Testresultat: NHSB och Robocopy

Nordichardware Storage Bench är vår egenutvecklade testsvit för SSD och lagringsenheter. Detta prestandatest togs fram med målet att testa olika typer av användarscenario. Eftersom alla använder sin SSD för olika saker så ville vi göra en test där man enkelt kan se vilken som presterar bäst för de saker som just du ska använda den till. Vi kan givetvis inte testa alla scenario som finns så vi valde att testa tre vanligt förekommande.

Själva testet är en så kallad “trace-based” benchmark. Det innebär att vi har “spelat in” diskaktivitet under en längre period. Dessa spelas sedan upp på testenheten och då får vi fram ett resultat som avspeglar hur testenheten skulle prestera i ett liknande scenario. Observera att dessa spelades in utan att vi ändrade vårt användarbeteende. Allt för att testet ska likna verkligheten så mycket som möjligt och ge konsekventa och jämförbara resultat.

Mer information om NHSB och de tre deltesterna finns att hitta i Svenska SSD-guiden.

v300fusk_nhsb_game

Vi går raskt vidare till våra tester som är baserade på verkliga scenario. Här ser vi tydligt att prestandan är inte ens i närheten av vad den var tidigare. I speltestet levererar V300 13,6 procent sämre prestanda med de nya asynkrona minneskretsarna.

v300fusk_nhsb_office

Ännu värre blir det i vårt OIffice-test. Här tappar vi drygt 30 procent av prestandan, vid ett vanligt användarscenario med en enhet som alltså säljs till samma pris som sin föregångare.

v300fusk_nhsb_editor

Ingen av dessa SSD är något som du bör titta på när du primärt arbetar med ljud och video-redigering då alla tre är relativt långsamma. I synnerhet den nya versionen av V300 ska man hålla sig undan då vi här tappar drygt 35 procent av prestandan från den ursprungliga modellen i serien. Eller så kan vi vända på det, den äldre V300-enheten ger drygt 55 procent högre prestanda i detta test.


Här bekräftar vi det vi såg tidigare i våra IOMeter tester. Vid läsning så är den nya versionen av V300 väldigt mycket långsammare. I det här fallet så är den gamla mer en dubbelt så snabb. Notera att detta är mätningar av traditionella filöverföringar i Windows och alltså ett ganska vanligt användarscenario.


Till skillnad från Iometer så ser vi här en markant prestandaförsämring även vid skrivning.

Läsprestandan är återigen hästlängder efter den gamla modellen. Här ser vi den största skillnaden hittills där vi tappar 60 procent av prestandan när vi använder Kingstons “nya” V300 mot den äldre enheten med Toggle-nand.

Skrivning med väldigt stora filer visar också på märkbart sämre prestanda och indikerar alltså att Iometer-resultaten inte stämmer överrens med verklig prestanda och vanliga filöverföringar.

Sista testet innebär att vi skriver och läser till enheten samtidigt. Den gamla V300 lyckas få till repektabla 164,38 megabyte per sekund. Nya V300 är dock inte ens i närheten och snubblar in på 74,5 megabyte per sekund.

I våra verklighetsbaserade tester så ser vi en ännu störr skillnad än vad vi såg i våra syntetiska. Våra tester visar att den nya modellen av V300 presterar hälften så bra som sin föregångare.

Skriv en kommentar

15 Kommentarer på "Nya Kingston V300 – Du betalar fullpris men får 40% av prestandan"

Notifiera vid
avatar

Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
drizzit
Medlem
2 Årtal 8 månader sedan

Snacka om att skjuta sig själva i foten… kommer dröja innan jag ens funderar på Kingston igen. Mycket mycket dåligt och jag hoppas det får kännbara konsekvenser för dem så detta inte uppmuntras.

this
Medlem
2 Årtal 8 månader sedan

Det gäller att vara på sin vakt. Kollar alltid NH’s SSD guide innan köp och rekommendationer till andra.

kacktjarn
Medlem
2 Årtal 8 månader sedan

Tack för väldigt viktig information.

Väldigt illa. Köpte 2 gamla av den snabba modellen men kommer inte köpa av dem igen innan det gjort rätt för sig igen & visar att de är att lita på.

Erik H
Gäst
Erik H
2 Årtal 8 månader sedan

När gjorde Kingston detta byte? Köpte min V300 strax innan jul, hur vet man om man har den sämre eller bättre minneskretsen?

drizzit
Medlem
2 Årtal 8 månader sedan

[quote name=”Erik H”]När gjorde Kingston detta byte? Köpte min V300 strax innan jul, hur vet man om man har den sämre eller bättre minneskretsen?[/quote]

Sida 2 i artikeln visar en bild på var du ser ditt firmware nr.
Ny (dålig)A506, A521
Gammal (Bra)505A, 505B, 505C 507, 520

Rikkard k
Gäst
Rikkard k
2 Årtal 8 månader sedan

Dåligt av Kingston! Blir ej köp av denna igen, även fast jag är nöjd med min.

Om man har den gamla snabba versionen (v505) vilket jag har, vågar man uppdatera till nyaste firmware (v525) utan att prestandan då blir lidande, som i de nyare enheterna? Som jag förstår det så beror försämringen inte på firmware implementeringen men på själva minnet. Jag vill gärna ha nyaste firmware på min v505, eftersom att andra buggar fixats till av Kingston…

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist
2 Årtal 7 månader sedan

Är det samma “problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist
2 Årtal 7 månader sedan

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma “problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]
Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.[/quote]
Nej, inte köpt nån än, vet inte om jag vill chansa. Skulle det kunna vara så att man få reklamera om den inte kommer upp i prestandan? 🙂

OlaP
Gäst
OlaP
2 Årtal 2 månader sedan

Jag har 60 gb versionen, 507ABBF0, så den är bra då eller?

wpDiscuz