Slutsats och rekommendationer

Att Intel lanserar Skylake så pass tätt inpå Broadwell innebär inte bara ett lite förvirrande utbud för konsumenter, det innebär också en del svårigheter när det kommer till vad vi kan rekommendera om du planerar en uppgradering år 2015. Vi har vid det här laget blivit vana vid att nya processorgenerationer inte levererar revolutionerande prestandaökningar, den tiden är helt enkelt förbi.

Om vi börjar med vad vi gillar med Skylake som arkitektur och serie kan listan göras lång. Processnoden på 14 nanometer är väldigt energieffektiv och det märks att Intel har lyckats krama ut ytterligare lite mer prestanda per watt jämfört med Broadwell, även om Broadwell fortfarande är kung av energieffektivitet när vi tar med den integrerade grafikkretsen i beräkningen. I den absoluta merparten av våra tester levererar Skylake som utlovat upp till 10 procent bättre prestanda än motsvarande processorer ur Haswell-familjen – i ett fåtal tester lyckas dock föregångaren leverera bättre resultat, troligtvis tack vare högre turbofrekvenser vid enkeltrådad belastning.

Tuff konkurrens från Broadwell

Även om det är Skylake som tar strålkastarljuset i den här artikeln och som är den serie som Intel vill marknadsföra hårdast så är det inte Skylake som varit den verkliga uppstickaren i det här testet. Mest imponerade är vi istället av en annan processor som släpptes under ganska tysta omständigheter tidigare den här sommaren: Intel Core i7-5775C.

tri_cpu

Det är förståeligt från Intels sida att de vill framhäva Skylake som inneburit mycket arbete för att ta fram en ny arkitektur, för att inte tala om att Intel såklart gärna ser att användarna även uppgraderar till den nya Z170-styrkretsen. När vi väl ställer Skylake mot Haswell och Broadwell blir vi dock imponerade över hur Intel har lyckats finslipa sistnämnda.

Dels sopar Broadwell mer eller mindre banan med all konkurrens med sin integrerade Iris Pro-grafikkrets, både i spel- och GPGPU-sammanhang. Därtill får vi konstatera att Broadwell ger riktigt imponerande prestanda per watt – trots ett TDP på bara 65 watt har I7-5775C inga problem att brottas med syskonen på 80 – 90 watt, och leverar bra prestanda både enkel- och flertrådat. Det gör den här processorn till en av Intels mest intressanta lanseringar på länge, inte minst om du sitter på ett Z97-system och överväger en energieffektiv uppgradering och vill få ut så mycket IGP-prestanda som möjligt – exempelvis är det här en riktigt intressant processor för dig som vill bygga en riktigt kraftfull HTPC eller en annan kompakt prestandadator.

En fröjd för överklockare

Värt att notera är att Skylake inte lider av några märkbara värmeproblem, vilket i varierande utsträckning har varit fallet med flera av Intels processorer sedan Ivy Bridge-familjen. Ett troligt skäl till den väl fungerande värmehanteringen är att spänningsregulatorerna numera har flyttat ut utanför processorn, även om vi kommer behöva vänta ett tag till innan Intel bekräftar den saken. Tyvärr har vi fått väldigt sparsamt med teknisk information om Skylake som arkitektur inför den här lanseringen, så vi kan fortfarande bara spekulera om flera av förändringarna.

socketmount

Överklockningsentusiaster kan glädjas åt att både Core i5-6600K och Core i7-6700K gladerligen låter sig pressas en bra bit över sin fabriksspecifikation. Vårt exemplar av i5-modellen lyckades nå en basfrekvens på 4,6 gigahertz medan i7-6700K spelar i ungefär samma liga med 4,7 gigahertz – riktigt bra resultat med luftkylning, och rimligtvis bör det gå förhållandevis enkelt att nå ännu högre med mer exotiska kylningslösningar. Därtill innebär DDR4-minnet nya utmaningar för överklockare, och det går numera att få mer kontroll över den exakta frekvensen på processorn genom att öka BCLK-värdet direkt – överklockare har med andra ord mycket att se fram emot med Intels nya processorserie.

Trots en imponerande meritlista finns det flera frågetecken för en spekulerande konsument. Det är inte AMD:s utbud som bör få dig att tveka inför ett köp i nuläget, ingenting som det röda laget har att erbjuda i vare sig APU- eller FX-sortimentet rår på Skylake om det är prestanda och energieffektivitet du prioriterar. Snarare är frågan huruvida de skillnader som finns gentemot Haswell, Broadwell eller Haswell-E är tillräckliga för att motivera en övergång till en ny plattform som kommer innebära köp av nytt moderkort och, med största sannolikhet, nytt påkostat minne.

Ska du bygga ett helt nytt system kan det definitivt vara värt att kika på Skylake; det finns gott om trevliga tekniker som introduceras med Sunrise Point som plattform, däribland ett mer utbrett stöd för USB 3.1 och mer framtidssäkert DDR4-minne. Frågan du bör ställa dig där är dock om det inte kan vara värt att lägga ytterligare några kronor på den entusiastinriktade Haswell-E-plattformen, åtminstone om flertrådad prestanda och minnesbandbredd är vad du prioriterar högst.

Tveksam uppgradering för Z97-användare

Sitter du däremot redan på ett Z97-system med Haswell eller Haswell Refresh är det inte lika lätt att motivera en uppgradering. Skylake leder i CPU-prestanda över motsvarande Haswell-processorer, men en uppgradering kommer innebära att du behöver lägga ytterligare tusenlappar på dels nytt moderkort och dels nytt minne. Skylake innebär även högre prestanda med integrerad grafik, men är det av högsta prioritet får nykomlingen se sig slagen av Broadwell-baserade i7-5775C. Med sistnämnda får du en betydligt kraftfullare grafikkrets i ett paket som är kompatibelt med ditt nuvarande Z97-moderkort och samtidigt drar mindre ström än såväl Skylake som Devil’s Canyon. Den kretsen kostar några hundralappar mer än Skylake-modellerna, men å andra sidan sparar du in en avsevärd slant på att återanvända moderkort och minne.

Med det sagt är Intel Core i5-6600K och Core i7-6700K riktigt bra processorer, och tillhör plattformar med gott om nya godsaker för entusiater och överklockare i nedre entusiastklassen och övre konsumentklassen – förutom att prissättningen kan göra det svårt att motivera en uppgradering från Z97 kvarstår faktum att det här är bland det vassaste du hittar i processorväg idag. Även om just de här två processorerna riktas mot en något nischad målgrupp bådar det gott för den kommande våg av kringliggande processormodeller i lägre prisklass som förväntas dyka upp under sensommaren och hösten.

Intel Core i7-6700K

Intel Core i7-6700K
8.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelLGA-1151
Kärnor/trådar4/8
Fördelar
+ Bra entrådsprestanda
+ DDR4-stöd
+ Bra OC-potential
Nackdelar
- Något högt pris
- Något klen IGP
Bra att veta
Kan (officiellt) endast överklockas med ett Z170-moderkort.
Flertrådsprestanda7.5
Entrådsprestanda9
Energieffektivitet8.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Intel Core i5-6600K

Intel Core i5-6600K
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
SockelLGA-1151
Kärnor/trådar4/4
Fördelar
+ Bra spelprestanda
+ Bra OC-potential
+ DDR4-stöd
Nackdelar
- Ingen Hyperthreading
- Något klen IGP
Bra att veta
Kan (officiellt) endast överklockas med ett Z170-moderkort.
Flertrådsprestanda6.5
Entrådsprestanda8.5
Energieffektivitet8
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MockaAMD73pa1983-Boris-dj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125).

Märklig skillnad?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125).

Märklig skillnad?[/quote]
Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..
Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.

Medlem
Json_81

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Ok, reagerade bara på olikheten mellan testerna.Jag kan iaf dra slutsatsen att 6700k är helt ointressant och det gör inget att jag blev… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Json_81″][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Ok, reagerade bara på olikheten mellan testerna.Jag kan iaf dra slutsatsen att 6700k är helt ointressant och det gör inget att jag… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.

Medlem
Json_81

[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]

Nu ska man väl inte göra reklam för konkurrenten, men sweclockers test har med 2600k iaf.
Instämmer att Nahalem och Lynnfield vore intressant att ha med, med tanke på hur lite som hänt sen dess.
Gärna överklockade med.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]
Om du kan hålla dig ett litet tag till så ska du se att det är saker på G 😉

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote] [quote name=”Json_81″][quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]
Om du kan hålla dig ett litet tag till så ska du se att det är saker på G ;)[/quote]

Det ser jag fram emot! 4770K skulle inte skada heller. 😉

-Boris-
Medlem
-Boris-

Lite konstig prestanda på 7850K gentemot 6800K. Tänker främst på prestanda vid samma klockfrekvens. Kommentarer?

AMD73
Medlem
AMD73

i7 5820K är vinnaren och man räknar bort strömförbrukningen.Varför ska man köpa en skylake för bara spel då eller? Men jag tror 6cpu kärnor håller längre även när gäller spel. Varför skäller ni inte på intel. Rena skämtet att skylake bara ha 4 cpu. Själv klart borde den ha minst 6 st. Sedan slår ju i7-5775C också skylake. Vill man ha mindre strömförbrukning så. Sedan kan man köpa instickskort med usb 3.1.Så varför köpa skylake då? ddr4 vad fan ger det. mer en kostar pengar? finns ddr3 i 2133 mhz tex.Ni borde sågat den totalt. inget nytt och efter minst… Läs hela »

pa1983
Medlem
pa1983

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Pcperspectives tester så drog 4770K mindre än 6700K medans 4970K drog mer än 6700K.Skulle tippa på variation bland moderkort och CPU’er och alla… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

Bara jag som reagerar på 4cpu på 14nm, och att det ska vara värstingen.Om jag inte minns fel hade man dual core på 90nm och quads på 45nm. Snacka om att möjlka oss konsumenter.Dual quad alltså 8 cpu skulle det vara minst på 14nm. Socket 2011 så kallade pro ligger ju en genration efter och har tp på 140 watt. Jag vet man haft problem med krympningarna. Men nu lägger dom bara ned energi på att tjäna pengar. Minska kostnaderna och tjäna en mer per cpu såld.Ni borde såga denna cpu jäms med fotknölarna för helvete. När AMD står och… Läs hela »

Mocka
Gäst
Mocka

Ni hade alltså inga problem med 970SLI? Jag har själv det, negativ skalning i alla spel och mycket sämre resultat med 6700K än min gamla 3570K.