Vi följer upp vårt förra nätaggregatstest med ännu en modell från Cooler Master, den här gången det påkostade entusiastaggregatetet V1200. Semipassiv drift, lång garantitid och hög kapacitet är vad som utlovas – men hur står det sig mot tidigare testvinnare?

Det är dags för en ny uppdatering av Sveriges största datornätdelsjämförelse och det med ett nytt nätaggregat från Cooler Master. För de som vill lära sig mer om nätdelar, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Cooler Master V1200 finns representerad. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Cooler Master V1200

Cooler Masters andra nätaggregat i vår guide är deras flaggskepp V1200 som är baserat på Seasonics plattform XP3. I skrivande stund är det Seasonics toppmodell för konsumenter och det framgår även våra testresultat. V1200 blir endast besegrat av Corsairs AX1200i som har snäppet lägre ljudnivå och bättre rippel, det sistnämnda till stor del på grund av dess digitala signalhantering och spänningsreglering. Cooler Master V1200 klarar 80 Plus Platinum med råge och är effektivast av alla våra testade aggregat i den här kapaciteten.

I förpackningen följer det även med en knapp som du kan fästa i en expansionsplats i chassit som skiftar nätaggregatet mellan ett hybridläge och ett automatiskt läge. Hybridläget tvingar in V1200 i ett semipassiv drift som inte startar fläkten förrän vissa parametrar uppnås för temperatur och strömförbrukning. Det automatiska läget sköter aktiveringen av semipassiviteten själv, i vårt testande var det ingen skillnad på de två vilket innebär att det ska till specifika förhållanden för att behöva köra på hybridläget. Från fabrik kommer V1200 inställt med det automatiska läget igång, vilket vi rekommenderar att man använder.

CM_V1200_004

Klassledande effektivitet

Det syns tydligt att effektiviteten ligger på topp för V1200 – aggregatet ligger bra till i alla belastningsnivåer och kan tampas med digitala entusiastaggregat som Corsair AX1200i.

Prestandan är riktigt bra, men inte tillräckligt för att peta ner Corsair AX1200i från prestandatronen. Det är däremot inte speciellt långt ifrån, vilket är imponerande med tanke på prisskillnaden mellan de två – AX1200i kostar cirka 500 kronor mer hos samma återförsäljare.

fanspeed_10_mark fanspeed_100_mark

Fullständiga resultat finns i Svenska Nätaggregatsguiden

Att använda sig av Seasonic som tillverkare har gett goda resultat, vi är imponerande av prestandan. Sammanfattningsvis stoltserar V1200 med låga rippelnivåer, mycket bra spänningsreglering samt helt passivt upp till 50 procent belastning vilket bådar för goda ljudnivåer. Fläkten roterar relativt snabbt vid full belastning, men ljudnivån blir trots det inte ett problem.

Imponerande effektivt

Överlag imponerar Cooler Master med V1200 Platinum, även om 1 200-wattsaggregat som bekant har en ganska nischad målgrupp. De allra flesta kommer klara sig bra med betydligt mindre aggregat, så för merparten av alla datorbyggare kommer V1200 Platinum vara en onödligt påkostad investering. Men sitter du faktiskt på riktigt krävande komponenter, exempelvis med flera grafikkort, ligger Cooler Masters aggregat riktigt bra till i förhållande till konkurrensen.

CM_V1200_001

”Cooler Masters V1200 visar Seasonic från sin bästa sida med låg ljudnivå, låg rippel och oerhört bra spänningsreglering. Fläkten startade inte förrän vi började nudda på 50 procents belastning, vilket gör att det kommer vara helt ljudlöst i många system vid lättare arbete. Prestandan ligger helt klart på topp samtidigt som det håller en låg ljudnivå genom hela spektrat. Det förtjänar en klar rekommendation av oss.” – Svenska nätaggregatsguiden 2015-05-04

Lägstapris på prisjakt.se:

Marknadsanalys och uppdateringar

Cooler Masters 1200-wattsaggregat har förtjänat sin Rekommenderar-utmärkelse, men i och med att tidigare aggregat i guiden inte har suttit på just den utmärkelsen ännu så är det ingen annan modell som knuffas bort från sin plats. Våra övriga rekommendationer kvarstår helt enkelt.

Medan vi har gott om nätaggregat kvar att lägga till i guiden så har det inte kommit mycket nya lanseringar på marknaden, utan merparten av de aggregat som finns tillgängliga är de modeller som släpptes förra året eller lanserades under CES i vintras. Vi kan räkna med flera nyheter under Computex  i juni, men tills vidare får vi fortsätta plöja igenom den uppsjö av produkter som redan finns till hands.

Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (700-900W) och här (1000W och uppåt).

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid