Komponenter: Moderkort

Moderkortet får ses som lite av datorns ryggrad. Alla komponenter är kopplade till moderkortet som i sin tur förser komponenterna med den information/data som de behöver. Moderkortet är knutpunkten som förser komponenterna med dess nödvändiga information.

Det är inte svårt att förstå hur viktigt moderkortet är i en dator då alla andra komponenter i systemet påverkas och är beroende av dess funktion. Om något går fel med moderkortet kommer man garanterat att märka det och moderkortet är också den del i datorn som är jobbigast att byta ut då allt annat är kopplat till det.

Moderkortet är inte bara en viktig del för att undvika flaskhalsar i systemets prestanda utan man ska också vara nogrann med att kontrollera dess egenskaper, hårdvarustöd och eventuella integrerade komponenter. Det finns pengar att spara om man nöjer sig med t.ex. ett integrerat ljudkort.

Integrerade kretsar – mervärde eller?

Alla moderkort i dagsläget kommer med någon komponent integrerad direkt på moderkortet och de vanligaste är nätverks- och ljudkretsar. Du kan även hitta många moderkort med videoutgångar eftersom det blivit allt vanligare med integrerad grafik i dagens processorer.

Även om prestandan hos de integrerade komponenterna för det mesta inte når upp i samma standard som de externa lösningarna blir de bättre och bättre. Det kanske viktigast av allt är att du kan tjäna många kronor på att utnyttja de integrerade komponenterna istället för att lägga extra pengar på externa lösningar. För en ”vanlig” användare fungerar t.ex. de flesta integrerade nätverks- och ljudkretsar alldeles utmärkt.


ASRock X79 Extreme 9 – Socket LGA2011

asus
ASUS E45M1-I Deluxe

Anslutningar

Sedan finns det flera intressanta anslutningsgränssnitt som man gärna ska ha stöd för. USB är den vanligaste formen av externt anslutningsgränssnitt och med detta kan du koppla in mängder av produkter i samma sorts kontakt. Även FireWire är ett känt anslutningsgränssnitt som ofta används av bland annat externa hårddiskar, men det är främst Apple som nyttjar detta. Intels nya Thunderbolt-gränssnitt är på inkommande, men än så länge en ovanlig syn.

Det finns dessutom olika versioner av dessa, där USB 3.0 har höjt ribban väsentligt för överföringshastigheter mellan externa enheter och datorer. Desamma gäller Thunderbolt, men det är än så länge en exotisk produkt. Det är viktigt att hålla isär de olika versionerna. Även om de är kompatibla, kan du gå miste om mycket om du köper ett moderkort med gamla kretsar som inte stöder nyare gränssnitt.

Välj rätt sockel

Det som är helt klart viktigast är vilket system man vill satsa på, då man måste para ihop rätt moderkort med rätt processor. Så länge vi inte bara pratar om skillnader i klockfrekvens på en processor kommer man även behöva byta moderkortsplattform.

Det man får gå efter är helt enkelt vilket moderkort som har stöd för just din processor. Föga oväntat behöver man olika moderkort för olika processortillverkares produkter och det man i första hand får titta efter är vilken sockel processorn använder då man i regel väljer processor före moderkort.

Sockeln är den kontakt processorn har med moderkortet i form av ett antal metallpinnar (pins) som fästs i moderkortets processorsockel. Med processorer som har LGA-socket är det dock moderkortet som har dessa pins och undersidan på processorn har massor med kontaktytor som matchar dessa pinnar.


ASUS F1A75-I Deluxe


Gigabyte GA-990FX-UD7

Detta är första steget för att hitta rätt moderkort, men sedan finns det ofta flera olika processormodeller som använder samma processorsockel. Det som kan skilja mellan processorer är ganska mycket, allt från klockfrekvensen på processorns buss eller fysiska element inuti kretsen. Det innebär tyvärr att till synes lika moderkort kan ha olika processorstöd eftersom de har olika styrkretsar. Styrkretsen är själva navet på moderkortet och det avgör vilka processorer som fungerar med moderkortet.

Det betyder t.ex. att alla Socket 775-processorer inte är kompatibla med alla Socket 775-moderkort, vilket kan sätta ytterligare griller i huvudet på en oerfaren datoranvändare. Att göra en lista över alla äldre och aktuella chipset och vilka processormodeller de stöder skulle ta upp mer plats än vi har tillgång till och den skulle dessutom ganska snabbt bli inaktuell. Så för er som undrar över vilka modeller som fungerar med vilka chipset hänvisar vi till forumet eller våra senaste recensioner.

Det tar dock inte slut där utan en processor med till synes samma namn kan vara väldigt olika då de kan ha olika kärnor (innehåll). En kärna är själva innanmätet av processorn. Den innehåller instruktionerna för hur processorn ska hantera all data som strömmar igenom den. Ett exempel är Pentium 4 som först kom med en kärna som kallades Willamette. Willamette ersattes av Northwood som sedan fasades ut för Prescott som blev den sista, men alla hette Pentium 4. Skillnaderna mellan dessa var tyvärr större än man kunde tro och krävde ibland ett moderkortsbyte för att det skulle fungera.


Zotac H67-ITX WiFi

Än en gång, att skriva en lista över alla kärnor som släppts skulle även det ta alldeles för mycket plats och den skulle snabbt bli inaktuell. Forumet är en bra plats att fråga om just vilken processor som är bäst för ditt system just nu.

Ett moderkort är byggt kring en styrkrets som ofta är uppdelad i vad som kallas en nordbrygga och en sydbrygga. Nordbryggan tar hand om den övre delen av moderkortet med processorn i centrum och sydbryggan tar hand om lagringsenheter och annan datatrafik. I våra moderkortsrecensioner kan ni hitta mer detaljerad information om ett moderkorts specifika uppbyggnad och ingående fakta och omdöme för det testade moderkortet.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?