Summering och omdöme

Ser vi Fitbit Surge strikt som ett träningstillbehör är den riktigt kompetent för den sysslan – du får en smidig överblick över din puls, din stegräkning och annan statistik under ditt träningspass, och appen är både tydligt upplagd och har ett väldigt brett plattformsstöd. Trots det är vi inte helt nöjda med Surge som klocka.

För begränsad som klocka – för dyr som träningsarmband

Designen är klumpig, och medan skärmen är stor och tydlig jämfört med Charge-modellerna så finns det inte mycket mer än just träningsstatistik och notiser du kan använda den till. Det finns inga appar du själv kan installera, utan den funktionalitet som Fitbit skickar med är vad du har att tillgå – det känns helt enkelt inte riktigt tillräckligt för en smart klocka med en prislapp på norr om 2 000 kronor.

Hade Fitbit kunnat få till en mer slimmad design och antingen öppnat upp för tredjepartsapplikationer – ett område där det finns en hel del intressanta möjligheter för en träningsklocka – eller sänkt priset avsevärt hade vi eventuellt kunnat ge den en mer allmän rekommendation. Men i dess nuvarande format känns det som att ett billigare träningsarmband eller en mer påkostad och flexibel smart klocka hade varit vettigare alternativ – i sitt försök att vara både en smart klocka och ett träningsarmband lyckas Surge inte riktigt bra med något av de två.

Fitbit_Surge_010

”Surge tar all funktionalitet från de enklare Charge-banden och paketerar in det i ett större och mer kompetent format, som är betyligt mer i stil med en ”riktig” smart klocka. För den som redan är van vid Fitbits ekosystem använder Surge samma smidiga app och en bra mängd sensorer, inklusive en inbyggd GPS. I och med den större skärmen som ständigt är igång får du en enklare överblick över ditt träningspass och det bättre stödet för notiser är välkommet.

Med det sagt är det här fortfarande inte en klocka som på allvar konkurrerar med alternativ som Pebble eller Android Wear-alternativ. Det finns ingen möjlighet att installera egna appar, utan bortser vi från de bättre notiserna och möjligheten att styra musik är finesserna i praktiken precis samma som i det betydligt billigare Charge HR. Gränssnittet i klockan har fortfarande en del buggar, och musikstyrningen krånglar vid användning med Iphone.

Överlag är Surge fortfarande den vassaste träningsklockan vi har med i guiden, men med en prislapp på närmare 2 500 kronor har vi svårt att hitta en målgrupp till vilken vi kan rekommendera den – i den här prisklassen och storleken vill vi helt enkelt se lite mer.” – Svenska Wearables-guiden 2015-05-08

Lägstapris på Prisjakt.se:

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska Wearables-guiden

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/smartwatch_guiden.pngI och med att Fitbit Surge inte tar någon utmärkelse i guiden så påverkar den inte heller våra nuvarande utmärkelser. Vill du ha en mer fullfjädrad smart klocka är fortfarande Pebble eller Pebble Steel, LG G Watch R eller Sony Smartwatch 3 bättre alternativ, och är det träningsfunktionerna hos Fitbit du vill åt rekommenderar vi snarare att du kikar på den betydligt billigare Charge HR.

Den kanske största nyheten sedan vår förra uppdateringen i guiden är att Apple Watch nu har lanserats i ett fåtal länder, men fortfarande inte i Sverige. De nya Android Wear-alternativen som LG G Watch Urbane och Huawei Watch ser ut att dröja en bit in på sommaren innan vi får se dem i Sverigevi väntar även spänt på att få se om Motorola har en uppföljare till Moto 360 på ingång.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid