Temperaturer och ljudnivå

energi

Temperatur och ljudnivå
Testmetod: Mätning av högsta temperatur på grafikkretsen samt kortets maximala ljudnivå.
Tester: Tung belastning: Högsta temperatur och ljudnivå under 15 minuter Battlefield 3 benchmark.
Kommentar: Vi mäter endast temperatur och ljudnivå vid belastning då alla testade kort går så svalt och tyst vid vila att felmarginalen oftast blir den största särskiljaren mellan korten.
Testutrustning: Decibelmätare
MSI Afterburner (avläsning av temperatur)

Grafikkortskylaren är idag en av de få stora skillnaderna mellan olika grafikkort baserade på samma GPU. För att hantera en effektförbrukning på upp mot 300 watt som dagens premiumgrafikkort kan sluka krävs det både rejäla flänsar och effektiva fläktar.

Samtidigt som vi ställer höga krav på kylningskapaciteten har vi nästan ännu större krav på kylarnas generella effektivitet. Vi eftersträvar det bästa av två världar, låga drifttemperaturer och låg ljudnivå. Vi kikar närmare på de testade korten för att se hur de klarar sig i detta förfarande.

temps

Vi ser ett ganska tydligt mönster i våra temperaturtester. Inte helt oväntat är det de generellt sätt strömsnålare GeForce GTX 680-grafikkorten som registrerar de lägsta temperaturerna. Desto mindre effekt, desto mindre värmeenergi, vilket resulterar i mindre belastning på själva kylaren.

Det är solklart att alla våra testade kort har betydligt effektivare kylare än de referenskylare som AMD och Nvidia använder sig av.

Ljudnivå

Temperaturerna är tämligen ointressanta utan att väga dem mot ljudnivån. Vi vill som sagt se det bästa av två världar och ett grafikkort med låga temperaturer men en skrikande fläkt gör ingen glad, för den delen inte heller det omvända.

sound

Det första vi kan konstatera är att referenskorten från både AMD och Nvidia är ganska sorgliga historier jämfört med de eftermarknadskylare som deras partners levererar. AMD:s strömhungriga referenskort är helt klart värst även om Sapphire med sin Lethal Bios använder en i våra öron helt för aggressiv fläktprofil.

Guldkornen hittar vi som väntat i GeForce GTX 680-familjen där inte minst Gigabytes överklockade kort imponerar stort. Lägst temperaturer och lägst ljudnivå är ett svårslaget facit och visar att den bastanta kylflänsen och de tre stora fläktarna verkligen gör ett mycket gott jobb.

Även GTX 680-korten från Asus, MSI och POV/TGT visar på fina förhållande av låga temperaturer och ljudnivå.

Noterbart är att alla kort med en ljudnivå runt 45 decibel trots allt ska räknas som förhållandevis tysta. Bland AMD-korten ser vi att både Asus Matrix och Sapphires Toxic kort ger låga temperaturer och även behaglig ljudnivå. Kort som för övrigt drar 30-50 watt mer än de GTX 680-baserade konkurrenterna, något som sätter betydligt större press på kylarlösningen.

Coil whine – ett svårfångat störmoment

Coil whine eller coil noise som det även kallas är ett fenomen som ganska ofta uppstår i grafikkort. Resultatet är ett tjutande ljud från systemet som beror på resonansfrekvenser i spolar på grafikkorten. Ljudet kan bäst liknas vid ett tjutande och är i värsta fall tydligt hörbart över fläktljud och andra ljudkällor i ditt system.

Problemet med coil whine är att mängden beror bland annat på vilken kombination av grafikkort och nätdel du använder, men även att det åtminstone med vår mätutrustning är omöjligt att fånga ordentligt i en decibelmätning.

Coil-whine är som tydligast i höga bildfrekvenser och är inte sällan mest påtagligt i vissa spelmenyer och liknande där frekvenserna ofta ligger på flera hundra bildrutor per sekund. En solid kretskortsdesign och högkvalitativa spolar kan minska risken för coil whine och det är något vi försökt kvantifisera under våra tester.

coilsEvga GTX 680 Classified har en påkostad spänningsdel och spolarna är föredömligt tysta i våra tester.

Utan att kunna ge regelrätta mätningar för coil whine i våra tester har vi skrivit noteringar för den upplevda nivån av coil whine för varje testat grafikkort. Som ovetenskapliga mätningar ska dessa omdömen tas med en nypa salt, men coil whine är trots allt ett fenomen som kan förstöra hela upplevelsen av ett i övrigt riktigt tyst grafikkort – med andra ord väl värt att belysa.

Under våra omdömen hittar ni en samlingstabell för alla grafikkorten där vi även matat in den upplevda coil whine-nivån för varje testat kort, av fenomenets något nyckfulla natur mer som en brasklapp än något annat. Särskilt då våra testnätdelar, Corsair AX1200, fått en del klagomål för deras tendens till att frammana coil-whine.

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anton KarmehedBirksanjoraMarquzzdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia ”The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst
CHARLEY MACHICOTE

dam that card is thin

McKinley
Medlem
McKinley

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst
wasp

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

daniel
Medlem
daniel

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, ”
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Medlem
anjora

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall ”radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Medlem
Birks

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
Medlem
Birks

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.