Under 2013 utannonserade Nvidia deras patenterade teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens på skärmar: G-sync. Det dröjde dock ändå till 2014 innan någon skärm med G-sync släpptes – då handlade det om upplösning i 1440p och under. Nu är det dags för ett nytt kapitel i G-sync:s historia – Vi testar Acer XB280HK, en 4K-skärm med G-sync.

Den heliga graalen av skärmar kan för många gamers sammafattas med tre egenskaper; en hög upplösning i 4K-klassen, en IPS-panel för bäst färgåtergivning och G-sync för dynamsik uppdateringsfrekvens. Acer XB280HK uppfyller två av dessa tre aspekter. Vi pratar om en 28-tums TN-panel i 4K med G-sync.

XB280HK

Acer XB280HK
Storlek 28 tum
Paneltyp TN
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Uppdateringsfrekvens 1 ms (grått-till-grått)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
Ljud Nej
USB 4 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x USB 3.0 A-B
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se

Acer är först ut på marknaden med en så pass högupplöst skärm med Nvidias G-syncteknik och fyller ett tomrum som funnits sedan G-sync lanserades. Detta möjliggör för hög produktivtet och suverän gaming på samma skärm, något som varit delat i två läger tidigare. Priset landar i skrivande stund på runt 6 000 kronor vilket är där vi förväntar oss att en sådan här skärm ska ligga i dagsläget.

Gaming och 4K – det bästa av två världar?

När det kommer till gaming får skärmen verkligen glänsa tack vare sin G-syncmodul. Gaming i 4K associeras ofta med höga prestandakrav och låg bildfrekvens. G-sync gör det möjligt att få ut total glädje ur sitt spel även om FPS-mätaren går under 60. Även vid omkring 40 bildrutor per sekund är flytet märkbart bättre än hos vanliga gamingskärmar. Detta betyder att man kan klara sig på grafikkort som inte ligger i absoluta prestandatoppen och ändå kunna spela i 4K.

Rent ergonomiskt sitter XB280HK väldigt väl på skrivbordet och har alla justeringsmöjligheter som borde finnas på en skärm i den här prisklassen. Detta gör det lätt att hitta den perfekta inställningen för skärmen beroende på hur den står, vilket är extra hjälpsamt eftersom betraktningsvinklarna inte är perfekta.

images/labswedish/artiklar/Monitorer/Acer_XB280HK/largethumbnails/XB280HK_back.jpg

Tack vare 4K-upplösningen är XB280HK suverän i skrivbordsanvändning, arbetsytan gör det möjligt att arbeta med flera dokument uppe samtidigt som man bibehåller läsbarheten. En annan fördel med upplösningen är att man kan dra full nytta av det film-material i 4K som finns ute, något som måste upplevas personligen för att man ska förstå storheten i det. Skärmen lämpar sig även för grafisk arbete på amatörnivå trots sin TN-panel.

XB280HK_tilt

Skärm Okalibrerat medelvärde Okalibrerat maxvärde Kalibrerat medelvärde Kalibrerat maxvärde
Acer XB280HK 2,6 5,7 1,8 5,0
Asus Swift PG278Q 3,0 6,3 2,7 5,8

När det gäller färgåtergivningen för skärmen så uppmätte vi väldigt bra siffror för att vara en TN-panel. I standardutförande fick vi ett deltaE-medelvärde på 2,6, vilket är helt okej men inte jättebra. Efter kalibrering sjönk dock den siffran till ett deltaE-medelvärde på 1,8, vilket får sägas vara väldigt bra för en TN-panel.

Vid mätning av skärmens strömförbrukning kunde vi observera värden på 34 respektive 35 watt vid skrivbordsanvändande och filmtittande. En udda siffra visar sig dock vid mätning i standby-läge, skärmen drar hela 16 watt vid inaktivitet. Detta är ganska långt ifrån de specificerade 0,4 watt som Acer skriver på sin webbplats. Om detta är på grund av G-syncmodulen eller någonting annat kan vi dock inte svara på i dagsläget.

Summering

Vi har redan inlett 2015 med ett par riktigt intressanta skärmar, och 4K står än så länge verkligen i fokus. Just Acers spelskärm har i och med G-syncstödet ett trumfkort över övriga 4K-skärmar vi testat hittills för just spelande, och vi hoppas på att få se fler liknande lösningar under de kommande månaderna. För att läsa mer om hur XB280HK står sig mot konkurrensen kan du ta en titt i Svenska bildskärmsguiden, men ett sammanfattat omdöme följer här nedanför.

images/labswedish/artiklar/Monitorer/Acer_XB280HK/largethumbnails/XB280HK_award.jpg

”Acer XB280HK är den första skärmen i världen av sitt slag, 4K-upplösning med G-sync. Den höga upplösningen möjliggör suverän produktivitet och G-sync möjliggör suverän gaming. Denna kombinationen är en som vi inte har träffat på innan. TN-panelen som sitter i skärmen är av toppklass och även om den inte kan mäta sig med IPS-paneler så har den ändå väldigt bra färgåtergivning. Justeringsmöjligheterna för skärmen är även de i toppklass, med stöd för höjning/sänkning, lutning, vridning och pivot.

Där XB280HK faller lite är betrakningsvinklarna som får betraktas som medelmåttiga, även om justeringsmöjligheterna kompenserar för detta. Plastramen runt skärmen är i det tjockaste laget vilket gör att den inte lämpar sig jättebra för flerskärmslösningar. Vårt testexemplar lider av lite ljusblödning men inte mer än vad som är normalt för TN-paneler.

Prismässigt ligger den där man kan förvänta sig att en G-sync skärm med dessa egenskaperna ska vara. Men en prislapp på runt 6 000 kronor är XB280HK dock inte för alla. Men för den som letar efter en högupplöst skärm för produktivitet som samtidigt är riktigt bra att spela på finns där i skrivande stund bara ett val, och det gör Acer XB280HK till ett bra köp” – Svenska bildskärmsguiden 2015-02-20

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska bildskärmsguiden

I vår kommer det hända mycket på skärmfronten. Bland annat är där fler G-sync modeller från bland annat Acer och BenQ på ingång. Utöver detta är skärmar med AMD:s egna teknik för dynamiska uppdateringsfrekvenser, Freesync, på väg till butiker. Detta kommer sätta extra press på Nvidia vilket nog ser till att det kommer bli en intressant tid i skärmarnas värld en tid framöver.

OBS! Samtidigt vill vi ge en uppdatering om utmärkelserna i vår guide. Dels kniper Acers nya skärm en Bra Köp-utmärkelse i guiden, men vi har även behövt revidera en tidigare utmärkelse. Det rör sig om AOC U2868PQU som vi tidigare gett beröm för dess breda funktionsutbud till ett rimligt pris. Efter att vi stött på problem med flera testexemplar när de använts med Displayport har vi nu fått hålla tillbaka vår tidigare utmärkelse. Vi är i kontakt med AOC för att undersöka utsträckningen och en eventuell lösning på problemen, men innan det är utrett kan vi inte ge en allmän rekommendation till U2868PQU.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
xemacsMagnus JonassonMASSSWEDE Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus
Medlem
Magnus

28″ alldeles för litet för 4K

Magnus Jonasson
Gäst
Magnus Jonasson

Köpte första exet när skärmen kom i November. Två månader senare gick den sönder, och är nu inne på service: fick problem med horisontellt flimmer men linjer och hoppande bild.

Produktionskvalitet? Barnsjukdomar? 😕

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”MASSSWEDE”]28″ alldeles för litet för 4K[/quote]

Håller med. Har en 28″ 4k skärm på jobbet och den skulle gärna få vara större.