SM2256 och JMicron MJF670H

För att SSD-enheter ska kunna bli billigare så måste NAND-flash bli billigare. Och för att det ska kunna bli det så måste vi lagra mer data på en allt mindre yta. I nuläget så är det kapplöpning mellan de olika företagen för vem som kan tillverka de minsta kretsarna. Vi har lämnat 20- och 19-nanometerskretsar bakom oss och nu är det 16 och 15 nanometer som gäller. Samtidigt som kretsarna blir mindre så ökar risken för fel. Det betyder att programmering och läsning av dessa kretsar behöver bli mer exakt och därmed också långsammare. Det betyder också att kontrollerkretsen spelar en större roll i hur lång livslängd enheten har. Detta är något som ligger Adatas nya enheter varmt om hjärtat.

SP550 använder sig av TLC-NAND och Silicon Motions SM2256-kontroller. Vi har tidigare tittat närmare på denna kontroller i vår artikel om Crucial BX200. Sammanfattningsvis så kan vi säga att SM2256 är nästan samma kontroller som föregångaren SM2246 (som bland annat används i Crucial BX100). Den stora skillnaden ligger i att 2256 har betydligt kraftfullare ECC (Error Correcting Code) vilket också krävs för att de nya 15- och 16-nanometerskretsarna ens ska fungera med TLC. SM2256 använder sig av en 32-bits Argonaut RISC-processor och den har totalt fyra kanaler och stöd för DDR3 upp till 1 gigabyte.

Men då vi redan pratat som SM2256 så tänkte vi istället fokusera på kontrollern som används av Adatas lite dyrare enhet SX930. Här har vi istället en Jmicron JMF670H och detta är första gången som vi ser den i en enhet som går att köpa i butik. För er som minns SSD-enheternas begynnelse så får man gärna lite avsmak i munnen när man säger Jmicron. De gjorde nämligen en av de första SSD-kontrollerna och det var nog den sämsta kontrollerkretsar som vi någonsin skådat. Det var också den kontrollern som gjorde att vi ville ha högre IOPS istället för fler megabyte per sekund.

Sedan dess har Jmicron varit lite i skymundan men nu är man på gång med flera nya kontrollerkretsar. Man har bland annat visat upp en ny PCI-Express 3.0 2X-kontroller som vi ser fram emot i början av nästa år. Den vi tittar på idag heter SMF670H och det är en 4-kanalskontroller. Den är alltså inte designad för att slåss med drakarna från Marvell, OCZ eller Samsung utan snarare mer designad för mellanklass eller budgetenheter. Den borde därför ligga i ungefär samma prestandasegment som SMI 2246 och Phison S10.

JMF670H 575px

Själva kontrollern är byggd på en ensam 32-bit ARM968E-processor som är den minsta, och mest effektiva, av alla processorer i ARMs ARM9-familj. Vidare så har kontrollern stöd för upp till 8 NAND-enheter per kanal och det finns även stöd för alla de senaste minneskretsarna från Intel/Micron, Sandisk/Toshiba. Kontrollern har däremot inte stöd för TLC, vilket kan kännas lite märkligt för en kontroller som primärt riktar sig mot enheter i de lägre prisklasserna. Det finns inte heller stöd för LDPC eller RAID-liknande paritet, som det finns i SM2256. Däremot så har den nya kontrollern stöd för BHC ECC med upp till 72 bit per 1KB, vilket är betydligt mer än i tidigare kontrollerkretsar från JMicron.

Vi ska också nämna att Jmicron har, likt många andra, byggt in stöd för pSLC (Pseudo SLC eller ”låtsas”-SLC). Jmicron kallar tekniken för Write Booster och det fungerar ungefär på samma sätt som många av konkurrenternas lösningar. MLC- och TLC-NAND kan skrivas som SLC (man lagrar bara en databit i varje cell) tillfälligt för att få bättre prestanda. Det som skrivits till cachen skrivs sedan över i TLC eller MLC när enheten är i vila. Prestandan är inte lika bra som riktig SLC, men det ger i alla fall en märkbar prestandaökning och i vissa fall så kan det även minska Write Amplification (man vill ha låg WA). I Jmicrons fall så cachar man alla inkommande skrivningar i en del av MLC-delen som ska vara mellan 4 och 16 gigabyte beroende på modell (obekräftad uppgift). Här lagras alla inkommande skrivningar och då görs så kallad ”write optimization” på dem. I klarspråk så betyder det att flera små skrivningar slås ihop till en stor vilket ger bättre prestanda eftersom en SSD skriver snabbare sekventiellt än slumpmässigt.

JMF670H är inte den kraftfullaste kontrollern på marknaden men vi hoppas ändå att man lyckas tvätta bort lite av den skamfläck som fortfarande vilar över Jmicrons kontrollerkretsar sedan en tid tillbaka.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Marquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Trevligt med nya modeller. Men 850 Evo har ju gjort alla andra modeller överflödiga känns det som, den är ju inte bara billigare än de flesta andra, utan även snabbare än andra också.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Marquzz”]Trevligt med nya modeller. Men 850 Evo har ju gjort alla andra modeller överflödiga känns det som, den är ju inte bara billigare än de flesta andra, utan även snabbare än andra också.[/quote]
Det ligger mycket i det du säger. Det finns enheter som är billigare än 850 Evo, men alla är också rejält mycket långsammare.