En Enterprise enhet i konsument kostym

Intel 730 är den enheten som vi hoppades få se på konsumentmarknaden när Intel släppte sin DC S3700 för över ett år sedan. Den är baserad på en kontroller som är utvecklad av Intel själva och är densamma som idag snurrar i Intels DC S3700 och DC S3500 SSD-enheter. Kontrollern är därför egentligen utvecklad för företagsenheter och var inte tänkt att användas för konsumentenheter. Hos konsumenter så är det så kallad ”burst”-prestanda som är viktigast. I de allra flesta fall så är enheten i vila och gör inte särskilt mycket. Men när den gör det så vill man att saker ska hända fort. Konsumentenheter är därför ofta optimerade för mycket hög prestanda, men inte under kontinuerlig belastning. I servrar är det precis tvärtom och där vill man istället ha samma prestanda hela tiden. Därför är maxprestandan oftast lägre i dessa enheter än i vanliga konsumentenheter.

För att göra kontrollern mer lämpad för konsumenter så har Intel ökat frekvensen på kontrollern. Det kan tyckas låta märkligt men faktum är att det kunde ha varit ännu märkligare. Det ryktades nämligen ett tag om att Intel skulle tillåta manuell överklockning av kontrollern. Så blev det tyvärr inte utan istället får vi en kontroller som snurrar i 600 megahertz istället för 400 megahertz som den gör i DC S3500 och DC S3700. Förutom det så har även Intel överklockat NAND-gränssnittet från 83 megahertz till 100 megahertz. Detta tillsammans med en mer klient-optimerad firmware ska alltså göra Intel 730 till den ultimata SSD-enheten för entusiaster och professionella användare.

Enhet Intel DC S3700 Intel DC S3500 Intel 730

Klockfrekvens – Kontroller

400 MHz 400 Mhz 600 Mhz
Klockfrekvens NAND 83 Mhz 83 Mhz 100 Mhz
NAND-Flash 20nm MLC 20nm MLC 25nm MLC-HET
Hållbarhet 400GB/dag (200GB) 80GB/dag (200GB) 50GB/dag (240GB)

Som vi ser i tabellen här ovan så har Intel 730 väldigt mycket gemensamt med DC S3500. Båda enheterna använder Intels 20 nanometer MLC-NAND. Dessutom så kommer 730 med samma skydd mot strömförlust som sina företagssyskon. Detta är något som fler frågar efter men som ytterst få tillverkare använder sig av. Oftast så har man en kondensator av något slag som kan lagra tillräckligt med ström för att hålla enheten strömsatt under en kort period vid strömavbrott. Detta gör att enheten får tid att lagra undan all viktig data innan strömmen bryts och därmed minskar risken för dataförlust i samband med strömpikar och strömavbrott. Förutom Intel så är det endast Crucial som valt att bygga in den här typen av skydd i sina enheter.

Det som skiljer enheterna åt, är vilken firmware de har samt att DC S3500 har betydligt mer overprovisioning. Det förklarar varför DC S3500 ska klara 80 gigabyte skrivningar per dag när 730 endast klarar 50. Vi ska dock medge att 50 gigabyte per dag är betydligt mer än vad de flesta andra konsumentenheter klarar av. Exempelvis så är Intel 530 240GB endast specificerad att klara av 20 gigabyte per dag.

En annan skillnad mellan 730 och DC S3xxx enheterna, är krypteringen. De båda Enterprise-enheterna har stöd för AES 256bit medans 730 inte har något krypteringstöd alls. Vi vet att kontrollern har stöd för det så frågan är varför Intel valde att inte ha med det. Det skulle kunna vara så att man vill ha kryptering som en anledning till att få folk att köpa DC S3500 istället.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0RAngrychairdrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ytterligare ett väl utfört test!

Fortsätter nog att hoppa över Intel ett tag till personligen men som vanligt bra med fler modeller och mer konkurrens!

Angrychair
Gäst

”Enterprise enhet i konsument kostym”…

Tur att det är ljust ute, annars hade jag blivit mörkrädd.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastisk recension! Gillar speciellt den stora mängden kuriösa som var över förväntan 🙂Att jag väljer Intel har inte så mycket med prestanda att göra utan mer i avsikt att få en jämn och kvalitativ SSD-upplvelse.När SSD’s började säljas för ett par år sen så märktes snabbt att andra tillverkes SSD’er hade mycket högre fel/returneringssekvens än Intel, Samt att ”blåskärmar” och andra stabilitets/prestanda trassel var vanligt med dessa andra märken.730 är definitivt ett alternativ med hög potential för mig trots den något lägre prestandan, då jag är en av dom som gärna köper Intel SSD’er pga ovanstående anledningar. Intel må leva… Läs hela »