Tiden är nu kommen för AMD att släppa lös Raven Ridge, processormodeller som integrerar företagets CPU-arkitektur Zen med GPU-arkitekturen Vega i ett och samma paket.

AMD hade ett stort år 2017 med lanseringen av den nya processorarkitekturen Zen som först dök upp i form av Ryzen och senare i Threadripper. Nu är det dags för lanseringen av Raven Ridge, Zen-baserade APU-enheter med integrerad grafikdel baserad på Vega.

Med Raven Ridge vill AMD erövra det lägre prissegmentet genom att erbjuda adekvat prestanda för lättare gaming och vardagsbruk till en attraktiv prislapp. I sina egna tester ställer AMD modellerna Ryzen 5 2400G och Ryzen 3 2200G mot bland annat Intel Core i3-8100 och Core i5-8400. Något som indikerar på vilken del av marknaden som AMD har ämnat Raven Ridge för. Det testsystem som AMD har skickat till oss är med ett moderkort i formfaktorn mITX, MSI B350I Pro AC, vilket också tyder på att AMD kan ha HTPC-system och kompakta speldatorer för vardagsrummet i åtanke med Raven Ridge.

Dessa nya APU-enheter är likt Ryzen ämnade för sockel AM4, vilket betyder att dessa nya enheter kommer att vara kompatibla med existerande AM4-moderkort. Dock är det en bra idé att göra lite efterforskning i förväg då en BIOS-uppdatering kan behövas för att Raven Ridge ska fungera felfritt med tidigare AM4-moderkort.

 AMD Ryzen 5 2400GAMD Ryzen 3 2200G
Kärnor/Trådar4 kärnor, 8 trådar4 kärnor, 4 trådar
CPU basfrekvens3,6 GHz3,5 GHz
CPU boostfrekvens3,9 GHz3,7 GHz
GPU beräkningsenheter118
Max GPU klockfrekvens1 250 MHz1 100 MHz
L2 cache512 KB/kärna512 KB/kärna
L3 cache4 MB4 MB
TDP65 W65 W
DRAM supportUpp till DDR4-2933 dubbelkanalUpp till DDR4-2933 dubbelkanal

Prestandaförväntningar

Som tidigare nämnt sätter AMD sina nya processorer mot Intel Core i5-8400, Core i5-7400, Core i3-8100 samt Core i3-7100. Då redaktionens testlabb tidigare i januari utsattes för inbrott så har vi tyvärr inte haft chansen att utföra några egna prestandatester på de processorer som AMD skickat oss. De siffror vi kan bistå med just nu är därför siffror som kommer direkt från AMD. Vilket betyder att de bör tas med en nypa salt då det är tillverkaren själv som genomfört dessa tester och givetvis valt en generellt positiv vinkel på dessa.

Ryzen 5 2400G & Ryzen 3 2200G i Cinebench R15

Först ut har vi tester från testsviten Cinebench R15 som utvärderar processorkraften genom att pressa denna till det yttersta i form av fotorealistisk 3D rendering. Dessa tester drar inte nytta av APU-enheternas Vega-grafik utan förlitar sig endast på kraften hos Zen-kärnorna.

AMD:s enheter lyckas inte knipa förstaplatsen bland de testade processorerna. Värt att ha i åtanke är dock att AMD har satt prislapparna för sina Raven Ridge-processorer lägre än de processorer från Intel som presterar bättre i dessa tester.

Ryzen 5 2400G & Ryzen 3 2200G i 3DMark Time Spy & Fire Strike

AMD satte även både processor- och grafikdel i arbete genom att köra de nya APU-enheterna genom testsviterna Time Spy och Fire Strike från 3DMark. Dessa tester utvärderar hur pass produkterna är för gaming, med Fire Strike som nyttjar gränssnittet DirectX 11 och Time Spy som använder sig av DirectX 12.

När både processor- och grafikdel får springa fritt så ser vi hur Raven Ridge har ett klart övertag jämfört med de Intelprocessorer som testades. Något som gör det mer imponerande är att prispunkten för AMD:s enheter ligger några snäpp under Intels motsvarigheter.

Ryzen 5 2400G & Ryzen 3 2200G i spel

Hittills har vi listat syntetiska tester som AMD utfört på sina produkter. Medan dessa är bra sätt att verkligen pressa processorer eller grafikdelar till det yttersta så representerar de inte alltid vad för belastning och resultat som man kan se i ”verkligheten”. AMD har även utfört tester i en rad olika speltitlar för att se hur Raven Ridge står sig mot Intels integrerade grafikdel UHD 630 samt hur dessa presterar jämfört med en Intel Core i5-8400 tillsammans med ett diskret grafikkort i form av ett Nvidia GT 1030. Även Intels Core i3-8100 parad med samma diskreta grafikkortsmodell testades.

AMD lanserar nu alltså sina första APU-processorer med Vega-grafik och målet är arbetsdatorer och speldatorer i budgetklassen. Även små mediadatorer verkar vara ett av AMD:s huvudmål med moderkort i ITX-formfaktor och en multimediakapabel integrerad grafikdel.

Värt att påpeka än en gång är att de prestandasiffror som presenteras i artikeln ska tas med en rejäl nypa salt då de kommer från AMD:s egna tester. Vi hoppas snart själva få chansen att testa de exemplar som AMD skickat till oss så att vi så fort som möjligt kan bistå med egna, oberoende testresultat. För dig som är intresserad av att köpa redan idag få oberoende testresultat på AMD:s nya APU-processorer har våra kollegor på Sweclockers publierat ett eget test av Ryzen 5 2400G samt Ryzen 3 2200G. De nya APU-processorerna finns att hitta i Svenska butiker redan idag med en prislapp på runt 1800 kronor resp. 1 150 kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
4 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedBewiseMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bewise
Medlem
Bewise

Ser bra ut, ska bli kul att läsa erat test!