Intel_SSD_750_banner

Vi har länge pratat om att PCIe-baserade SSD-enheter är på väg på allvar. Intel släpper nu sin första klient-SSD baserad på PCI-Express och vi lovar att man inte har sparat på krutet. Vi testar Intel SSD 750 1200GB – den i särklass snabbaste SSD-enheten på konsumentmarknaden.

Intel är något som vi ofta pratar gott om när det gäller SSD-enheter. Deras enheter är ofta lite dyrare än konkurrenterna men ofta så är man villig att betala det där lilla extra för att få en Intel-SSD. Den största anledningen är att Intel aldrig har släppt en regelrätt dålig SSD. Även om de inte presterar bäst av alla så brukar de vara driftsäkra och det räcker för de allra flesta.

Men nu på senare tid så har vi inte sett så mycket av Intel. Modellerna 520 och 530 är fortfarande baserade på Sandforce gamla SF2281 och det räcker inte till prestandamässigt längre. Intel har istället mest fokuserat på stora företag och datacenter, det har helt enkelt funnits mer pengar där. Man släppte förvisso sin 730, men den presterade för dåligt och den var alldeles för dyr för att kunna konkurrera med de andra. Det känns lite som om Intel hoppade över hela SATA 6 Gbps-tåget och istället fokuserade på nästa stora grej, nämligen PCI-Express.

Redan när de första SATA 6Gbps-enheterna kom så märkte vi att SATA-gränssnittet inte skulle hålla särskilt länge och redan för 3 år sedan när Sandforce 2281 släpptes så blev SATA en flaskhals i vissa fall. Idag så är i princip alla SSD-enheter begränsade av SATA på ett eller annat sätt och lösningen på det är PCI-Express. PCI-Express är den buss som används av nästan all intern kommunikation i en modern dator. Alla nätverkskort, ljudkort, grafikkort, USB- eller SATA-kontroller använder PCI-Express på ett eller annat sätt. Oftast i form av en kontroller som i sin tur pratar med processorn över PCI-Express. En SATA-baserad SSD har tillgång till ungefär 550 megabyte per sekund över SATA-gränssnittet. Med senaste versionen av PCI-Express så har vaje bana tillgång till 985 megabyte per sekund. Om man sedan slår ihop flera PCI-Express banor så kan bandbredden ökas flera gånger om.

Intels senaste SSD använder en kontroller som kopplas direkt på PCI-Express och kan således kommunicera direkt med processorn utan någonting emellan. För att göra det så använder man sig av PCI-Express 3.0 som är den senaste versionen. Man använder sig också av fyra stycken banor och kan därför få en teoretisk maxhastighet på nästan 4 gigabyte per sekund.

Så säg farväl till SATA och låt oss stiga in framtiden och ta oss en titt på framtidens lagringslösningar. Vi testar Intel 750 SSD.

Skriv en kommentar

38 Kommentarer på "Intel SSD 750 – Intel skakar om marknaden med världens snabbaste SSD"

Notifiera vid
avatar

Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Arne Berg
Medlem
1 År 8 månader sedan

Trevligt blir uppgradering nästa månad.

S0urcerr0R
Medlem
1 År 8 månader sedan

Wow! Riktigt intressant recension av en annorlunda SSD.
Max 22 Watt är mycket som ni skriver, och jag är typ förvånad över att man ändå lyckas kyla den passivt. Helt klart en riktigt häftig produkt!
Intel är ett företag jag gillar och hade jag haft en stationär och bra lön så hade denna varit given trots högt pris. Ett mervärde är att jag då stödjer västvärldens teknologiföretags forskning och ekonomi dessa mörka år, vilket jag sett som en stor bonus, och är just därför beredd att betala lite extra.

PS. En fråga angående denna blixtsnabba SSD.
Ett användningsområde där man brukar märka av HDD/SSD hastighet är antivirus-sökningar på systemdisken (både realtime skyddet och “fullständiga” sökningar). När jag gör en fullständig sökning av C: med Malwarebytes så kan det ta allt från 10-15 min med olika SSD’er till nästan
2-3 timmar på en riktigt långsam HDD, detta med Win8 nyinstallerat.
Min fråga – Hur lång tid tar en fullständig C-disk sökning med denna SSD? Eller kanske en bättre fråga.. Är det disken som chokar eller är det CPUn när man kör en sådan antivirussökning?

Michael Z
Gäst
Michael Z
1 År 8 månader sedan

400GB versionen för $389.
Måste köpa en asap:P

Michael Z
Gäst
Michael Z
1 År 8 månader sedan

Ni glömde ju nämna 400GB versionen i artikeln

Mats99
Gäst
Mats99
1 År 8 månader sedan

Mkt intressant och bra test. Blev extremt sugen på en

Michael Z
Gäst
Michael Z
1 År 8 månader sedan

Sällan sett en ny produkt som ALLA och då menar jag ALLA som gjort reviews på den(blixt snabbt dessutom) älskat och hyllat.

5års garanti, 400GB för $389.
Bara o beställa. Sen är d bara o köra win 10 med skylake system senare i år med denna och flyga fram

Mats99
Gäst
Mats99
1 År 8 månader sedan

Var kan man köpa den för $389?

Michael Z
Gäst
Michael Z
1 År 8 månader sedan

[quote name=”Mats99″]Var kan man köpa den för $389?[/quote]
Inte släppt än. Men gör som jag och köp alla lagringsenheter från utlandet.
Först och främst så betalar du inte pengar till kassetmaffian.
Sedan är det oftast billigare.

Håll utkik här. När den listan där kan du börja kolla i tyskland och kanske även prisjakt
http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&N=100008118&IsNodeId=1&Description=intel%20750%20ssd&name=Internal%20SSDs&Order=BESTMATCH&isdeptsrh=1

Arne Berg
Medlem
1 År 7 månader sedan

Äntligen en disk som inte fokuserar på bärbart fjoll, utan använder pci-e istället & Nvme var dags, har ett x99 så detta blir mitt nästa inköp, enda nackdelen är att det tar en pci-e plats men det får man offra helt enkelt.
Måste säga att den var billigare än vad jag trodde drygt4k för 400 Gb, mindre än halva priset snarare 1/3 del jämfört med deras dc p3700 på 400Gb.
Samsung xp941 som man kan få tag i dessutom inte bootbar i windows, 512 mb kostar 5,5k,
Xp 951 kan jag inte se att man kan köpa ännu (dessutom har dom slopat Nvme) så hejdå samsung & välkommen till min dator Intel
Gissar att 400Gb modellen blir en storsäljare synd att dom inte släppt en 800 Gb oxå

Arne Berg
Medlem
1 År 7 månader sedan

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”Michael Z”][quote name=”Mats99″]Var kan man köpa den för $389?[/quote]
Inte släppt än. Men gör som jag och köp alla lagringsenheter från utlandet.
Först och främst så betalar du inte pengar till kassetmaffian.
Sedan är det oftast billigare.

Håll utkik här. När den listan där kan du börja kolla i tyskland och kanske även prisjakt
http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&N=100008118&IsNodeId=1&Description=intel%20750%20ssd&name=Internal%20SSDs&Order=BESTMATCH&isdeptsrh=1%5B/quote%5D

Vi har länkar till prisjakt direkt i artikeln. Där kan man se det aktuella priset just nu. Denna ligger på ungefär 11500 kr men finns ännu inte i lager.[/quote]
Listpriset från intel är $389 på 400GB & $1029 för 1,2Tb modellen sen att man anpassat svenska kronan till företagens vilja är en annan sak + att dollarns höga penningvärde har gjort att allt har blivit svindyrt, för ett 1/2 år sen skulle den kostat ca 3500:- respektive 8-9k för 1,2 TB men så är det Nu blir det väl närmare 4500:- för 400Gb & runt 11,5-12k för 1200Gb

Michael Z
Gäst
Michael Z
1 År 7 månader sedan

En sak är säker. Intel kommer att sälja massa

Arne Berg
Medlem
1 År 7 månader sedan
[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”Ase”]Äntligen en disk som inte fokuserar på bärbart fjoll, utan använder pci-e istället & Nvme var dags, har ett x99 så detta blir mitt nästa inköp, enda nackdelen är att det tar en pci-e plats men det får man offra helt enkelt.Måste säga att den var billigare än vad jag trodde drygt4k för 400 Gb, mindre än halva priset snarare 1/3 del jämfört med deras dc p3700 på 400Gb. Samsung xp941 som man kan få tag i dessutom inte bootbar i windows, 512 mb kostar 5,5k, Xp 951 kan jag inte se att man kan köpa ännu (dessutom har dom slopat Nvme) så hejdå samsung & välkommen till min dator IntelGissar att 400Gb modellen blir en storsäljare synd att dom inte släppt en 800 Gb oxå[/quote] Vi ska försöka få in SM951 för test också, men det är lätatre sagt än gjort efetersom det är en OEM enhet. Nån som har och och vill låna ut till oss? 😉Prestandamässigt så tror jag de är ganska lika. Jag skulle tro att Samsungs är lite billigare sekventiell och indet snabbare i slumpmässig överföring. SM951 är bootbar under windows med de moderkort som har rätt Boot kod och många X99/Z97 kan… Läs hela »
Arne Berg
Medlem
1 År 7 månader sedan

Nu får dom se till & öka värdet på svenska kr $389 = 4995:- vilket bara är helt sjukt även om dollarn är uppe i 8-9 :- nåt
Prisexemplet är från dustin för 400 Gb modellen.Jag får det lite lättare i Norge med 4100:-(norska då)Förhoppningsvis så sjunker dollarn lite & att priserna på varan sjunker lite när tillgången blir bättre.
under eller runt 4000:-(svenska) borde det vara åtminstånde
389×8,55=3325,95 +moms 3325,95×1.25=4157,4375 så 850:- i påslag på vad? extra vinst för dom som importerar eller?
kollade även på intel 5960 som dom tar 12500:- för den kostar $999 så dom e duktiga på & safta till det webbhallen tar 9999:- för samma,
känns om att 10kr per $ borde vara rimligt inte 12,5 som vissa verkar vilja safta på med

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde
1 År 7 månader sedan

Vilka tyska nätbutiker är bra och har vettiga fraktpriser?

.

Michael Z
Gäst
Michael Z
1 År 7 månader sedan

[quote name=”RackhamDenRöde”]Vilka tyska nätbutiker är bra och har vettiga fraktpriser?
.[/quote]

Jag handlar bara på mindfactory.de(nästan alltid billigast i Europa) och computeruniverse.net.
Har 4 PC och en server hemma som måste uppdateras då o då så det är viktigt med pris och bra service.
Och det är alltid skönt o slippa kassetmaffia-avgiften här i Swe.

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde
1 År 7 månader sedan

@ Michael Z

Topp! Tack! Ja, med svensk feministisk utrikespolitik så handlar man ju rent generellt gärna utomlands. Allt för att inte stödja idiotin!

.

Michael Z
Gäst
Michael Z
1 År 7 månader sedan

[quote name=”RackhamDenRöde”]@ Michael Z

Topp! Tack! Ja, med svensk feministisk utrikespolitik så handlar man ju rent generellt gärna utomlands. Allt för att inte stödja idiotin!
.[/quote]
[quote name=”RackhamDenRöde”]@ Michael Z

Topp! Tack! Ja, med svensk feministisk utrikespolitik så handlar man ju rent generellt gärna utomlands. Allt för att inte stödja idiotin!
.[/quote]

Därför jag har lämnat politiken numera. Bara massa konservativa, destruktiva politiska beslut som förstör Sverige. PK-fascisterna, feminsterna och öppna gränser fick jag nog av.

Nu kommer ju snart en kemikalieskatt på all elektronik med för att minska försäljingen av elektronik och öka försäljningen av miljövänliga produkter. Hur man kan nu ersätta elektronik vet jag inte.

http://www.regeringen.se/sb/d/19734/a/256626
http://it24.idg.se/2.2275/1.619425/elektronikbranschen-sagar-ny-kemikalieskatt

Arne Berg
Medlem
1 År 7 månader sedan

[quote name=”Michael Z”][quote name=”RackhamDenRöde”]@ Michael Z

Topp! Tack! Ja, med svensk feministisk utrikespolitik så handlar man ju rent generellt gärna utomlands. Allt för att inte stödja idiotin!
.[/quote]
[quote name=”RackhamDenRöde”]@ Michael Z

Topp! Tack! Ja, med svensk feministisk utrikespolitik så handlar man ju rent generellt gärna utomlands. Allt för att inte stödja idiotin!
.[/quote]

Därför jag har lämnat politiken numera. Bara massa konservativa, destruktiva politiska beslut som förstör Sverige. PK-fascisterna, feminsterna och öppna gränser fick jag nog av.

Nu kommer ju snart en kemikalieskatt på all elektronik med för att minska försäljingen av elektronik och öka försäljningen av miljövänliga produkter. Hur man kan nu ersätta elektronik vet jag inte.

http://www.regeringen.se/sb/d/19734/a/256626
http://it24.idg.se/2.2275/1.619425/elektronikbranschen-sagar-ny-kemikalieskatt%5B/quote%5D
Först vad har politik med detta att göra eller för den delen jämställdhet mellan könen för som jag fattat det så är det vad feminism handlar om, om man tolkar era politiska ståndpunkter så borde ni höra hemma i en tid där inte elektronik ens var uppfunnet.
Till ämnet igen
En rolig tid är det med bättre hårdvara som dyker upp nu e det bara & få slippa politik i trådar om hårdvara som fattas finns andra arenor för politik detta är en sida om hårdvara.

Michael Z
Gäst
Michael Z
1 År 7 månader sedan
[quote name=”Ase”][quote name=”Michael Z”][quote name=”RackhamDenRöde”]@ Michael Z Topp! Tack! Ja, med svensk feministisk utrikespolitik så handlar man ju rent generellt gärna utomlands. Allt för att inte stödja idiotin!.[/quote][quote name=”RackhamDenRöde”]@ Michael Z Topp! Tack! Ja, med svensk feministisk utrikespolitik så handlar man ju rent generellt gärna utomlands. Allt för att inte stödja idiotin!.[/quote] Därför jag har lämnat politiken numera. Bara massa konservativa, destruktiva politiska beslut som förstör Sverige. PK-fascisterna, feminsterna och öppna gränser fick jag nog av. Nu kommer ju snart en kemikalieskatt på all elektronik med för att minska försäljingen av elektronik och öka försäljningen av miljövänliga produkter. Hur man kan nu ersätta elektronik vet jag inte. http://www.regeringen.se/sb/d/19734/a/256626http://it24.idg.se/2.2275/1.619425/elektronikbranschen-sagar-ny-kemikalieskatt%5B/quote%5DFörst vad har politik med detta att göra eller för den delen jämställdhet mellan könen för som jag fattat det så är det vad feminism handlar om, om man tolkar era politiska ståndpunkter så borde ni höra hemma i en tid där inte elektronik ens var uppfunnet.Till ämnet igen En rolig tid är det med bättre hårdvara som dyker upp nu e det bara & få slippa politik i trådar om hårdvara som fattas finns andra arenor för politik detta är en sida om hårdvara.[/quote] Politiska beslut gör som priser på elektronik dyrare.… Läs hela »
Mats99
Gäst
Mats99
1 År 7 månader sedan

Jag hade bestämmt mig för att köpa en tills jag läste följande test där den visar värdelösa tider på bootup: http://techreport.com/review/28050/intel-750-series-solid-state-drive-reviewed/5
Sen hittade jag ett annat test där den helt plötsligt klarar sig mkt bra: http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/69131-intel-ssd-750-series-review.html
Har ni på NordicHardware någon kommentar till bootup-tider?

LoppanH
Medlem
1 År 7 månader sedan

Hmm den där är visst snabbare än min Xp941:a nåt att skriva in på önskelistan alltså.

Lasse34
Gäst
Lasse34
1 År 7 månader sedan
hymer
Medlem
1 År 7 månader sedan

Vart är det vettigast att sätta denna? Som systemdisk med typ Windows och program eller lägga den som speldisk?

hymer
Medlem
1 År 7 månader sedan

Jag sitte rpå 2st SSD idag en på 240 och en på 480 men den på 240 är rutten.

Arne Berg
Medlem
1 År 7 månader sedan

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”LoppanH”]Hmm den där är visst snabbare än min Xp941:a nåt att skriva in på önskelistan alltså.[/quote]
DSen stora frågan är om den är snabbare än XM951. I server/arbetstationsbelastning så är nog Intel vassare, men vid klientlast så är det frågan…[/quote]
læsa denna sida http://www.thessdreview.com/our-reviews/intel-750-pcie-ssd-review-1-2tb-1st-consumer-2-4gbs-nvme-ssd-set-to-change-the-industry/6/
Denna ær en klient disk/ssd inte som deras DC p3600/3700 så tror denna klarar sig rætt så bra i dom flesta program. xp951 har dom bantat lite så visst den blir riktigt snabb slår tom denna i någon test men førlorar typ alla utom ett om jag minns rætt(var inte på denna sida jag såg xp951 men 941 finns med.)

Arne Berg
Medlem
1 År 7 månader sedan
[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”Ase”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”LoppanH”]Hmm den där är visst snabbare än min Xp941:a nåt att skriva in på önskelistan alltså.[/quote]DSen stora frågan är om den är snabbare än XM951. I server/arbetstationsbelastning så är nog Intel vassare, men vid klientlast så är det frågan…[/quote]læsa denna sida http://www.thessdreview.com/our-reviews/intel-750-pcie-ssd-review-1-2tb-1st-consumer-2-4gbs-nvme-ssd-set-to-change-the-industry/6/Denna ær en klient disk/ssd inte som deras DC p3600/3700 så tror denna klarar sig rætt så bra i dom flesta program. xp951 har dom bantat lite så visst den blir riktigt snabb slår tom denna i någon test men førlorar typ alla utom ett om jag minns rætt(var inte på denna sida jag såg xp951 men 941 finns med.)[/quote]Jag hade inte lagt allt för stor tillit till de testresultat du ser i den artikeln. Program som ATTO och Crystal Disk Mark använder man genrellt sätt inte för de visar inte hela bilden av hur en SSD presterar. Jag skulle rekoemndera att du istället tittar på lite mer seriösa sidor som testar ordentligt. Exempelvis Techreport, Toms Hardware, Anandtech eller Storage Review.[/quote]Tycker det verkar som en ganska seriös sida (förutom att dom verkligen älskar samsung) Kollar självklart både anandtech & Toms hardware (nog den sida jag mest litar på) + flera till tex NHW.se Men tack… Läs hela »
Arne Berg
Medlem
1 År 7 månader sedan

Nu finns xp951 512 GB till försäljning för 5350:- inkl moms & frakt (Norge) tillkommer nog tullavgift.
På Ramcity (Australien) med Ahci,ingen NVMe variant.
Var sugen förut & kliar lite i fingrarna Har dessutom en plats på mitt moderkort. Men än så länge e det ju bara hype den ska funka oxå sen hur länge? blir det som med 840 serien? Nä får bli en Intel 750 denna gång.Går ju alltid att slänga in 750 i arbetsstationen(Musik) om man skulle ändra sig senare.

Oddbjørn Kvalsund
Gäst
Oddbjørn Kvalsund
1 År 7 månader sedan

Eg posta ein kommentar på https://pcdiy.asus.com/ tidligare i dag ang. manglande (bootbar) støtte for NVMe på eldre Z77/Z87/X79-baserte hovudkort (som f.eks ASUS P8Z77 som er nevnt i denne artikkelen). Kort tid etter publiserte sida ein poll for å sjekke interessa for NVMe-support på eldre hovudkort. Stem gjerne her:https://pcdiy.asus.com/2015/04/asus-nvme-support-poll-voice-your-opinion/

wpDiscuz