tjock, så det går att fästa din ratt utan problem. En tumregel är att vanliga IKEA bordskivor på 2-3cm i tjocklek funkar med det mesta. Undersidan bör även vara platt och utan metalldelar och annat i varje fall 20 centimeter in på bordet.

Tänk på bordsskivans tjocklek och utstickande detaljer som kan vara iväg för rattfästet.

En till sak att tänka på är golvet. Halt trägolv funkar bättre med vissa produkter, sämre med andra. Detsamma gäller heltäckningsmatta och vanliga mattor. Här gäller det att experimentera eller läsa recension för hur respektive produkt funkar. Det värsta som kan hända är att pedalerna glider omkring vilket leder till mycket frustration framförallt om man bromsar hårt.

Sista delen i ekvationen är stolen. Kontorsstolar på hjul kommer förstås också att rulla bakåt när man trycker hårt på pedalerna. En dedikerad Playseat är förstås att föredra men sällan finns plats för detta vid datorn. Därför rekommenderar vi titta på stolen och se om den går att sätta fast, eller ha en stol utan hjul för ändamålet.

En ihopfällbar racingstol är ett bra alternativ om man inte har ett dedikerad ”racingrum”

VR / System

Till skillnad från konsolerna går det att skruva upp bildhastigheten och grafiken i de flesta racingspel/simulatorer på PC. Därför är hårdvara något som bör tas i åtanke, en kul detalj är att exempelvis Project Cars och Asetto Corsa båda stödjer VR. En teknik som ger väldigt omslutande inlevelse och som inte lider av problemet att du inte kan röra dig i VR-världen, här sitter du ändå fast i en bil.

Innehåll

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

”Spelet har någon speed sensitive steering även om man kör simulation. Ju långsammare du kör desto mer vinkel får du på hjulen. Så vinkeln på ratten är inte linjär med vinkeln på hjulen.”
Hur ser han att hjulen vrids mer? Är det inte bara den realistiska effekten att bilen blir mer understyrd vid högre hastighet?

Medlem
Pär

Jag förstår det som att han menar att ju långsamare man kör destå mer svänger bilen.
Låt säga att att man vrider ratten 10 grader så svänger bilen mer vid låg hastighet än hög, dvs inte linjär.
Understyrning har bara med väggreppet att göra vilket borde få force feedback funktionen att reagera.