Summering

Adata är en av de minnestillverkare som fortfarande vill vara med och slåss i det absoluta toppskiktet på SSD-marknaden. Deras nya enhet SP920 är en kopia av Crucials M550 enheter och det innebär en ny kontroller i form av Marvells 88SS9189. Prestandan är det heller inget fel på och i majoriteten av våra tester så presterar enheten i klass med de absolut bästa. I våra tester som är baserade på vanliga användningsscenario så är den till och med uppe och nosar på regerande mästaren Samsung 840 Pro, samtidigt som den lämnar OCZ Vector bakom sig. Trots att prestandan är mycket bra så är enheten inte perfekt. I korta stunder så presterar enheten mycket bra. Detta är dock på bekostnad av inaktiv Garbage Collection. Detta gör att om man belastar enheten kontinuerligt under längre stunder (timmar) så kommer enheten att börja tappa rejält med prestanda. I vanlig ordning så återställs prestandan när man kör TRIM. Under riktigt hård belastning så presterar enheten i alla fall jämt, även om det finns mycket bättre enheter på just den fronten också. Kort och gott så är det en konsument-SSD och den ska inte användas till något annat. Prissättningen ser även den ut att bli bra då listpriset för 256GB-modellen ligger på 1249 kronor.

Det råder dock några frågetecken kring enhetens funktioner som vi inte lyckats reda ut. Enheten är utrustad med kondensatorer, vilket skulle tyda på någon form av skydd mot strömförlust. Dock står ingenting om detta i Adatas dokumentation och vi har ännu inte lyckats få något svar från Adata på frågan. Då enheten också har många likheter med Crucial och deras M550 enheter (de har samma kontroller, NAND, cache, kretskort och en firmware med samma versionsnummer) så undrar vi också om Adata SP920 kommer att få stöd för Microsofts E-Drive vilket skulle vara en stor fördel. Då vi helt enkelt inte vet svaret på dessa frågor så ber vi att få återkomma när vi lyckats fastställa hur det egentligen ligger till.

Adata SP920 må vara en klon av Crucials M550, men det behöver inte vara något negativt. Prissättningen ser generellt ut att vara rätt och prestandan är det verkligen inget fel på. För en gamer, entusiast eller kontorsanvändare som vill ha bra basprestanda till ett bra pris, så är SP920 en av de mer intressanta enheterna just nu. Exakt hur bra Adata SP910 står sig i den tuffa konkurrensen är dock fortfarande lite oklart då vi ännu inte sett några skarpa butikspriser i Svenska butiker.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
drizzit
drizzit
10 Årtal sedan

Tack för ytterligare ett test! Som vanligt bra med ökad konkurrens på marknaden och den ser ut att stå på sig bra. Som ni säger handlar väl det mesta om prissättningen om den lyckas eller inte.

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

[quote name=”drizzit”]Tack för ytterligare ett test! Som vanligt bra med ökad konkurrens på marknaden och den ser ut att stå på sig bra. Som ni säger handlar väl det mesta om prissättningen om den lyckas eller inte.[/quote]
Mycket handlar också om hurvida de använder alla de funktioner som M550 har. I så fall kan det vara en bra enhet. priset är givetvis också viktigt.

drizzit
drizzit
10 Årtal sedan

Jo det är sant! Min poäng var dock att om priset är det rätta kan den hitta en bra plats även utan de extra funktionerna. Finns de extra funktionerna är den dock inte riktigt lika beroende av prissättning du har en klar poäng där 🙂

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

Visst är det så. Jag är inte får förtjust i att de kör rebranding mem sammtidigt så är det ju faktiskt ganska smart att göra så. Det ska dock bli intressant att se hur bra M550 presterar. Har en i testsystemet just nu så det ska bli kul att jämföra dem.