Rekommendationer och utmärkelser

OBS! Det här är en arkiverad version av Svenska SSD-guiden som inte längre uppdateras med nya produkter, testresultat eller utmärkelser. Våra aktuella rekommendationer, och allt annat material som har med SSD-enheter att göra, hittar du istället i den nya upplagan av guiden.


På den här sista sidan uppdaterar vi hela tiden att vilka SSD-enheter, som vi rekommenderar våra läsare att köpa. Givetvis har alla olika behov och olika saker som man tycker är viktigt och därför tänkte vi försöka att få med så många olika aspekter som möjligt. Här kommer vi alltid att visa de enheter som är mest intressant just nu.

Något man bör tänka på är att inte alla användare kommer märka stor skillnad mellan de olika enheterna. En enhet som presterar 20 000 IOPS kan kännas ungefär lika snabb som en som presterar 80 000 IOPS, beroende på användningsscenario och övriga komponenter. Riktigt stora skillnaderna märker man däremot när man går från en mekanisk hårddisk till en SSD-enhet och i viss mån även när man går från SATA 3,0 Gbps till SATA 6,0 Gbps. Eftersom skillnaden mellan en SSD och en HDD är så pass stor så rekommenderar vi alltid en SSD som systemenhet i alla lägen.

Till sist vill vi också uppmana nya köpare att inte snåla med utrymmet när man ska köpa SSD. Enheter med 60 gigabyte må vara billiga, men de presterar oftast betydligt sämre än sina större syskon och dessutom så får du inte in särskilt mycket på 60 gigabyte (55,8 gigabyte). Vi rekommenderar alltid att skaffa en enhet som är större än 200 gigabyte. De kostar så pass lite nu så ska man köpa SSD är det lika bra att ta det hela vägen. Oftast presterar en enhet bättre ju mer kapacitet den har.

Enheter med 120/128 gigabyte kan vara intressant för företag som vill byta till SSD i sina laptops. På företagsdatorer så har man inte jättemycket filer sparade lokalt och då behövs inte lika mycket kapacitet. På en hemdator eller gamingsystem så skulle vi rekommendera att man tar en 240/250/256 gigabyte enhet eller större. Familjens fotografier, Itunes bibliotek och 15 Disney-filmer tar mer plats än vad många tror. Att din enhet ofta mår bättre och presterar bättre med lite extra ledigt utrymme är också värt att ha i åtanke.

Marknadsanalys 2015-12-22
Året är slut och vi blickar istället framåt. Det har börjat dyka upp lite nyheter om vad vi kommer att få se under nästa år och vi hoppas kunna få se en del av det redan under CES i Januari. Vi hoppas kunna få se mer 3D-NAND från fler än bara från Samsung. Vi kommer nog också få se mycket PCI-Express, NVMe och TLC.

Tidigare marknadsanalyser (klicka för mer info)
Samsung 950 Pro 512GB Omdöme från: 2015-12-22
SSD_950_Pro_M_2_E_2NordicHardware_award_BestInTest_DarkredNordicHardware award BastPrestanda LightgreenSamsung tar PCI-Express och NVMe till konsumentmarknaden på allvar med 950 Pro. Trots att enheten har begränsat med lagringskapacitet (maximalt 512GB) så lyckas man i slå Intel 750 i nästan alla tester. Förutom enhetens fantastiska prestanda så är det en komplett konsument-SSD med 5 års garanti och stöd för Samsungs Magician programvara. Samsung har också lovat att släppa en uppdaterad firmware med stöd för TCG Opal och IEEE1667, vilket gör att den då får samma funktionalitet som tidigare Samsung-enheter. Vi upptäckte också att enheten gärna blir väldigt varm och det kan påverka prestandan i vissa extrema fall. Men under vanlig användning så borde man inte märka av det. I vilket fall så lämnar det en viss bitter eftersmak i munnen och det känns som att här finns det möjligheter till förbättring. Var också beredd på att denna enhet kräver att du har ett nytt system som har stöd för att boota från NVMe-enheter. Det gör enheten till en olämplig uppgradering för gamla system. Trots dessa brister så går det inte att komma ifrån att Samsung har byggt en rusktigt snabb liten SSD. Du som bygger en helt ny dator och vill ha den bästa klientprestandan som finns i skrivande stund bör definitivt överväga att köpa en Samsung 950 Pro.

+ överlag den snabbaste SSD-enheten som vi någonsin testat, en av de billigare PCI-E enheterna, litet och smidigt format som passar såväl stationära som bärbara datorer
– Kostar mer per gigabyte jämfört med SATA-enheter, endast bootbar på X99-, Z97-chipset eller nyare (kräver NVMe-stöd), problem med värme om enheten belastas under längre perioder, inget stöd för kryptering i skrivande stund.

Lägsta pris på prisjakt: Product price (3 249 kr vid publicering)

 

 

Intel 750 400GB
Omdöme från: 2015-08-24
images/labswedish/artiklar/Lagring/intel_750/largethumbnails/bild2.jpg

Redaktionens nya favorit heter Intel 750 400GB. Precis som sin storebror så är det prestanda som sätts på första parkett och allt annat är sekundärt. 1200GB-modellen är fortfarande för dyr för att egentligen någon ska överväga att köpa den. 400Gb-modellen är fortfarande inte billig och per gigabyte så är det en av de dyraste SSD-enheterna som du kan köpa. Trots det så är det en enhet som man faktiskt kan ha råd med. Det betyder att konsumenter har tillgång till prestanda som tidigare inte var möjlig. För lite över 4000 kronor så får du prestanda som är nästan lika bra som 1200GB-modellen, vilket är den överlägset snabbaste SSD-enheten som vi testat i Svenska SSD-guiden. Men precis som tidigare så är detta långt ifrån en enhet för alla. Dess formfaktor gör att du endast kan använda den om du har en ledig PCI-Express plats och det betyder inga laptops. För de som letar efter en uppgradering till sin gamla dator så är nog inte detta en enhet för dig heller. Då enheten endast använder sig av NVMe så kan man inte boota från den om man inte har ett moderkort av senare modell. Trots allt detta så levererar den grym prestanda, och sådant gillar vi!

+ överlägsen prestanda i allt, förhållandevis prisvärd för att vara en PCIe-SSD, 5 års garanti, fullt skydd mot strömavbrott
– Stor formfaktor (kan ej användas i laptops), endast bootbar på nyare moderkort, kostar betydligt mer per gigabyte än vanliga SATA-enheter.

Lägsta pris på prisjakt: Product price (4 165 kr vid publicering)

 

 

Samsung 950 Pro 256GB Omdöme från: 2015-12-22
SSD_950_Pro_M_2_FFör den som inte har råd med 512GB modellen eller för den som helt enkelt inte behöver så mycket kapacitet, ja då är 950 Pro 256GB ett utmärkt val. Även om 512GB modellen av Samsung 950 Pro är snabbare på alla sätt och vis så finns det fortfarande en god anledning att köpa 256GB modellen. Det är fortfarande en av de absolut snabbaste SSD-enheterna som vi någonsin testat och den är till och med snabbare än Intel 750 1200GB i de flesta tester. Den har ju dessutom det smidiga M.2 formatet och p grund av dess något lägre prestanda så påverkas den inte lika mycket av hög värme. Det här är alltså perfekt för den som inte behöver mer än 250GB som systemenhet. Prestandan är på topp och priset är också väldigt bra för at vara en PCI-Express enhet. Nackdelarna är att du måste ha ett moderkort med stöd för NVMe för att kunna använda den som boot-enhet.

+ PCI-Express ger prestanda långt över vad äldre SATA-enheter klarar, överlag den snabbaste SSD-enheten som vi någonsin testat, den billigaste PCIe enheten på marknaden, litet och smidigt format som passar såväl stationära som bärbara datorer – Kostar mer per gigabyte jämfört med SATA-enheter, endast bootbar på X99, Z97-chipset eller nyare (kräver NVMe-stöd), problem med värme om enheten belastas under längre perioder, inget stöd för kryptering på lanseringsdatumet.

Lägsta pris på prisjakt: Product price (1 849 kr vid publicering)

 

Samsung 850 Pro 256GB
Omdöme från: 2014-12-09

Detta är en enhet som inte tummar på någonting någonstans. Man har tagit den prestanda som man hade med 840 Pro och sedan har man lagt på de funktioner som man utvecklade för 840 Evo (TurboWrite och Rapid). Detta tillsammans med Samsungs 3D v-nand, ger oss ett prestandapaket som i dagsläget endast kan slås av PCI-E SSD-enheter. Samsung har även gjort stora förbättringar när det gäller tung belastning. V-nand gör det också möjligt för Samsung att öka garantitiden till hela 10år. Som om inte det vore nog så har enheten även stöd för TCG Opal 2.0 och IEEE1667 och det är också en av de enheterna som drar minst ström. Det enda negativa med den här enheten är dess pris, som är lite i överkant. Men smakar det så kostar det.

+ Bra prestanda i alla tester, presterar bra trots hög belastning, 10 års garanti, Stöd för hårdvaruaccelererad bitlocker, låg strömförbrukning.
– Fortfarande ganska dyr

Lägsta pris på prisjakt: Product price (1 514kr vid publicering)

 

Samsung 850 Evo 250GB
Omdöme från: 2015-04-02
NordicHardware_award_BestInTest_DarkredSamsungs uppföljare till 840 Evo visar prov på mycket bra prestanda och tack vare Samsungs V-nand så lyckades man även hålla hållbarheten på minneskretsarna. 850 Evo är i de flesta fall nästan lika snabb som 850 Pro och de båda har också många likheter. Båda enheterna har stöd för IEEE-1667 och TCG Opal 2.0 precis som 840 Evo och 850 Pro. Man har även ökat garantitiden till 5år vilket är samma som de flesta toppmodeller har idag. Det som talade mot 850 Evo, var dess prislapp. Initialt så kostade enheten rejält mycket mer än exempelvis MX100 och 840 Evo. Men priser har sjunkit lite grann samtidigt som MX100 börjat försvinna bort mer och mer. 850 Evo är fortfarande dyrare men för det så får man prestanda som är bland det bästa man kan få i en SATA-enhet och dessutom får man 5 års garanti. Detta gör Samsung 850 Evo 250GB till den enhet som ger mest för pengarna just nu.

+ Bäst pris/prestanda just nu, stöd för TCG Opal 2.0 och IEEE-1667, 5års garanti – Lite dyrare än andra budget-enheter

Lägsta pris på prisjakt: Product price (1089kr vid publicering)

 

Crucial BX100 500GB
Omdöme från: 2015-04-02

NordicHardware_award_BestInTest_Darkred

BX100 är Crucials nya budgetmodell som gradvis kommer att ersätta den mycket omtyckta MX100. I nuläget så kostar de ungefär lika mycket men MX100 blir dyrare sammtidigt som BX100 blir billigare. Detta är en budget SSD i dess enklaste form. Enheten har inga special-funktioner alls egentligen, utan fungerar som en väl-presterande SSD till ett bra pris. Ett “bra Köp” helt enkelt.

+ Bra Pris/Prestanda, strömsnål.
– Saknar MX-seriens alla funktioner.

Lägsta pris på prisjakt: Product price (1919kr vid publicering)

 

Intenso SSD Top 128GB
Omdöme från: 2013-05-06
NordicprHarddetta äware_award_BestInTest_Darkred

Intenso SSD Top är en SSD med tendenser till schizofreni. På ena sedan har vi en enhet som presterar dugligt i många av våra tester. På andra sidan har vi en enhet som presterar riktigt uselt. Det största problemet är dock att enheten har bestyckats med specifikationer som inte alls stämmer med värkligheten. Flera svenska datorbutiker skriver att enheten ska klara “upp till” 540 megabyte per sekund. Detta är en lögn från början till slut och beror troligtvis på felaktig information från tillverkaren. Detta tillsammans med att Intenso inte ens velat delge oss simpel men väsentlig information som enhetens MTBF, minnestillverkare, tillverkningsteknik gör att vi valt att ge Intenso SSD Top 128GB vår Kalkon-utmärkelse. Med motiveringen att enheten kombinerar falsk marknadsföring med undermålig prestanda. Vi uppmanar också samtliga svenska butiker att lägga press på Intenso så att de faktiskt förmedlar information om enheten som stämmer överens med verkligheten. Om detta inte uppmärksammas är det enda rätta att tills vidare plocka bort enheterna från sortimentet.+ Duglig läsprestanda, Ok strömförbrukning

– Bristfällig och i vissa fall rent felaktig information om hur enheten presterar, väldigt dålig prestanda vid tyngre belastning

Lägsta pris på prisjakt: Finns inte längre listad (848kr vid publicering)

Skriv en kommentar

166 Kommentarer på "Svenska SSD-Guiden: Världens största löpande SSD-test (Arkiverad)"

Notifiera vid
avatar

Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
flopper
Medlem
4 Årtal 18 dagar sedan

Varit nöjd och är nöjd med min crucial M4 128gb som tutar på 2 år senare.
samma pris som då får man 256gb idag.

men vilket test heh.

Marquzz
Medlem
4 Årtal 18 dagar sedan

Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp!

Fredrik
Medlem
4 Årtal 18 dagar sedan

WoW!

Underbar artikel.

Håller med om att Plextor SSDer är dyrare än de flesta andra, men å andra sidan har jag inget att klaga på angående kvalitén eller hastigheten.

Visst, det kostar lite extra (999 kr för min 128GB M3 när den införskaffades) men jag upplever det som värt det för att slippa allt krångel.

flopper
Medlem
4 Årtal 18 dagar sedan

Kan nämnas att många ssd med nyare kontrollers kanske inte är helt optimala för äldre moderkort.
För en oinvigd så vill de köpa ssd men om deras moderkort är äldre kan det uppstå lite problem med kompatibilitet.

Anton Karmehed
Admin
4 Årtal 18 dagar sedan

Även som en som suttit med hela resan, eller kanske ännu mer för mig, så är detta den mäktigaste artikeln vi publicerat på NH under de snart 12 år vi varit aktiva.
Ser vi till själva SSD-marknaden är det riktigt kul att vi faktiskt har en handfull olika kontrollerkretsar med riktigt konkurrenskraftig prestanda. Det bådar för en spännande framtid på SSD-marknaden helt klart.
Ser även fram emot att se Intels nya enterprisekontroller i konsumentenheter.

Förutom att Samsung imponerar riktigt stort i prestanda är det riktigt kul att se hur 240-256GB enheterna verkligen kommit till sin rätt prismässigt. Inte minst med tanke på de prestandaförbättringar man ofta ser på dessa enheter.

Anders Nilsson
Editor
4 Årtal 18 dagar sedan

Grymt imponerad Gustav. Sjukt bra jobbat 😀

Daniel
Medlem
4 Årtal 18 dagar sedan

Otroligt bra test.Gillade speciellt de egenkomponerade testsviterna,mycket bra jobbat!.
Det här kommer bli det test jag rekommenderar alla ssd-köpsugna att läsa.

Och med fortlöpande uppdateringar så är det alltid aktuellt.
Tack så hemskt mycket.

Robin Larsson
Medlem
4 Årtal 18 dagar sedan

Jag tror någon på redaktionen får avstå från kaffe ett tag framöver.

Som 830 ägare blir man glad över att ha gjort ett bra val.

Tord Nilsson
Medlem
4 Årtal 18 dagar sedan

Har faktiskt tankar att skaffa en SSD trots mina negativa åsikter om dessa drivar. Det lär bli en 120 – 128GB version i alla fall. Jag brukar inte ha mer än 65GB på min hårddisk (med spelen inräknade) så det lär räcka för min del

Samsung 830 128GB ligger på min favoritlista efter att ha läst testet

Morkul
Medlem
4 Årtal 17 dagar sedan

Jag har två Corsair SSD som är ca 2år gamle och båda får “Health Status Critical” när jag kontrollerar med CrystalDiskInfo. Disken är inte alls 90GB längre heller utan har krympt ordentligt på grund av skadade minnesceller.

Drift tiden är på 8170 timmar och total skrivning på endast 5,7TB och FireFox cachen står för ca 70% av det all på grund av att min dotter hela tiden spelar massa olika flash-spel.

Nu för tiden så har risken för detta minskat dels på grund av att diskarna har blivit större och där med skrivs inte cachen över lika ofta och dels för att logiken i själva styrkretsen har blivit bättre. Dock så är det ingen omöjlighet att “nöta ut” disken som beskrivs i artikeln.

WIRN
Medlem
4 Årtal 17 dagar sedan

Grym artikel!

Flyfisherman
Medlem
4 Årtal 17 dagar sedan

Till Gustav Gager och övriga som arbetat med denna fantastiska guide vill jag bara säga att ni verkligen har gjort ett toppen arbete. Informativt och bra skrivet med mycket fakta.

Särskilt tycker jag ni gjort det väldigt bra med informationssidorna i början av artikeln, men självklart alla testerna också samt bra sammanfattning med prisguidning på slutet.

Kanske det blir aktuellt med en uppdatering eller notis på eran sida framöver om Samsungs 840 Pro pga. att det tydligen skall(?) släppas en viktig Firmware uppdatering snart, för att åtgärda något kritiskt fel.
Det är väl inte riktigt klart där än med dessa uppgifter, men kan finnas anledning att hålla koll på detta.

Mvh Flyfisherman 🙂

Verbatim
Gäst
Verbatim
4 Årtal 17 dagar sedan

Hej,

Grymt test.
Det vore kul om Verbatims prisvärda SSD kom med i framtiden.

Tempel
Medlem
4 Årtal 17 dagar sedan

Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.

Anton Karmehed
Admin
4 Årtal 17 dagar sedan

[quote name=”Tempel”]Köpte två Hyper X förra julen för strax under 1000lapppen, bra köp och det priset då var det ingen som slog… och 5000 skrivningar känns en hel del bättre än 3000.[/quote]
Alla produkter påverkas givetvis mycket av priset, rea osv. Men SSD-enheter i synnerhet där det är så många bra enheter på marknaden och så lite som skiljer att priset ofta blir en extra stor faktor. Så har man tur och är påpasslig när det är rea eller specialerbjudande kan man göra riktiga kap som står sig rätt länge sett till pris/prestanda.

Pelle Svanslös
Gäst
Pelle Svanslös
4 Årtal 17 dagar sedan

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”Marquzz”]Wow säger jag bara! Otroligt! Vilket hästjobb som måste legat bakom detta! Tummen upp![/quote]
Jo det har tagit ett tag. Om man räknar ihop den totala tiden som testandet har kört och lägger det en sekvenens, så har jag testat i ungefär två veckor 🙂

Men som sagt, Grovjobbet är gjort nu och det kommer bli betydligt enklare för mig att testa nya enheter i framtiden. Så är den enhet ni saknar så är det bara att säga till. Då ska jag försöka fixa så den kommer med.

Är det några frågetecken får ni gärna skicka ett mail eller PM till mig på forumet så svarar jag så fort jag kan. Hoppas ni gillar testet :)[/quote]

Kommer ni uppdatera notisen om Samsung 840 Pro så fort ni får någon info om probelemet med de “döda” diskarna?

Jacob Hugosson
Medlem
4 Årtal 17 dagar sedan

[quote name=”Pelle Svanslös”]
Kommer ni uppdatera notisen om Samsung 840 Pro så fort ni får någon info om probelemet med de “döda” diskarna?[/quote]
Artikelns syfte är att uppdateras löpande och alltid vara up-to-date 🙂

drizzit
Medlem
4 Årtal 17 dagar sedan

Grymt test, en stor eloge igen för de många modeller ni får med.

Hade som vanligt gärna sett fler storlekar i samma modell serier testade men jag vet att ni försöker och att ni får ett begränsat material att arbeta med.

Har själv en 128Gb Corsair performance pro som jag införskaffade efter ert test av den disken och jag är mycket nöjd med det köpet. Är hästlängder bättre än den vertex 3 jag bytte från. (den kostade dock mindre när jag köpte den än de gör nu konstigt nog, inte mycke men iaf)

Återigen tack för alla fina recensioner och keep up the geat work guys!

Morkul
Medlem
4 Årtal 16 dagar sedan
[quote name=”-Tjalve-“]Hej Morkul. Jag tycker detta verkar väldigt intressant då det är flera parametrar som inte riktigt stämmer för mig. Först och främst, vilken modell är det du har? Eftersom det är 90GB så skulle jag gissa att det är en Corsair Force kanske? Jag har gjort ett litet snabb test för att försöka räkna ut ungefär hur mycket data som kan skrivas till en Corsair Force 40GB. Jag körde aldrig riktigt klart testet och det faktiska antalet skrivningar till NAND står inte i SMART data för dessa enheter. Men jag använder mig av okomprimerad sekventiell skrivning och det borde reflektera ungefär hur mycket data som skrivits till NAND (WA är kanske 1,0-1,5 nånstans). På min testenhet så är det 10% av livslängden kvar. Detta efter att jag skrivit 318 TB till den. Min F40 har 48GB fysiskt NAND. Minnena är designade att klara 5000 skrivningar ungefär. Så 48 x 5000 ger 240 000 GB eller 234 TB. Min stackars F40 har därför skrivit betydligt mer data än vad den är designad att klara av. Ditt problem tror jag inte beror på för mycket skrivningar till disken. Om det är därför så borde det vara något fel på själva disken.… Läs hela »
Jackuel
Gäst
Jackuel
4 Årtal 16 dagar sedan

Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ! Jag återkommer och läser nhw ofta just pga av era SSD-tester. Detta uppskattas mkt!

En fråga: vet ni något om när Intels SSD DC S3700? När kommer den? När får ni in den för test?

Mvh Jackuel

Marquzz
Medlem
4 Årtal 16 dagar sedan

Detta test visar verkligen att man inte ska hoppa på nya diskar, utan avvakta minst ett halvår för att se hur de är. Tekniken är onekligen fortfarande ny och rätt obeprövad. Jag skulle tro att priskrig och jakten på ökad prestanda har lätt till minskad kvalité. Hellre en långsammare och pålitlig disk än en snabb som kraschar och med minskad prestanda som följd av dålig mjukvara. Jag har själv en Corsair GT och en A-data bägge med Sandforce SF-2200 och de har fungerat bra och varit stabila i nåt halvår nu. Datorn med Corsairen har blåskärmat kanske 4 ggr sen April när jag byggde ihop den, men jag vet inte vad det beror på.

Morkul
Medlem
4 Årtal 16 dagar sedan
[quote name=”-Tjalve-“]Hej igen och tack för ditt svar. Haha attans. Det hade vart spämnnande att kolla på dem 😉 Corsair svar låter också mycket märkligt. Om enheten ifråga inte är från stenålderna (nått i stil med jmicron kontroller) så ska GC och Wear Leveling se till att det inte händer. Om du skriver data till en minnecell och sedan är den minnecellen statisk (Windows installation) då kommer den informationen att flyttas runt till olika platser (Wear Leveling). Det ökar WA ganska dramatiskt, men är nödvändigt för att du inte ska få just det problemet som corsair beskriver. jag tror de pratar i nattmössan :). Antigen var det så och då har WL inte fungerat eller finns inte tillgängligt alls. Eller så var det nått annat fel och de säger att det var det. Vore kul att veta vilken modell det var.[/quote] Intressant att läsa men då undrar jag hur fasen de kan flytta på filer som Windows låser? Tittar jag på den Intel SSD som jag har i denna dator som är igång 24/7 och en drifttid på över 10 000timar så ligger de flesta filer kvar på samma adress som de gjorde när Windows 7 installerades. Just på grund… Läs hela »
Kalle2001
Gäst
Kalle2001
4 Årtal 16 dagar sedan

Jisses vilket bra test, superbra!!!

Laglord3n
Gäst
Laglord3n
4 Årtal 16 dagar sedan

[quote name=”Morkul”]
Intressant att läsa men då undrar jag hur fasen de kan flytta på filer som Windows låser?
[/quote]

Den flyttar inget, men om du läser upp fil a och skriver ned fil a på vad Windows tror är samma ställe på disken, så ska Wear leveling algorithmen se till att den skrivs på andra mindre utnyttjade minnesceller i verkligheten. Det är en av huvuduppgifterna för en SSD-kontroller och därför låter Corsairs svar väldigt mysko 🙂 Då skulle man som du säger kunna paja enheten genom att läsa/skriva samma fil några tusen ggr.

Alltså address 0 är address 54454 fysiskt fösta ggn du skriver adrewss 457567 nästa gång osv osv, en minnesmapp som uppdateras av wear leveling firmwaren.

Tack för ett intressant test NH, bekräftar ungefär mina egna antaganaden och bästa diskar. (Samsung 830/840) speciellt om man ska kryptera.

Intels nya controller verkar väldigt intressant när den kommer i konsumentuförande (för det borde den ju göra rätt snart?)

Morkul
Medlem
4 Årtal 16 dagar sedan

Tack Laglord3n och -Tjalve-!

Känns som jag måste läsa på lite mer om Wear Leveling. Var väl 20 år sedan jag hade koll på det och då gäller det bränning av EMPROM och jag antar att det har hänt lite sedan dess.

Morkul
Medlem
4 Årtal 13 dagar sedan

Efter att ha läst en hel del de senaste dagarna angående Wear Leveling börjar jag känna mig inte mer insatt.

Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna.

Dynamic wear leveling håller koll på antalet cyklar varje minnesblock har gjort och skriver till de minnesblock som har minst antal skrivningar. Data som det aldrig sker någon förändring av (till exempel systemfiler) kommer aldrig Dynamic wear leveling flytta på.

Static wear leveling flyttar runt på statisk data och försöker göra så många minnesblock som möjligt ledigt men helt utan dritekt kontroll av hur många skrivningar som gjorts till respektive minnesblock.

Där av kan det problem som mina diskar fick uppstå när disken blir för full.
Static wear leveling klarar inte av att göra nya minnesblock lediga så att
Dynamic wear leveling kan se till sprida slitaget.

Måste även säga att jag fått hjälp av personer ifrån Samsungs utvecklingsavdelning för SSD. Bra med jobbkontakter ibland 🙂 Men framför allt lärorikt och förhoppningsvis så får jag också nytta av informationen någon gång.

Morkul
Medlem
4 Årtal 13 dagar sedan

[quote name=”-Tjalve-“]
Du har helt rätt i att det finns 2 olika typer av Wear leveling. SSD-Eneheter använder en kombination av de båda typerna. Delvis för att dynamisk är snabbare än statisk, men även statisk bör köras ibland också.

Jag tror inte det finns någon SSD-enhet som använder endast dynamisk wear leveling. Det är mer minneskort och USB-minnen som gör det. Så dina gamla SSDer borde ha ha haft tillgång till statisk wear leveling.[/quote]

Jo precis som jag skrev: Det finns två typer av Wear Leveling, statisk och dynamisk och de flesta moderna SSD använder båda typerna.

Om mina diskar var av moderna typ. Men enligt personer som sitter och skriver firmware till Samsungs SSD så kan det jag upplevde hända alla SSD’s om de blir överfulla.

Vet inte om min förklaring ovan är otydlig, säg till i sådana fall. Jag är född och uppväxt i England med Danska föräldrar och vid tidig ålder lärde jag mig Koreanska. Det var först straxt efter jag fyllde 30 som jag flyttade till Sverige så ibland så språket strular till sig ibland, speciellt när man översätter från Koreanska.

Morkul
Medlem
4 Årtal 12 dagar sedan
[quote name=”-Tjalve-“] Coolt att du har kontakter hos Samsung. Du kanske kan fixa lite “inside info” till mig då? 😉[/quote] Tyvärr sitter jag under en hel del NDA tyvärr. Men när det kommer till ARM och dess utveckling hos Samsung så finns det en hel del man skulle vilja säga ibland. [quote]Det finns säkert lägen där du kan stänga in alla SSD-enheter i ett hörn (SandForce enheter återhärmtar sig aldrig när man sätter dem i ett visst läge tex, inte ens med TRIM). Jag har dock väldigt svårt att tänka mig att du ska sätta den i ett såndant läge under vanlig användning. Men vem vet, den firmware som du hade kanske var riktigt uselt skriven. Det borde inte kunna hända i vilket fall.[/quote] Jag är själv assembler programmerare och nu när jag läst och fått hjälp från insatta personer så [b]tror[/b] jag att jag i alla fall har en övergripande förståelse för hur Wear Leveling fungerar. Bara för att spåna lite på ett av problemen: När Static Wear Leveling sätter igång och ska flytta på filen så måste filen under ett tag finnas på två ställen eftersom själva pekaren till filen måste peka på en hel fil. Detta för… Läs hela »
Morkul
Medlem
4 Årtal 12 dagar sedan
[quote name=”-Tjalve-“]För det första så kan man inte tänka “filer” när vi pratar sånt här. När du sparar en fil så kommer filsystemet (NTFS eller FAT eller liknande) att använda sig av något som kallas för LBA. Det är egentligen ett stort adressregister. På en hårddisk så motsvarar en adress i LBA, en fysisk sektor på disken. När det gäller SSD så finns det ett lager emellan. LBA Snackar med SSD kontrollern och SSD kontrollen ger LBA adressen en motsvarande fysiska plats i NAND att lagra datan på. Detta är något som SSD-kontrollern sköter helt själv. LBA, filsystem och OS har ingen aning om var datan ligger fysiskt. Det som händer när Wear Leveling körs (som jag har fattat det), är att X antal datablock kopieras och flyttas till en ny plats, och den gamla platsen flaggas som “ledig”. Precis som du skrev. LBA har fortfarande samma adress, men den LBA adressen ligger på en annan fysiks plats. Detta har bara SSD-kontrollern koll på och LBA, OS och filsystem har ingen aning om vad som händer. På det sättet kan en SSD stuva om bland data så länge det finns något ledigt utrymme. Ju mer ledigt utrymme, desto effektivare och… Läs hela »
LosKrikon
Gäst
LosKrikon
4 Årtal 11 dagar sedan

Varför rekomendera intel 330 240gb före 180gb? Enligt prisjakt har de samma prestanda. Kan vara fel dock.

Rasmus Nyman
Gäst
Rasmus Nyman
4 Årtal 11 dagar sedan

Läser:

“För varje extra bit man lägger till så ökar antalet kombinationer logaritmiskt”

Stannar upp – läser igen och känner att något känns fel…

borde inte antalet kombinationer öka exponentiellt, med 8 bitar kan vi ju lagra 2^8=256 olika värden; inte log_2(8)=3 värden…

Kambiz
Gäst
Kambiz
4 Årtal 10 dagar sedan

FANTASTIKST bra artkel, hittade precis allt jag letade efter, mycket jag inte kan om SSD men troligen blir jag mer lärd när jag läst mig i genom
Bra jobbat Gager 😉

wpDiscuz