Strömförbrukning

energi

Strömförbrukning
Testmetod: Mätning av systemets totala effektförbrukning från vägguttaget.
Tester: Spelbelastning: Högsta förbrukning under 15 minuter Battlefield 3 benchmark
Utan belastning: Minsta förbrukning 5 minuters vila på Windows 7-skrivbord
Kommentar: Grafikkortets förbrukning är endast en del i den totala systemförbrukningen men med samma test och identiska testplattformar är det bara grafikkortet som påverkar den slutgiltiga förbrukningen.
Testutrustning: Voltcraft Energy Monitor 3000

Uppdaterat testförfarande för temperatur, ljudnivå och effektförbrukning

Vi har under hösten introducerat ett nytt testupplägg för att mäta temperaturer, effektförbrukning och ljudnivå på grafikkort i testlabbet. Dessa tester körs numera i ett dedikerat testsystem byggt för att på bästa sätt simulera traditionella användning samtidigt som det ger mer precisa och jämförbara mätvärden. De detaljerade specifikationerna för systemet hittar du på testsystemsidan i artikeln.

Alla grafikkort testas i ett slutet datorchassi med idel tysta komponenter där systemets ljudnivå vid vila ligger endast en halv decibel över rummets genrellt låga ljudnivå. Mätningarna som utförs görs konsekvent på samma sätt och ordning;

  1. 15 minuter tung belastning i spelet Battlefield 3 vid 1 920 x 1 080 pixlars upplösning med maximala grafikinställningar.
  2. Mätning av maximal effektförbrukning (för hela systemet utan skärm), högsta temperatur och högsta ljudnivå under testets gång.
  3. 5 minuter av vila i Windows-skrivbord.
  4. Efterföljs av mätningar för effektförbrukning, temperatur och ljudnivå vid vila.

Dessa nya mätvärden går INTE att jämföra med förgående tester och vi väljer därför att dela upp testresultaten. Vi börjar med våra nya värden på de kort vi testat under hösten. Där har vi även tagit med flera modeller från de tidigare tester vi utfört och som på det sätt kan användas som referenspunkter mot de äldre testdiagrammen ni hittar längst ner på sidan.

power_idle

Förutom de äldre skräckexemplen GTX 580 och HD 5870 hålls strömförbrukningen ganska väl i schack för samtliga modeller i vila. Nvidia fortsätter visa att de har något bättre pli på sina kort i det här fallet, medan AMD:s kort springer iväg lite mer.

power_bf3

Nvidia GTX 660 och 650 Ti Boost fortsätter hålla hårt i placeringen som de strömsnålaste korten under belastning, men det märks att AMD Radeon R9 270 och 270X har blivit bättre på att jämna ut spelplanen. De mest överklockade varianterna drar dock som väntat mer ström och ligger i linje med det dyrare Nvidia-korten ur GTX 760-serien. Överlag ligger belastningen för den här prisklassen omkring 300 watt tillsammans med testsystemet.

Effektförbrukningstester – 2013-08-24 (Ej jämförbara med ovanstående)

idle_power_new

Strömförbrukningen utan belastning vid Windows-skrivbord är i sedvanlig ordning låg över alla kort. Det är endast Gigabytes maffiga HD7950-kort som drar iväg något men fortfarande inga skillnader som lär märkas varken i elräkningen eller systemets temperaturer.

idle_power_new

Vid tung belastning i Battlefield 3 börjar det däremot hända saker och här ser vi tydligt hur de olika grafikkortens prestanda skalar med energiförbrukningen. Tydligt är också att Nvidias GK104 GPU med sina betydligt färre transistorer klarar sig mycket bättre än AMD:s Tahiti Pro GPU där HD7950-korten drar iväg en hel del trots likvärdig prestanda i Dice populära actionlir. MSI GTX760 Hawk imponerar med typisk GTX760-förbrukning trots sin rejäla fabriksöverklockning.

Effektförbrukningstester – 2013-07-19 (Ej jämförbara med ovanstående)

idle_power

Ser vi till strömförbrukningen utan belastning finns det egentligen inte särskilt mycket att säga. Dagens grafikkort har så pass effektiva strömsparfunktioner att skillnaderna mellan korten som högst blir marginella. Förutom Sapphires HD 7950-kort som springer iväg några extra watt skiljer det endast 10-15 watt mellan testsystemen och det ska till en rejält skral ekonomi för att märka va de skillnaderna på elräkningen. Notera att vi inte gjort några tester med AMD:s Zerocore-teknik som när skärmen släcks kan sänka förbrukningen på Radeon HD 7000-familjen ytterligare några watt.

bf3_power

Desto mer intressant blir det när vi går över till Battlefield 3 och laddar på med tung belastning. Här drar även processorn i testsystemet en hel del effekt men det går fortfarande att se ett tydligt mönster. Först och främst kan vi konstatera att AMD:s Tahiti Pro-grafikkrets är den klart mest strömhungriga. Förutom det relativt lågt klockade Powercolor-kortet är det Radeon HD 7950-korten som ligger i toppen.

Men värst är faktiskt Club3D HD7870 Joker följt av Powercolors HD 7870 Myst Edition. De två kort som baseras på den udda grafikkretsen Tahiti LE. Denna transistorstinna grafikkrets tillsammans med rejäla överklockningar är en horribel kombination för energiförbrukningen och trots att korten presterar sämre än HD 7950-serien drar de mer ström.

valley_power

I Valley benchmark är det mer fokus på just GPU-belastning och här är ett test där Nvidia generellt presterar bättre än AMD. Det betyder mer använda resurser och generellt något högre förbrukning. Trots detta är det AMD-korten som fortsätter att dra mest ström även om exempelvis de vanliga Radeon HD 7870-korten med Pitcairn XT-grafikkretsar står sig väl mot GTX 660 och GTX 660 Ti samtidigt som Radeon HD 7850-modellerna drar minst energi av alla kort.

Återigen ser vi ett typiskt mönster där effektförbrukningen ökar hyfsat linjärt med prestandan och prislappen. Undantaget är de två Tahiti LE-baserade Radeon HD 7870-modellerna som närmast skämmer ut sig med oförsvarbart hög energiförbrukning.

Innehåll

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Daniel AhlqvistAnton KarmehedTripptrapptrullLusläsarenZoolut1oN Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Ja herrejävlar, det blev några sidor till slut 😀

David.W
Gäst
David.W

Helt tokigt vilket gedigt arbete du har lagt ner. Otroligt!
Sinnessjuk arbetskapacitet du har.
Riktigt bra guide utöver det också. Tack!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Nu får du ta lite semester efter detta 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Grymt jobbat anton! Nu vet jag i alla fall vilket kort jag ska rekomendera till alla som frågar 😉

Hampans
Gäst
Hampans

Kanon jobb, mycket läsvärt.
En liten fråga bara, kommer ni även att göra en liknande guide på det dyrare segmentet?
Bra jobbat!

Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN
Zoolut1oN
Gäst
Zoolut1oN

Fantastisk snabb respons 🙂 Sådant gillar vi…Keep up the good work…

Lusläsaren
Gäst
Lusläsaren

Hmm, trist att ni har så dålig kvalite på innehållet. Flera kort saknas i de olika diagrammen. Gör om, gör rätt!

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Är det inte dags att uppdatera guiden nu med de grafikkort som testades vid nyår?

Daniel Ahlqvist
Gäst
Daniel Ahlqvist

Bra jobb med guiden! Det hade dock varit intressant att se om GTX 960 korten med 4GB gör någon prestandamässig vinst jämfört med syskonen som bara har 2GB. Har försökt att hitta recensioner av 4GB korten och inte hittat det någonstans.