Corsair tar minneskylning till en ny nivå när man parar sina värsta DDR3-minne med ett peltierelement och vattenkylning. Vi tittar närmare på vad denna extrema kylning verkligen ger för effekter på RAM-minnen.


I slutet av 2008 lanserade Intel sin nya arkitektur, Nehalem, som skapade nya utmaningar för minnestillverkarna. Den nya arkitekturen stödjer en trekanalig minnesuppsättning till skillnad från andra arkitekturers tvåkanaliga vilket innebär att det nu krävs 3st minnesmoduler för att nå full prestanda. Inte nog med att man vill matcha tre stycken moduler, man måste också ta hänsyn till egenskaper hos den nya integrerade minneskontrollern.






När det gäller minnen är Corsair förståss med på banan som vanligt. I samband med lanseringen av Core i7 så har man introducerat ett antal trekanaliga minneskit i två olika serier, XMS3 Classic och Dominator. Dominator-serien har större kylflänsar och kretsar som är gjorda för högre frekvenser och det finns även ett fläktalternativ till några av dessa. Men det är inget av dessa kit vi ska testa idag, utan ett väldigt exklusivt minneskit som skeppas med Peltierkylning.

Låt oss presentera Corsair Dominator 1866C8 TEC.








Corsair slår definitivt på de stora trummorna med detta minneskit. Inte nog med att man bara utlovar aggresiva specifikationer så ingår det ett vattenkylt Peltier-block som ska hålla temperaturen i shack på modulerna. Vattenblocket kyls i sin tur av med Corsairs egna Nautilus-kylsystem som normalt sett levereras med vattenblock för processorer. Rent spontant kan man fundera på varför kylning av minnen är intressant överhuvudtaget. Normalt sett funderar man inte på värmeutvecklingen i minnen. Vissa har mer exklusiva kylflänsar än andra, vissa levereras med en fläktanordning, men hursomhelst så brukar dom fungera. Börjar man däremot plocka i ett antal moduler med hög densitet, höjjer spänningen och överklockar så kommer man upp i märkbara effekter. Precis som med det mesta när det kommer till överklockning så är lägre temperaturer önskvärt, och därav Corsairs lösning med Peltier och vattenblock.








En Peltier är en elektronisk komponent som skapar skillnad i temperatur när man kopplar en spänningskälla till den. Storleken på komponenten i detta fall är 40x40mm och matas med 12V via en vanlig 4-pin Molex. Med hjälp av spänningen så flyttas värmeenergi från ena sidan till andra sidan och ju svalare man lyckas hålla den varma sidan, dessto kallare blir den kalla. Den kalla sidan är alltså kopplad till kylflänsarna på minnet och den varma sidan till vattenblocket, som ser till att kyla av den. När det kommer till Peltiern har man definitivt inte snålat på krutet. Den har en specificerad effekt på runt 120W vilket bör ge rejält svala minnesmoduler. Vårt testexemplar levererades utan en temperaturkontroller som har till uppgift att tillse att modulerna inte blir för kalla så att kondens uppstår. Vi antar att denna kommer att reglera effekten i Peltier-elementet på ett smidigt sätt.








Vattenblocket levereras med 3/8″-anslutningar, vilket är det samma som Nautilus-kittet. Vi hade gärna sett att man hade använt sig av en gängad anslutning så att man själv hade kunnat byta till egna nipplar med önskad diameter. Nautilus-systemet består av en extern låda som inhyser pump, radiator och fläkt, allt för att minimera stora ingrepp i chassi och liknande.


Vi redovisar testsystemet.













































Testsystem
Hårdvara
Moderkort ASUS P6T Deluxe
Processorer Intel Core i7 Extreme Edition Q965
Minne Corsair Dominator TR3X3G1866C8D (3x1048MB)
Grafikkort Asus 9800GT Matrix
Nätaggregat Corsair HX1000
Mjukvara
Operativsystem Windows XP SP3
Drivrutiner Intel Chipet Driver 9.1.0.1005
nVidia Forceware 180.48
Testprogram
MemTest86+ 2.11
WinRAR 3.81
Cinebench 9.5



För att testa minnena vid olika konfigurationer använde vi oss av MemTest86+. MemTest körs inte under något operativsystem och kommunicerar direkt med minnet. Detta gör att testet går snabbt och man man exakthet kan testa hela minnet. Vi körde test #5 i minst 5 loopar vid stabila förhållanden i omgivningen. Minnena hade således nått sin jämviktstemperatur i det öppna systemet. Den lägsta spänningen vi valde att använda oss av var 1.66V, vilket egentligen är strax över de maximala 1.65V som Intel rekommenderar. Anledningen till just 1.66 var att Asus P6T Deluxe inte har en inställning som är just 1.65V, bara 1.64V och 1.66V.


Vi börjar med att testa hur minnena klockar vid inställningarna 7-7-7-21.







Just 7-7-7-21 verkar inte vara någon bra kombination för dessa minnen. Även fast vi matar dom med måttligt hälsosamma 2.0V så kommer vi bara strax över 1800DDR. Vi kan sammanfatta detta med att det troligen inte finns någon anledning att köra med dessa timings på denna plattform.


Nästa test är med inställningarna 8-8-8-24.







Med 8-8-8-24 börjar det hända grejer. De utlovade frekvenserna klaras med cirka 60MHz DDR marginal. Med 1.80V passeras DDR2000 och det finns fortfarande mer att hämta. Över DDR2000 kräver det att man skruvar upp QPI-spänningen så att minneskontrollern hänger med och upp emot DDR2100 var vi tvungna att ge så mycket som 1.65V för att få systemet stabilt. Över DDR2100 vid CAS8 helt utan fel är klart godkänt för ett par tidiga ingenjörsexemplar.

Minnena klockade runt 250MHz högre genom att gå från CAS7 till CAS8, men vi kan väl inte förvänta oss samma sak när vi går till 9-9-9-27?







Jodå, stort sett! Vid 1.66V skiljer det dryga 200MHz DDR mot CAS8. Efter det ser kurvan inte så spännande ut och anledningen är helt enkelt att vi inte lyckas få ut högre frekvenser vid dessa spänningar och temperaturer. 1.65V QPI är mycket för en 45nm process och troligen inte hållbart i längden med luftkylning. Det känns som att det definitivt finns mer att hämta i minnena.

Vi har än så länge inte använt oss av Peltier-elementet och minnena har legat på en temperatur strax under 40C. Låt oss se vad det kan göra i sammanhanget.








Montering av Peltierkylning går till genom att toppen av kylflänsarna på minnena skruvas av, följt av att man skruvar dit en metallplatta över alla tre minnesmodulerna. Sen monteras själva Peltiern mellan metallplattan och vattenblocket. Slutligen ser det ut som bilderna ovan.


För att undersöka i vilken utsträckning Peltiern gör nytta eller ej började vi köra MemTest innan Peltiern kopplades in, i en frekvens som var för hög för att vara felfri. Vid 39C, som var den högsta temperatur vi registrerade utan Peltiern, rapporterade MemTest ungefär 150 fel per runda av test #5. När Peltiern kopplades in började temperaturen sakta men säkert sjunka och vid 20C hade antalet fel sjunkit till runt 40. Vid under 10C rapporterade inte längre MemTest några fel.






För att påverkas av så få yttre faktorer som möjligt valde vi att använda inställningen 8-8-8-24 för att jämföra överklockningsgraden med och utan Peltiern. Det är inga markanta förändringar som det är frågan om, och om vi sätter det i relation till de tidigare resultaten erhåller vi följande tabell.

Skillnad i överklockningsgrad
8-8-8-24, [DDR MHz]
2.00V 10
1.90V 10
1.80V 12
1.70V 28
1.66V 42


Även om vi ser en positiv inverkan på överklockningsgraden vid lägre temperaturer så är det inte några banbrytande skillnader. Vårt testkit vi har fått utvärdera saknar en modul för att hålla kondensen i schack, vilket krävs för att inte förstöra minnena själva eller andra komponenter i systemet. Å ena sidan är det möjligt att få låga temperaturer med denna typ av kylning då det troligen blir avsevärt mycket varmare i en låda. Å andra sidan krävs ett vattensystem som ska kyla av den extra värmen Peltiern tillför.

Innan vi sammanfattar artikeln kör vi igenom några benchmarks.










Även fast MemTest rapporterar att minnena är felfria till över 1050MHz/2100DDR hade vi förhoppningen att kunna köra vissa testprogram ännu högre genom att tulla på stabiliteten. Detta visade sig vara lättare sagt än gjort och bland annat WinRAR protesterade vilt mot högre inställningar än vi kan se på bilden ovan. När väl WinRAR var nöjd med stabiliteten fick vi tydliga bevis på att vi har riktigt extrema bandbredder tack vare den trekanaliga minneskontrollern och en uppsättning överklockade minnen.

Vi sammanfattar våra erfarenheter på nästa sida.


Produkt

Det kit vi har haft möjlighet att utvärdera är som vi kan se på bilderna ett ingenjörsexemplar. Enligt Corsair så är denna design inte den slutgiltiga och vi antar att när denna produkt blir tillgänglig kommer den att likna Dominator GT som är en ny produktlinje. Ett kretskort för att hålla koll på temperaturen på minneskretsarna är också något som ska tillföras detta kit för att komplettera produkten. Lösningen på vattenblocket är helt klart godkänt och det går att ha allt från 2st till 6st minneskretsar kylda av samma vattenblock. För att installera flera minnen behöver man inte bryta vattenloopen vilket är fördelaktigt när man har ett vattenkylt system ihopsatt och läcktestat. Tycker man att Peltier är för mycket kan man helt enkelt plocka bort den och använda vattenblocket som vanligt.


Prestanda

Prestandamässigt är vi mycket nöjda med minnesmodulerna som klarar specifikationerna med marginal och tillåter långt högre frekvenser när spänningarna ökas. Minnena är specificerade till 1866C8 och våra överklockningstester visar att det är möjligt att nå så höga frekvenser som DDR2100 vid samma inställning och betydligt högre med ett snäpp mer avslappnade fördröjningar. Vattenblocket är väl dimensionerat för att klara av att kyla av både peltier och själva modulerna. Prestandaökningen med Peltier är inte speciellt stor, men de svalare temperaturerna kan vara mer användbart i ett inbyggt system.


Sammanfattning

Corsair har presenterat en innovativ lösning för att kyla minnen till en bra bit under rumstemperatur med hjälp av vattenkylning och Peltier. Lösningen är flexibel och går att använda på ett flertal av Corsairs nya minneskretsar och med allt från 2 till 6st moduler. Under våra tester har vi inte uppmätt några banbrytande prestandaökningar med Peltierelementet, men det är inte heller nödvändigt att aktivera denna, vilket är ytterligare ett tecken på flexibilitet. Minnena i sig har goda marginaler för överklockning och svarar bra på ökade spänningar. Ur ett större perspektiv så inser man lätt att man endast behöver vattenblock för processor och eventuellt grafikkort för att ha ett komplett vattenkylt system. Detta system är också väldigt lätt att installera utan några större ingrepp i ett chassi. Något som vi inte har fått någon uppgift på är vad priset till slut kommer att landa på. Rent spontant tror vi inte det kommer att bli något billigt system.












Corsair Dominator 1866C8
Positivt

+ Välklockande minneskretsar
+ Flexibelt vattenblock
+ Vattenkylning utan stora modifikationer



Negativt

– Ingen markant förbättring med Peltier


Vi vill tacka Corsair för att ha försett oss med utrustning till detta test.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid