Testresultat: Garbage Collection & TRIM

I Svenska SSD Guiden så gör vi alltid omfattande test för att se hur en SSD hanterar extremt hög belastning. För att förstå exakt vad de olika värdena betyder och hur Adata SP920 512GB presterar jämfört med alla de andra enheterna vi testat, Gå till Svenska SSD Guiden och läs mer.

Metodiken i testet är följande:

Varje test består av sekventiell skrivning över hela enhetens yta. Från denna tas det fram ett min, ett medel och ett max. Här följer hela testförfarandet.

  • Secure Erase (fabriksny)
  • Prestandatest 1: (Basvärde för enhetens skrivprestanda)
  • Vår testsvit med alla våra tester körs
  • Prestandatest 2: (Kontroll av eventuellt påverkad sekventiell skrivprestanda)
  • Fyll enheten med okomprimerbar data
  • Kör IOMeter som tortyrtest i 40 minuter
  • Prestandatest 3: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
  • Prestandatest 4: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
  • Prestandatest 5: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
  • Prestandatest 6: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
  • 20 minuters vila för aktivering av eventuell passiv garbage collection
  • Prestandatest 7: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter passiv GC)
  • Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
  • 10 minuters vila
  • Prestandatest 8: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter att TRIM aktiverats)

Alla dessa test resulterar i en graf som visar max-, min- och medelvärden för samtliga tester och hur enheternas prestanda påverkas i de olika stegen.

Här ser vi ytterligare ett bevis på att Adata SP920 är utvecklad för konsumentdatorer och ingenting annat. Efter att vi fyllt enheten så tappar den nästan all fart och presterar riktigt uselt. Många enheter använder sig av så kallad aktiv Garbage Collection och offrar skrivprestanda för att hela tiden städa under efter sig vartefter mer data skrivs. Adata SP920 använder sig mer av en ”jag tar det sen” variant. Enheten låter skräpdata ligga kvar tills den hamnar i vila och först då börjar den städa. Detta ser vi tydligt eftersom prestandan ökar igen mellan test 6 och 7. Dock så krävs det en TRIM på hela enheten för att den ska återställa sig. Om du ska använda enheten i en arbetsstation eller en maskin som inte har stöd för TRIM, så skulle vi rekommendera att försöka hålla åtminstone 10 procent ledigt utrymme på enheten. Om du däremot har en vanlig konsumentdator så behöver du inte bry dig.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-drizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ytterligare ett test! Som vanligt bra med ökad konkurrens på marknaden och den ser ut att stå på sig bra. Som ni säger handlar väl det mesta om prissättningen om den lyckas eller inte.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Tack för ytterligare ett test! Som vanligt bra med ökad konkurrens på marknaden och den ser ut att stå på sig bra. Som ni säger handlar väl det mesta om prissättningen om den lyckas eller inte.[/quote]
Mycket handlar också om hurvida de använder alla de funktioner som M550 har. I så fall kan det vara en bra enhet. priset är givetvis också viktigt.

drizzit
Medlem
drizzit

Jo det är sant! Min poäng var dock att om priset är det rätta kan den hitta en bra plats även utan de extra funktionerna. Finns de extra funktionerna är den dock inte riktigt lika beroende av prissättning du har en klar poäng där 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Visst är det så. Jag är inte får förtjust i att de kör rebranding mem sammtidigt så är det ju faktiskt ganska smart att göra så. Det ska dock bli intressant att se hur bra M550 presterar. Har en i testsystemet just nu så det ska bli kul att jämföra dem.