REPORTAGE  Vi besökte under helgen det största forumet för hårdvara som finns i lilla landet lagom och medan Dustin Expo inte är någonting som kan mäta sig med event som CeBIT och Computex kan det vara kul att se vad som bjuds på. Dustin Expo hade besök av flera spännande tillverkare och vi lät kameran gå varm under helgen som gick.

Årets Expo med Dustin i spetsen utspelade sig på 3 000 kvadratmeter i Annexet/Globen och bjöd på en del nyheter med ett lite större inslag av äldre produkter. Vi har redan bjudit på videoreportage från mässan men för de som vill få en bättre översikt från eventet har vi även sett till att tömma digitalkamerorna på diverse bilder.

Vi smygstartar med en överblick på eventet där där vi återfinner några av de största utställarna.

Dustin_2

Dustin_3

Dustin_4

Istället för att dra ut på tiden genom att försöka fylla på framsidan här med massor dödtext hoppar vi direkt på några av de tillverkare från expot.


ASUS hade tveklöst en av de största montrarna på expot, men tyvärr kan vi inte säga detsamma om deras produktutbud då de varken hade mycket produkter att visa på plats eller hade något speciellt att dela med sig av. Allt vi fann var produkter vi är bekanta med sedan tidigare förutom Rampage III Black Edition som stod längst ned i ett glasbås.

ASUS_1

ASUS_3 ASUS_2

Åtta av ASUS Intel-baserade moderkort på display, där vi återfinner Sabertooth P67, ett Sandy-Bridge förberett mini-ITX och det nya X58-moderkortet Rampage III Black Edition som vi sett Jonas på NHTV presentera.

ASUS_4

ASUS Rampage III Black Edition – företagets nya herre på täppan?

ASUS_5

ASUS Sabertooth P67 sticker ut från mängden med sin heltäckande ”rustning”. Enligt ASUS själva ska denna lösning vara byggd så att varje komponent på moderkortet garanterat blir kylt tack vare ett omdirigerat luftflöde.

ASUS_6

Det mest intressanta moderkortet enligt mig från ASUS. P8H67-I Deluxe kommer utrustat med Intel H67 styrkretsen och är ett mini-ITX moderkort som är Sandy-Bridge kompatibelt, en produkt vi förhoppningsvis får se någon snygg och kompakt bygglogg av.

ASUS_7

ASUS GTX 570 Direct CU II visar upp tillverkarens bastanta grafikkortskylare.

ASUS_8

ASUS GTX 560 Direct CU II med en liknande design.

ASUS_9

Den här skapelsen som mycket ocharmigt heter ASUS NX90JQ-YZ074Z kan mycket väl klassas som den ultimata multimedia-datorn on-the-go med sin 18.4″-skärm och högtalarna som sticker ut. Vi fick höra på musik från den och måste faktiskt säga att det var ett rejält tryck i den och den blir din för lite mer än 20 000 kronor?

ASUS_12

En av ASUS EeeTop PC ET2011, allt i ett PC:n börjar bli allt mer populär både i hem och företagsmiljöer.

ASUS_13

ASUS PA246Q med P-IPS-panel som ingår i ASUS utbud av professionella skärmar.

ASUS_14

ASUS_15

Slimmad och extern DVD-brännare med ultrasnygga finish?

ASUS_16

En av ASUS nyare nätverksroutrar RT-N56U.


D-Link var på plats, med ett riktigt stort fokus på deras välkända D-Link Boxee Box som jag måste erkänna att jag själv blev sugen på efter demonstrationen. En mer genomgående analys av Boxee Box går att hitta här på NordicHardware.

DLink_1

Tre nya NAS-enheter från D-Link tillsammans med den lilla Boxee Box.

DLink_2

DLink_3 DLink_4

D-Link Boxee Box med tillhörande fjärrkontroll och mini-tangentbord för dom stackare som fastnat i facebook-träsket och helt enkelt inte kan slita sig ens när det är dags för film, eller om du helt enkelt vill surfa på nätet eller söka efter en film/serie som ska få förgylla din dag.

DLink_5

412 av världens mest populära serier bara ett par knapptryck bort – helt gratis! Vi fick se en mycket roligare kategori som hetter ”Unboxing Porn” som vi absolut inte fick publicera på NordicHardware för D-Link. Unboxing Porn är inte så farligt som det låter utan är riktig porr för oss entusiaster som inte vill något hellre än att se andra packa upp deras nya heta prylar?

DLink_6

En av D-Link:s Powerline-produkter. För er som borr i hus eller en stor lägenhet är nog bekanta med att det trådlösa nätet inte fungerar precis som man vill. Det dessa produkter gör är att för den trådlösa signalen från en punkt till den andra via husets elnät för att på så vis ge dig bättre styrka oavsett var i hemmet du befinner dig – förutsatt att du har en D-Link Powerline i väggen.


Acer som var på plats var nog en av de mer intressanta utställarna och bjöd på ett bra utbud av bärbara datorer och surfplattor.

Acer_1

Acer_2

Acer Aspire One 522 med AMD Ontario under huven, överraskande bra kvalité på chassit och för en netbook med ett pris för under 3000 kronor kan inte mycket gå fel om du inte begränsas av 10-tums skärmen med 1280×720 upplösning.

Acer_3

Acers kanske mest intressanta ”bärbara” idag? Den här datorn ingår i Iconia-serien och är i princip en bärbar helt utan tangentbord utan kommer utrustad med två skärmar. Den nedersta skärmen kan man enkelt få fram ett tangentbord på, utföra gester m.m. och det som förvånade oss stort var hur bra det fungerade. Det tog bara ett fåtal sekunder att vänja sig vid ett ”tangentbordet” utan feeback men efter det flöt det på precis som vanligt för min del trots att jag tillhör den skara människor som nästan aldrig håller blicken på tangentbordet. Ett intressant koncept som är värt att följa.

Acer_4

Acer_5

Acer_6

Acer Iconia A500 kommer utrutsad med Nvidia Tegra 2 och Google:s senaste operativsystem Android 3.0 som är anpassat för den växande trenden surfplattor. Android 3.0 har ett väl utvecklat gränssnitt med mycket plats för allt och inget och det som kom som en överraskning var hur otroligt snabb den var, allt ifrån att bläddra från en sida till en annan eller att starta en app. Enligt Acer har man Android 3.0 att tacka för detta.


BenQ var på plats med ett flertal nya skärmar. LED-bakbelysning är definitivt framtiden och inte bara hos BenQ såg vi hur även IPS-panelerna håller på att ta över något som fick en TN-hatare som mig att se hoppfullt på framtiden.

BenQ_1

Om ni undrar över folkmassan är det faktiskt inte BenQ:s skärmar som drar till sig all uppmärksamhet utan SpawN och HeatoN som satt i ena delen av montern och spelade CS. De som även varit med och utvecklat tillverkarens 3D-kapabla gamingskärm XL2410T.

BenQ_2

BenQ_3

BenQ_4

De flesta skärmar på display hade just IPS-paneler, men för mig som varit inlåst i en bubbla senaste åren så fick jag det bevisat för mig att TN faktiskt kommit en lång väg och inte alls är så pass dåliga som jag trodde. Dock kunde alla skärmtillverkare på expot bekräfta att IPS börjar närma sig samma prisnivå som TN och när den dagen kommer finns det ingen tvekan om vad de kommer använda i sina skärmar.


Från en skärm till en annan, här har vi LG med en av de största montrarna på hela eventet. Förutom att ha en mängd skärmar fick jag även reda på något som var en nyhet för mig, att det är LG som står för tillverkningen bakom samtliga IPS-paneler alla andra skryter om att de använder.

LG_1

LG_2

Här är LG:s senaste 3D-skärm som var inkopplad till ett Playstation 3 och Playstation Move. Jag tittade på diverse 3D-skärmar med ett flertal Nvidia-titlar när jag var på Dustin Home Expo förra året men just då resulterade det bara i huvudvärk och jag vart mer förundrar hur man kunde framställa något så dåligt men ett år senare har tekniken mognat rejält. Jag skulle kunna tänka mig en 3D-skärm för mina spelbehov men inte ett Playstation Move då jag var så pass pinsamt dålig på Killzone att det var tur att ingen kunde se att jag kom från NordicHardware.

LG_3

LG_5

Mitt intryck av LG var att de inte försökte marknadsföra sina produkter lika aggressivt som andra utan propagerade starkt om fördelarna med LED-bakbelysning och deras IPS-paneler. På den här bilden har vi IPS på ena sidan och TN på andra eran uppgift är att gissa vilken som är vilken.

LG hade en riktigt massiv projektor de använt för att spela upp diverse filmer i 3D på en vit duk, något vi givetvis aldrig fick med på bild.


Samsung är en av världens största aktörer inom halvledarindustrin som har ett finger i spelet lite överallt. Samsung hade massvis med produkter här och att säga att Samsungs monter var överlägset störst är ingen överdrift.

Samsung_1

Samsung_2

Samsung_3

Ultratunna skärmar, någonting som börjar bli allt mer populärt i varje hem. Det är alltid kul att se hur långt utvecklingen har gått med LED i skärmar och riktigt fina betraktningsvinklar även på LCD-skärmar.

Samsung_4 Samsung_5

Samsung_6

Den här TV:n kom med flera olika funktioner, ett av dessa är att man kan nyttja olika ”appar” i sina TV för att surfa på nätet eller göra en massa annat man inte annars sysslar med på en TV.

Samsung_7

 Samsung_8

Samsung:s mobila enheter vi sett sedan tidigare. De hade en tidig prototyp av sin 10-tums Galaxy Tab 10.1 surfplatta på besök under mässan. Men det är inte den modell vi kommer att få se på butikshyllorna till sommaren, då har Samsung lyckats banta ned plattan ytterligare för att trumfa Apple och deras supertunna iPad 2. 

Samsung_9

Samsung Series 9 är Samsung:s utmanare till Apple MacBook Air. Fördelen med Samsungs modell ska ska vara att den är tunnare och kommer utrustad med Sandy-Bridge för högre prestanda.

Samsung_10

Samsung_12

Datorn väger endast 1,3 kg och kommer med ett unibody-chassi i aluminium. Som bevis för att den håller hög bygg kvalité bad Samsung mig att vrida och böja lite på datorn något som i normala fall skulle få vilken bärbar som helst att börja knaka och göra ljud ifrån sig men det var inget som märktes av här. Hade det inte varit för prislappen på 15 000 kronor hade det vart ett köp att rekommendera för alla.


Intel hade nog en av de mer intressanta montrar att vara vid och vi fick en chans att dra in på lite djupare diskussioner om deras framtida mobila produkter.

Intel_1

En stor skara människor som var intresserade av flera av Intel:s teknologier.

Intel_2

Vi får väl börja med att när vi först kom hit var det någon som spelade vid den här skärmen och själva tanken var att man skulle få testa på Intel:s egna grafik – HD Graphics 3000 som vi återfinner i Sandy-Bridge. Men det var ingen vidra trevlig upplevelse och efter att ha felsökt om det var fel på upplösningen eller inställningarna valde man helt enkelt att byta speltitel till någonting grafikkretsen kunde hantera.

Intel_5

Här två system i blickfånget, den högra baserad på Intel Nehalem, medan den vänstra är baserad på den nyare Sandy-Bridge. Vad man de visade här är Intel Quick Sync-teknologi som är dedikerat kisel i deras processorer till för att koda video, musik etc. För att nyttja teknologin behövdes tydligen inget speciellt mjukvarustöd utan ska fungera med de flesta större programmen vilket kom som en chock för mig.

Intel_6

Sandy-Bridge kodade om filmklippet på 11.38 sekunder, hade det varit ett klipp på 60 minuter hade det tagit 4 minuter och ~23 sekunder.

Intel_7

Samma filmklipp tog totalt 58.81 sekunder, och hade det legat på 1 timma hade tiden lagt sig på 22 minuter och ~37 sekunder.

Intel_3

Det här var en Intel-baserad surfplatta vi fick tid att testa och leka lite med. Den innehöll enligt Intel själva tyvärr en Intel Atom N450 vilken inte är lika strömeffektiv som deras kommande Intel Atom Z600-serie men var noga med att grundarkitekturen är densamma. Surfplattan som var utrustad med MeeGo var den första MeeGo-produkt jag testat och måste säga att det var en ganska angenäm upplevelse, frågan är bara om MeeGo kommer kunna ta sig in på en redan konkurrenskraftig marknad?

Vi ska få se de första smartphone-produkterna med kretsar från Intel i slutet av året men då Intel har stenhård policy att inte diskutera vilka deras partners är det oklart vem det handlar om men på deras tonfal verkar Nokia inte direkt vara det hetaste alternativet.

Intel_4

Intel WiDi är företagets trådlösa teknologi för att helt enkelt få bild på en TV-skärm. Efter en lång diskussion med representanter från Intel var vi alla nästan eniga om att liknande lösningar är framtiden i varje hem då man vill kunna slänga över bilden från sin smartphone eller surfplatta över till TV:n och som exempel bara använda den mobila enheten som fjärrkontroll. Intel WiDi har redan idag stöd för 1080p på ganska långa avstånd.

Intel_10 Intel_11

Intel_12

Från sand till färdig processor, en process på hela 13 veckor. Med tanke på att samma villkor gäller alla kretsar förstår man vilken frustration man känner när man får tillbaka första wafer-plattorna och inser att man måste göra-om och göra-rätt.


AMD hade ett av mässans minsta bås faktiskt. Det dom hade på display var ett par bärbara datorer utrustade med deras senaste Fusion-produkter.

AMD_1

Troligtvis den mest populära datorn med AMD Zacate under huven närmare bestämt HP DM1Z.

AMD_2

Här är Toshiba:s 10-tums netbook med AMD Ontario. Den är faktiskt mycket snyggare i verkligheten än på bild, men vi förstår oss fortfarande inte på placeringen av högtalarna…

AMD_3

Här har vi en av de nyare produkterna vilket är en 12″ ASUS Eee PC som bör finnas tillgänglig att beställa inom kort.

AMD_4

Acer Iconia W500 fanns på plats vilket faktiskt är en surfplatta med tillhörande tangentbord. Konceptet i sig var nog Acer först med att visa upp men nu har aktörer så som ASUS börjat ta efter. Med tanke på att det var en surfplatta med AMD under huven var vi självklart tvungna att be om lite närkontakt.

AMD_5

Iconia Tab W500 kommer utrustad med en specialutvecklad Ontairo APU från AMD med två kärnor på 1,0 GHz. Den enda som skiljer ”5W Ontario” från ”9W Ontario” är små ändringar i minneskontrollern för lägre strömförbrukning samt stöd för ett mindre antal USB-portar.

Designen kändes robust och bra men klagomålen stod faktiskt AMD för och inte vi. När man ska docka surfplattan i tangentbordet hörs inget ”klick”-ljud eller liknande och surfplattan sitter faktiskt inte fast så det är ingenting man vill bära omkring på om man nu inte är gjord av pengar så klart. Ett annat problem var att om man ska använda den som en riktig bärbar vill man ha med sig tangentbordet och detta fäster man framtill på surfplattan med 4 magneter som klarar uppdraget men inte är fullt tillförlitliga. En lovande produkt för er där ute som vill ha en surfplatta man inte klarar sig utan tangentbord men tyvärr faller den platt på grund av Acers nuvarande konstruktion.


Philips hade ingen stor monter men det dom hade var däremot en fröjd för ögat.

Philips_1

Det här var den sista bilden jag tog innan jag retirerade med ont i fötterna till parkeringen i Globen, men tidigare på tagen var det riktigt svårt att ta sig igenom då vi inte var ensama om att få titta på deras skärmar med minimal ram och 3D utan glasögon.

Philips_2

Fyra skärmar från Philips med en ram på enbart 7mm vardera ger en vacker syn för ögat och då menar jag inte kvinnan på bilden. 3 eller 6 st sånna här i Eyefinity tror vi är något varje gamer drömmer om.

Philips_3

3D-TV där man inte behöver använda några speciella glasögon. Bilden var grymt bra för att vara 3D, och allt som saknas är lite bättre skärpa och djup.


Här är har vi massvis med blandade bilder från expot.

Allied_Telesis

Allied_Telesis_2

Allied Telesis visade upp deras nätverkslösning som strömmar 1,6 Gigabit data i sekunden till en lite annorlunda typ av skärm. Bilden som visas syns tack vare inget mindre än 8 kameror vilket gav den ett överlägset djup för att vara en 3D-skärm.

Antec_1

Antec_2

Antec_3

Canon

Canon_2

Dell

Deltaco_1

Deltaco_2 Deltaco_3

Deltaco_4

Freecom

Freecom_2

Fujitsu_Siemens

Fujitsu_Siemens_2

Garmin

HP

HTC

HTC_2

Kingston_1

Kingston_2

 

Logitech

Logitech_2

 

Microsoft

Microsoft saknade helt några fysiska produkter de visade upp, däremot hölls den en föreläsning om deras applikationer och fokus mot molnet.

Navigon

Navigon_2

 

Netgear

 

Olympus

Olympus_2

 

Panasonic

 

Pentax

 

Qpad

 

Saitek_Flygsimulator

 

Samsonite

Samsonite_2

 

Seagate

Seagate_2

 

Sony_1

Sony_2

Sony_3

Sony_4

 

Sony_Ericsson

 

Viewsonic_1

 

Wacom_1

Wacom_2

 

Western_Digital

Western_Digital_2

 

Z_Avslappningshornan

Z_Robert_Wells

Z_Robert_Wells_2

Z_Xbox

Stort tack till Emil Wadell ”Snowman89” som följde med och tog flera av bilderna ni ser här!

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Jacob HugossonthisSwedish BerserkctrlBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonatan Hertzberg
Medlem

Kul med lite bilder för oss som inte var på plats. Uppskattar även att du tog lite på kameror och annat som kanske inte är vad NH normalt pysslar med 🙂

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Har du tagit bilderna själv? väldigt bra kvalitet måste jag säga. Vilken kamera använde du? Bra jobbat

Anton Karmehed
Admin

Ja trevligt med en massa bilder, lite synd att Samsung t.ex. inte hade sina senaste mobila produkter på plats men fanns ju en del spännande lösningar. Hade velat testa Acers tvåskärmslaptop för att se hur väl det fungerar.

this
Medlem
this

Samsung hade ju Galaxy S2 och nån Honeycomb tablet så det var väl visst de senaste mobila produkterna. Finns väl inga andra som har annonserats?

Anton Karmehed
Admin

Som sagt, att man använde en äldre prototyp av surfplattan och inte hade deras nya GS2 lur på plats. Men båda finns nog i väldigt begränsad upplaga, vi får väl helt enkelt dra hem dem och testa istället. 😉

this
Medlem
this

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”this”]Samsung hade ju Galaxy S2 och nån Honeycomb tablet så det var väl visst de senaste mobila produkterna. Finns väl inga andra som har annonserats?[/quote]Jaha, Samsung sa motsatsen till mig 😛 Det var deras gamla Galaxy S och den där ”Honeycomb” surfplattan dom visade upp kommer inte släppas för konsumentmarknaden då man gick tillbaka till skrivbordet för att göra något tunnare än Apple iPad.[/quote]Är nästan 100 % säker på att det var en S2, gamla S fanns ju bredvid. Var ju många som ville pilla på den. Hur som helst så tycker jag inte att Samsung snålade på… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Positivt om det verkligen var nya S2, var som sagt inte där själv så kan inte säga mer om det. Mer än att vi jagar Samsung för testexemplar givetvis 😉

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”]Som sagt, att man använde en äldre prototyp av surfplattan och inte hade deras nya GS2 lur på plats. Men båda finns nog i väldigt begränsad upplaga, vi får väl helt enkelt dra hem dem och testa istället. ;)[/quote]
S2 var där, elr S II som den kommer kallas, den är kantigare än S, tror den låg till höger om Nexus S telefonen och den gamla Galaxy S låg till vänster om den, av att döma från era bilder.

Birks
Medlem
Birks

Samsung Galaxy S II, Fanns på plats jag stod och klämde på den och var äcklad över den dåliga designen.

ctrl
Gäst
ctrl

Fattas det en bild på Asus Sabertooth ? Kändes som det skulle vara en bild där i texten.

Svensken
Medlem
Svensken

Bra jobbat Jacob. 🙂

this
Medlem
this

[quote name=”Birks”]Samsung Galaxy S II, Fanns på plats jag stod och klämde på den och var äcklad över den dåliga designen.[/quote]
Ja den var nästan lika plastig som den äldre S. Men skärmen var ju inte fy skam, synd bara att man inte kan göra vettiga skal.