MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB

MSI_GTX970_Gaming_01

MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB
Krets GM204
Cuda-kärnor 1 664 st.
GPU-frekvens Standard – 1 114 MHz (Referens GTX970 – 1 050 MHz)
OC – 1 140 MHz (Referens GTX970 – 1 050 MHz)
Boostfrekvens Standard – 1 253 MHz (Referens GTX970 – 1 178 MHz)
OC- 1 279 MHz (Referens GTX970 – 1 178 MHz)
Grafikminne 4 GB GDDR5 (Referens GTX970 – 4 GB)
Minnesbuss 256-bit (Referens GTX970 – 256-bit)
Minnesfrekvens 7 012 MHz effektivt (Referens GTX970: 7 012 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2
Strömförsörjning 1 x 8 pin
Längd 267 mm

MSI satsar också på ett egetkomponerat kort för att hedra den nya Maxwell-kretsen och GTX 970 Gaming kommer inte bara med spetsade klockfrekvenser utan även med en helt ny och efterlängtad kylare – Twin Frozr V.

Börjar vi med klockfrekvenserna är MSI något mer finurliga än sina konkurrenter och förser GTX 970 Gaming med tre olika prestandaprofiler. Vi testar kortet med standardprofilen som är aktiverad på kortet från butikshyllan där basfrekvesen står på 1 114 megahertz och boostfrekvensen på 1 253 megahertz. Det kan jämföras med referensmodellens 1 050 resp. 1 178 megahertz och är samma frekvenser som används av Asus GTX 970 Strix. Med hjälp av MSI:s egna Gaming App kan man däremot ställa om till OC-profilen som ökar frekvenserna till 1 140 resp. 1 279 megahertz för ytterligare en liten prestandaboost. Det 4 gigabyte stora GDDR5-minnet arbetar oavsett i referenshastigheten 7 012 megahertz över sin 256-bit minnesbuss.

MSI_GTX970_Gaming_02

Den största nyheten med MSI GTX 970 Gaming är utan tvivel grafikkortskylaren. MSI har imponerat med sin Twin Frozr-serie och här får vi se femte generationens modell som lovar än bättre prestanda. Kylaren är rejält tilltagen på höjden med sina två 10 millimeters fläktar men är samtidigt förhållandevis kort. Två tjocka 8 millimeters värmeledningsröd i nickelpläterad koppar leder värmen till den stora aluminiumflänsen som sedan kyls av kortet stvå Torx-fläktar. Fläktarna ska ge upp till 19 procent bättre luftflöde och lägre ljudnivå än traditionella fläktar samtidigt som luftflödet ska ledas direkt mot värmeledningsrören för maximal prestanda.

MSI låter även fläktarna jobba oberoende av varandra för att kyla GPU och spänningsdel efter behov, vid temperaturer under 50 grader celsius stängs även fläktarna av för helt passiv och ljudlös drift. Fläktarna kan även styras individuellt av användaren med hjälp av MSI:s egen mjukvara.

MSI_GTX970_Gaming_03 MSI_GTX970_Gaming_04
MSI_GTX970_Gaming_06

MSI_GTX970_Gaming_07

Även om MSI:s kort tar upp två expansionsplatser är det något tunnare än traditionellt för att ge bättre luftflöde och lättare installation vid SLI-konfigurationer. Noterbart är också att även om kortet är relativt högt är det samtidigt förhållandevis kort med en längd på 267 millimeter – vilket gör att detta kort bör få plats i de flesta chassi förutom riktigt trånga ITX-varianter. Skärmanslutningarna är den gamla klassiska uppsättningen från Nvidia med två DVI, en Displayport och en HDMI. Även här är det vär att nämna stödet för HDMI 2.0 specifikationen som möjliggör ultrahd/4K-upplösning vid 60 hertz.

Geforce GTX 970 Gaming kommer även med sitt eget kretskort där MSI använder sig av så kallade military class 4 komponenter vilket i korthet betyder mer påkostade spolar och kondensatorer samt en kraftfullare spänningsdel. Kortet har utrustats med dubbla 6-pins strömkontakter som vänts om för att underlätta installationen av strömkablarna.

MSI_GTX970_Gaming_09

MSI Geforce GTX 970 Gaming är förvisso ett ganska högt grafikkort med sina stora fläktar och rejäla aluminiumfläns men det är sällan ett lika stort problem som längden där MSI faktiskt presenterar det kortaste 970-kortet i skrivande stund.

Förutom de klassiska kablarna som följer med grafikkortet har MSI även satsat på lite mervärde och extra marknadsföring genom att skeppa sitt kort med en musmatta. Den ganska stora mattan har microfibers underlag för musen ett rejält foto med MSI:s nya grafikkort och Twin Frozr V-kylare. Musmattan är dock bara ett begränsat erbjudande och utvecklas tillsammans med Steelseries men är en extra bonus för köpsugna komponenter. Med följer även mjukvara för att ändra mellan klockfrekvensprofilerna, justera fläkthastigheter och överklockning genom MSI Afterburner.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
GamingexsperionsMarkus KgfhghheatmAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zy
Gäst
Zy

Lutar åt ett gigabyte.
Kommer ni testa EVGA, Gainward och Zotac med? 🙂

LH
Gäst
LH

Synd att ni inte testade alla andra märken. Alla älskar ju EVGA… EVGA du saknas!

Tripprapptrull
Gäst
Tripprapptrull

Fråga: Hur kan Asus Strix låta mer i vila än något annat kort? Kortets fläktar ska ju stå still vid låga temperaturer. Borde inte kortet då få värde noll dBa i tabellen för Sound Level-Idle?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Jättekul, det är ju typ dessa tre jag funderat på. Jaga gärna på andra tillverkare också så ni får testa fler 970.

Däremot, era grafer, snälla. Jag vet att det har varit uppe på tapeten förut, men markera ut de kort ni testar tydligare med t.ex. staplar i unika färger och/eller texten fet eller annan färg. Skitdrygt att sitta och leta som en tok hela tiden.

Annars jättebra test, innehöll precis den information som jag är ute efter.

Zy
Gäst
Zy

Skulle gärna vilja se hur Zotac 970 Amp Extreme står sig mot Gigabyte 970 G1 gaming.

heatm
Gäst
heatm

Bra test och det kan nu kanske äntligen vara dags att kasta ut mitt 7870 ur burken. Men, som jag antar att andra sagt, FIXA graferna! Helt omöjligt att se på en mobiltelefon.

gfhgh
Gäst

😀 😀 😳 😳 😳 😳 😳 😳 😳

Markus K
Gäst
Markus K

Känns som valet faller på ASUS då er motivering ej stämmer längre.
”Nackdelar:
– Omotiverat hög prislapp”
Står nu att de är billigast av dessa tre alternativen. 😉

Andreas
Medlem
Andreas

Jasså!! Vad ska man ta mellan MSI gtx 970 gaming och gigabyte gtx 970 g1 gaming, om man ser till att mitt chassi är ett NZXT LEXA s och att jag spela högupplösta spel, världigt ofta från 10.00 till 22:00. Så vilket av dessa två allternativ skulle ni rekomenderat mig? Men trevligt att se så bra resultat